Ισπανία: Η Σεβίλλη δίνει ονόματα στα κύματα καύσωνα για προστασία του κοινού


Η νότια ισπανική πόλη της Σεβίλλης πρόκειται να γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα κατονομάζει και θα ταξινομεί τα κύματα καύσωνα, όπως ακριβώς ονομάζονται οι τροπικές καταιγίδες ή οι τυφώνες, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει καλύτερα τους κατοίκους καθώς οι περίοδοι με υπερβολικά ζεστό καιρό γίνονται πιο συχνές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους σε μια από τις πιο ζεστές πόλεις της Ισπανίας θα ταξινομήσει τους καύσωνες σε τρεις κατηγορίες.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο μέτρων, όπως είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων και άνθρακα με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αντόνιο Μουνόζ.

«Είμαστε η πρώτη πόλη στον κόσμο που κάνει ένα βήμα που θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε και να λάβουμε μέτρα όταν συμβαίνουν αυτά τα μετεωρολογικά φαινόμενα, ιδιαίτερα επειδή οι καύσωνες πάντα χτυπούν τους πιο ευάλωτους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή λίγες μέρες αφότου η Ισπανία ήρθε αντιμέτωπη με έναν από τους χειρότερους καύσωνες και μετά από έναν Μάϊο που καταγράφηκε ως ο θερμότερος των τελευταίων 58 ετών.

Η συχνότητα των κυμάτων καύσωνα στην Ισπανία έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Η Σεβίλλη, όπου οι θερμοκρασίες συχνά ανεβαίνουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, απέχει περίπου 100 μίλια από την πόλη Μοντόρο όπου ο υδράργυρος πέρυσι ανέβηκε στην υψηλότερη θερμοκρασία της Ισπανίας, δηλαδή στους 47,4 βαθμούς Κελσίου.

Κεντρικό στοιχείο του πιλοτικού προγράμματος είναι ένας αλγόριθμος που θα προβλέπει καύσωνες έως και πέντε ημέρες νωρίτερα και θα τους κατηγοριοποιεί με βάση τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τη θνησιμότητα.

Κάθε κατηγορία θα συνδέεται με συγκεκριμένα μέτρα, όπως το άνοιγμα δημοτικών κολυμβητηρίων ή η εξέταση ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν.

Οι καύσωνες που φτάνουν στην κατηγορία 3, δηλαδή οι πλέον σοβαροί, θα ονομαστούν με τη φθίνουσα σειρά του ισπανικού αλφαβήτου. Ήδη έχουν επιλεγεί τα πρώτα πέντε ονόματα: Ζωή, Γιάκο, Ξένια, Βεντεσλάο, Βέγκα.

Το έργο υιοθετείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller, ή Arsht-Rock, το οποίο εστιάζει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Το κέντρο συνεργάζεται με άλλες επτά πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μελβούρνης και της Ελλάδας, σε παρόμοια σχέδια για την κατηγοριοποίηση ή την κατάταξη των κυμάτων καύσωνα , αν και η Σεβίλλη είναι μέχρι στιγμής η μόνη πόλη που σχεδιάζει να ονομάσει τους καύσωνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.