Ισραηλινή κατοχή με «ετικέτα» στη Νορβηγία

Του
Τάσου Αναστάση

 

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο μια απόφαση-σταθμό, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλεται ειδική σήμανση στα προϊόντα που κυκλοφορούν στη νορβηγική αγορά και παράγονται σε περιοχές που τελούν υπό ισραηλινή κατοχή, και συγκεκριμένα από ισραηλινά εργοστάσια και βιοτεχνίες που εδρεύουν στη Δυτική Όχθη και στα Υψώματα του Γκολάν.

Η απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης που πάει κόντρα στον δυτικό στρουθοκαμηλισμό στα εγκλήματα που συντελεί το Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού, βασίζεται στην εφαρμογή σχετικής απόφασης που εξέδωσε πριν από 3,5 χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συστήνει τη σήμανση των ισραηλινών προϊόντων με προέλευση από περιοχές που τελούν υπό ισραηλινό έλεγχο από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, συμπεριλαμβανομένων και όσων παράγονται από την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, από τώρα και στο εξής, οι αρμόδιες νορβηγικές Αρχές θα απαιτούν από τους εισαγωγείς των εν λόγω προϊόντων να αναγράφουν το όνομα του ισραηλινού οικισμού προέλευσης «από τις κατεχόμενες περιοχές» και θα είναι στην κρίση του καταναλωτή εάν θέλει να αγοράσει τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική ανακοίνωση χωρίς να απαντά επί της ουσίας, που στην προκειμένη είναι η εισβολή και παράνομη κατοχή εδαφών από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Στην ανακοίνωση το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «αυτό το βήμα θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αλλά και το ρόλο που θα ήθελε η κυβέρνηση του Όσλο να διαδραματίσει στον τομέα αυτό».

Αντιδρώντας στην απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης, η πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών, Αγιέλετ Ναχμίας-Βέρμπιν, σε σχετική δήλωσή της εξέφρασε «τη λύπη της από την απόφαση της Νορβηγίας να επιβάλει σήμανση επί ορισμένων ισραηλινών προϊόντων».

Ωστόσο, το Ισραήλ αμέλησε να αναφερθεί στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων σε άλλες περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τις δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων με πιο πρόσφατη τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, σε μια στοχευμένη δολοφονία από Ισραηλίτη στρατιώτη στις 11 Μαΐου.

Αξίζει να αναφερθεί πως από το 1993, οπότε και υπεγράφησαν οι «Συμφωνίες του Όσλο» που όρισαν τον Οδικό Χάρτη για τη διαπραγματευτική διαδικασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και μέχρι σήμερα, ο έλεγχος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων έχει αναχθεί σε βασικό πυλώνα της νορβηγικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας μεταξύ άλλων την επιτόπια παρουσία νορβηγικών ανθρωπιστικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy