Ισπανικά δημοσιεύματα εμπλέκουν και τον Απόλλωνα σε φορολογική απάτη

Δεν έχει τελειωμό το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου

Δεν έχει τελειωμό το διεθνές ρεζίλεμα του κυπριακού ποδοσφαίρου και της Κύπρου γενικότερα. Το γύρο του κόσμου αυτή τη φορά κάνουν δημοσιεύματα σχετικά με κύκλωμα που στόχο είχε την αύξηση της αξίας ποδοσφαιριστών και έπραττε φορολογικά εγκλήματα. Στο κύκλωμα αυτό φαίνεται να εμπλέκεται και ο Απόλλωνας Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», η ισπανική Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα εναντίον δύο μάνατζερ ποδοσφαιριστών, οι οποίοι φέρεται να έκαναν πλασματικές μεταφορές για να αυξήσουν την τιμή των παικτών και να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. Η έρευνα επικεντρώνεται στα «φορολογικά εγκλήματα και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Σύμφωνα με την Ισπανική Πολιτοφυλακή βρέθηκαν πλασματικές μεταφορές από αρκετούς πράκτορες παικτών. Το 2017 η Ισπανική Πολιτοφυλακή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ανακάλυψε ότι δύο πράκτορες ποδοσφαιριστών είχαν αγοράσει πολυτελή ακίνητα στο νησί της Μαγιόρκα. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο μεταξύ άλλων πρόκειται για τον Φάλι Ραμαντάνι (ατζέντης του ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης Λούκα Γιόβιτς και της Γιουβέντους Μιραλέμ Πιάνιτς).

Οι εν λόγω πράκτορες φέρεται ότι χρησιμοποίησαν «εταιρείες κέλυφος», ενώ όπως αναφέρεται έφεραν στην Ισπανία «περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν ακίνητα, γιοτ και να διατηρήσουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο», σύμφωνα με την Ισπανική Πολιτοφυλακή.

Σύμφωνα με την έρευνα των ισπανικών Αρχών, οι πράκτορες ήταν μέρος ενός οργανισμού που πραγματοποιούσε πλασματικές μεταφορές για να αυξήσει την τιμή των παικτών και να αποφύγει την πληρωμή φόρων σε ορισμένες χώρες. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, οι πράκτορες υποψήφιων ποδοσφαιριστών χρησιμοποιούσαν τον Απόλλωνα Λεμεσού για να πραγματοποιήσουν αυτές τις «μεταφορές φάντασμα».

Όπως καταγγέλλει η ισπανική εφημερίδα, διευθέτησαν όπως νεαρά ταλέντα μετακινηθούν σε μεγάλους συλλόγους μέσω του Απόλλωνα Λεμεσού και ενός περίπλοκου εταιρικού πλαισίου στο οποίο έπαιξε ρόλο η κυπριακή ομάδα και έτυχαν να εξασφαλίσουν αφορολόγητα οφέλη.

Ωστόσο η έρευνα των ισπανικών Αρχών επικεντρώνεται στους πράκτορες και όχι τους συλλόγους ή ποδοσφαιριστές.

Η «Χαραυγή» προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο Τύπου του Απόλλωνα, Φανούριο Κωνσταντίνου, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα έχουν δοθεί στην ανακριτική ομάδα για να διεισδύσει σε βάθος για να δουν τι είναι ακριβώς οι πληροφορίες και τι άλλα στοιχεία μπορούν να αντληθούν για να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι προτίθεται να το συζητήσει με τις αστυνομικές Αρχές. Σημείωσε πως ενδεχομένως η διερεύνηση να πρέπει να γίνει και από άλλα τμήματα του κράτους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία αντιμετωπίζει με τη δέουσα σπουδή και με ιδιαίτερη προσοχή τις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιόν της αναφορικά με το ποδόσφαιρο, σημειώνοντας ότι μέσω αυτών των υποθέσεων εγείρονται σοβαρά θέματα νομικής φύσεως.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy