Ισραηλινά ΜΜΕ: Μεταβαίνει στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα ο Τσαβούσογλου

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συμφωνηθεί η επανατοποθέτηση πρέσβη της χώρας του στο Τελ Αβιβ και αντίστοιχη αποκατάσταση ισόβαθμης διπλωματικής εκπροσώπησης του Ισραήλ στην Άγκυρα. 

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ερντογάν και Χέρτσογκ τον περασμένο Μάρτιο. Αρχικά, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι ο Τούρκος Υπουργός θα επισκεπτόταν το Ισραήλ τον Απρίλιο , συνοδευόμενος και από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας .

Σύμφωνα με την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, το Ισραήλ ήταν εκείνο που δεν ήθελε η επίσκεψη των υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, για να μην ενταθεί το ήδη βεβαρυμένο κλίμα  εθνοθρησκευτικής έντασης με επίκεντρο τα τεκταινόμενα στο Τέμενος Αλ-Άκσα .

Σύμφωνα με τις επικαλούμενες διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί το Τέμενος Αλ-Άκσα. Η ισραηλινή πλευρά ωστόσο εκφράζει αντιρρήσεις, τονίζοντας αφ’ενός ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για την προσωπική ασφάλεια του Τσαβούσογλου, αφ’ετέρου ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να συνοδευθεί ο κ. Τσαβούσογλου από οποιονδήποτε ισραηλινό αξιωματούχο σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά θα επιμείνει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο Αλ-Άκσα.

Οι συνεννοήσεις μεταξύ των δυο χωρών για το συγκεκριμένο θέμα φέρονται να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο . Ωστόσο , παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα συνοδεύεται από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσες πληροφορίες μεταδόθηκαν χθες στο Ισραήλ, παραμένει άγνωστο εάν κάτι τέτοιο θα γίνει.

Τόσο το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.