Στο Ισραήλ ο ΠτΔ-Η ατζέντα των συναντήσεων

Οι Πρόεδροι Κύπρου και Ισραήλ, Νίκος Αναστασιάδης και Ρόιβεν Ρίβλιν, επαναβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία και τις θερμές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην επανέναρξη των πτήσεων και του τουρισμού μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, Αναστασίαδης και Ρίβλιν είχαν την Κυριακή το πρωί συνάντηση, στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας. Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Ρίβλιν, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι κοινές αξίες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου φέρνουν τις δύο χώρες κοντά, σε μια περιοχή όπου αυτές οι αξίες δεν τυγχάνουν πάντοτε σεβασμού.

Σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εμβαθύνονται σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων αυτών της διπλωματίας, της ασφάλειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας, της άμεσης επέμβασης, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας τη συμμετοχή των δύο χωρών στη λειτουργία του Ινστιτούτου Καινοτομίας Πάφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Ρίβλιν αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που πηγάζουν από την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι θα αρχίσουν ξανά οι πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και τονίζοντας παράλληλα τα αισθήματα αγάπης που τρέφουν οι Ισραηλινοί για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Ρίβλιν αναφέρθηκε ακόμα στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, τον οποίο χαρακτήρισε ως κύριο συστατικό για τη περιφερειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε αυτή την περίοδο της πανδημίας καθίσταται ακόμη πιο σημαντική, εκφράζοντας βαθιά εκτίμηση προς το Ισραήλ για τη βοήθεια που παρέχει στην Κύπρο αυτή την περίοδο, αλλά και ανέκαθεν.

Εξέφρασε περηφάνεια για το επίπεδο των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός, η υγεία και η εκπαίδευση, και πως υπάρχουν περαιτέρω προοπτικές.

Εξέφρασε επίσης την ευχή σύντομα να υπάρξει η δυνατότητα για συνέχιση των επαφών μεταξύ των δύο λαών με τις εκατέρωθεν επισκέψεις σε Κύπρο και Ισραήλ, ενώ επεσήμανε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς.

Μετά τις δηλώσεις, οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε διευρυμένη συνάντηση επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy