Ισραηλινός ΥΠΑΜ: Συνεχίζονται οι ισχυρές συνεργασίες με Ελλάδα και Κύπρο – Σε θετική κατεύθυνση οι δεσμοί με Τουρκία

Ενώ συνεχίζονται οι ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα κράτη του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μπενζαμίν Γκαντζ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στην Άγκυρα. Όπως είπε, «πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας διατηρώντας ανοιχτό διάλογο».

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ακαρ απευθυνόμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του είπε ότι είναι ο πρώτος Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ «που ήρθε στη χώρα μας μετά από πολύ καιρό».

Για τις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ, ανέφερε ότι «οι αμοιβαίες συναντήσεις του Προέδρου μας με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αποτέλεσαν μια σημαντική καμπή», λέγοντας ότι «Τουρκία και Ισραήλ είναι είναι σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή μας». «Θα ήθελα να δηλώσω ότι ως Τουρκία, η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και θα συνεισφέρει σημαντικά», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ «υπάρχει σημαντικό υπόβαθρο και εμπειρία σε αμυντική, αμυντική βιομηχανία και συνεργασία στρατιωτικής ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».

«Σε αυτήν την περίοδο που μόλις ξεκίνησε, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε αυτά τα θέματα αξιοποιώντας τις τρέχουσες εμπειρίες μας», είπε.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, «ότι η αύξηση της διμερούς μας συνεργασίας και διαλόγου θα διευκολύνει την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, ιδιαίτερα την Παλαιστίνη, για την οποία έχουμε διαφωνίες, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας λόγω αυτής της επίσκεψης, θα ήθελα να εκφράσω ότι ο διάλογός μας θα αυξηθεί, ότι θα βρεθούν κάποιες λύσεις και ότι αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική από αυτή την άποψη».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι «οι σχέσεις μας αντιμετωπίζουν δοκιμασίες», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους.

Ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα είναι η τρίτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Οι πόρτες έχουν ανοίξει και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και άλλα. Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν οικοδομήσει σύγχρονες και προηγμένες κοινωνίες σε μια βάση πλούσιας ιστορίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντζ «το μέλλον μας είναι πολλά υποσχόμενο, αλλά η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή εξαρτάται από τα συμφέροντά μας.Όπως συζητήσαμε στη συνάντησή μας με τον Υπουργό, υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας στο μέλλον». «Αυτό περιλαμβάνει την επιδίωξη διπλωματικών λύσεων στις συζητήσεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ισραήλινός Υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου των ΗΠΑ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας».

«Ενώ συνεχίζονται οι ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα κράτη του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης κινηθεί σε θετική κατεύθυνση», σημείωσε.

«Στην πραγματικότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Για να προχωρήσουμε, εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας διατηρώντας ανοιχτό διάλογο. Έδωσα οδηγίες στην ομάδα μου για εντατικοποίηση των εργασιών και έναρξη των αναγκαίων διαδικασιών, όπως συμφωνήθηκε στις συζητήσεις μας», ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy