Ισραήλ: Για 21η εβδομάδα συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Το κύμα διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου συμπλήρωσε χθες το βράδυ 21 εβδομάδες.

Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε όπως κάθε βράδυ στο Τελ Αβίβ, με κύριο ομιλητή τον πρώην αρχηγό του στρατού και τ. ΥΠΑΜ, Μοσέ Γιααλόν, ενώ την ίδια στιγμή, αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις έγιναν σε άλλα 150 σημεία της χώρας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι διοργανωτές τους, με χθεσινοβραδινή τους ανακοίνωση, επέκριναν το αδιέξοδο που παρατηρείται στις διακομματικές επαφές που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Προέδρου του Κράτους, Ισαάκ Χέρτσογκ, εκφράζοντας την άποψη ότι «το πλαίσιο των επαφών κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ουσιαστικά εξυπηρέτησε τον Νετανιάχου».

Αφορμή για την επισήμανση αυτή στάθηκε δήλωση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου αμέσως μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στις αρχές της εβδομάδας ότι «η διαδικασία τελικής ψήφισης των νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης θα επιταχυνθεί», παρότι οι διακομματικές επαφές για το ζήτημα αυτό στο Προεδρικό είχαν διακοπεί προσωρινά και καμία ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώθηκε έως τώρα.

Από την άλλη, ο βουλευτής του Λικούντ, Νταβίντ Μπιτάν, ο οποίος φέρεται να εκφράζει σημαντική κομματική βάση αλλά και ομάδας συναδέλφων του στην κοινοβουλευτική ομάδα, κατηγόρησε τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης κατά την διεξαγωγή των διακομματικών επαφών ότι «η εμμονή των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μερικά σημεία, ουσιαστικά δεν δίνει την δυνατότητα σε πολλά στελέχη του Λικούντ να παρέμβουν αποτελεσματικά, παρότι πολλοί παράγοντες εντός του Λικούντ διαφωνούν και εκείνοι με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση».

Όσον αφορά τον χώρο της αντιπολίτευσης, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά χάσμα στους οπαδούς του κεντροαριστερού Κόμματος των Εργατικών. Συγκεκριμένα, κατά την χθεσινοβραδινή αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κωμόπολη Καρκούρ στο κεντρικό Ισραήλ, η ηγέτης του Κόμματος των Εργατικών, Μεράβ Μιχαέλι, αναγκάσθηκε να διακόψει την ομιλία της και να αποχωρήσει από το βήμα όταν οπαδοί του κόμματός της φώναζαν συνθήματα εναντίον της, καλώντας την παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Αιτία των διαμαρτυριών ήταν η απόφαση της Μιχαέλι να μην κατέλθει σε κοινό ψηφοδέλτιο το Κόμμα των Εργατικών με το αριστερότερο κόμμα Μέρετς, με αποτέλεσμα το δεύτερο να μην καταφέρει να εκλέξει Βουλευτές και το πρώτο να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά του.

Η κατακραυγή κατά της Μιχαέλι εντάθηκε ύστερα από πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρουν το Κόμμα των Εργατικών να μην συγκεντρώνει το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στην Κνέσετ, σε περίπτωση που θα πραγματοποιούνταν εκλογές αυτήν την περίοδο. Αμέσως μετά την αποχώρησή της από την συγκέντρωση, η Μιχαέλι σχολίασε την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, κατηγορώντας «κομματικούς κύκλους που δεν συμφωνούν με τις καθαρές ιδεολογικές θέσεις που ανέκαθεν εκφράζει».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy