Ισραηλίτες μας κατασκοπεύουν – «Κατά παραγγελία» κατασκοπείες με εξοπλισμό που τρομάζει (βίντεο)

Με τεχνολογία και εξοπλισμό που μπορεί να παρακολουθήσει σχεδόν οποιονδήποτε, η εταιρία πρώην κατασκόπου δραστηριοποιείται στην Κύπρο και παρακολουθεί κατά «παραγγελία»

Ερωτηματικά προκαλεί βίντεο της ιστοσελίδας forbes το οποίο αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ της σε εταιρία ισραηλιτικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στη Λάρνακα και παρακολουθεί πολίτες κατά «παραγγελία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Intellexa, Tal Dilian, και πρώην πράκτορας των Ισραηλινών Υπηρεσιών, που δραστηριοποιείται τώρα στον ιδιωτικό τομέα και παρακολουθεί με το πλήρως εξοπλισμένο βαν του με ξένες πινακίδες αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων, με υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, από απόσταση 500 μέτρων.

ισραηλ.JPG1

Το ρεπορτάζ του Forbes δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων για το καθεστώς λειτουργίας της εν λόγω εταιρίας και για τη νομιμότητα του, καθώς παραβιάζει μια σωρεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί και απόσπασμα του βίντεο στο οποίο παρουσιάζουν τις δυνατότητες του εξοπλισμού και δείχνει σε πραγματικό χρόνο το χακάρισμα ενός κινητού τηλεφώνου από μεγάλη απόσταση.

ισραηλ

Ενώπιον του πρώην κατασκόπου, τίθενται σοβαρά ερωτήματα αφού ιστοσελίδες όπως η New York Times αφιέρωσαν αρκετά ρεπορτάζ τους αναφορικά με την εμπλοκή δύο τουλάχιστον θυγατρικών εταιρειών του ιδίου, σε υποθέσεις όπως ο θάνατος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, την παρακολούθηση Ισραηλινού αξιωματούχου στο Λονδίνο και την παρακολούθηση κρατικών αξιωματούχων της Νιγηρίας.

Εκπρόσωπος του Ομίλου NSO στον οποίο η Intellexa είναι θυγατρική, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στην εκπομπή 60 λεπτά του καναλιού CBS news, στην οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η εταιρία του είχε σχέση με τη δολοφονία του Κασόγκι στη πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία πέρσι τον Οκτώβρη.

Το ρεπορτάζ του Forbes συνεχίζεται στα γραφεία της Intellex στο κέντρο της Λάρνακας αφού πρώτα ο δημοσιογράφος περάσει από έλεγχο προτού μπει μέσα και αφού δίνεται η εντολή να θολώσουν τα πρόσωπα του προσωπικού.

Εκεί ο Dilian παρουσιάζει τις δυνατότητες παρακολούθησης του εξοπλισμού του που όπως ισχυρίζεται «προσφέρει σε κυβερνήσεις».

Μεταξύ αυτών των δυνατοτήτων του εξοπλισμού, η εταιρία διαθέτει τη δυνατότητα ανίχνευσης προσώπων κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει, πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συντεταγμένες οποιουδήποτε smartphone σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας!

ισραηλ.JPG2

Μάλιστα ο Dilian δηλώνει πως «μπορεί να μην σας αρέσει να το ξέρετε αλλά κάποιος ξέρει συνεχώς που βρίσκεστε». Μάλιστα δηλώνει πως αυτή η βιομηχανία παρακολούθησης δεν θα έπρεπε να κρύβεται καθώς είναι «οι καλοί» που βοηθούν στην παρακολούθηση τρομοκρατών, εμπόρων ναρκωτικών και βοηθούν κυβερνήσεις.

Στη συνέχεια αναφέρει πως είναι υποκριτικό να λέει κάποιος πως είναι κακό να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία, γιατί κανένας πολίτης δεν θα ήθελε να ζει στη γειτονία του χωρίς αυτά όλα τα συστήματα να τον προσέχουν.

ισραηλ.JPG6

Την ίδια στιγμή παραδέχεται πως αυτή η τεχνολογία πολλές φορές χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο κατάσκοπος αλλά…ο αγοραστής των υπηρεσιών που καλείται να κρίνει εάν είναι νόμιμη η χρήση των εργαλείων του.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο την τεχνολογία και εμείς το ξέρουμε; Ναι υπάρχουν. Αλλά δεν είμαστε η αστυνομία του κόσμου ούτε οι δικαστές του».

Κάτω από αυτά τα δεδομένα δημιουργούνται κρίσιμα ερωτήματα ως προς την δράση της εταιρίας στην Κύπρο, ποιους εξυπηρετεί και σε ποιους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

ισρ5.JPG6

Την ίδια στιγμή προκύπτει σοβαρό θέμα ως προς τον τρόπο που έφτασε στην Κύπρο το κατασκοπευτικό βαν εκατομμυρίων το οποίο  κυκλοφορεί στην Κύπρο με ξένες πινακίδες.

Να σημειωθεί πως η Αστυνομία αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την υπόθεση και αρκέστηκε να μας ενημερώσει πως η υπόθεση διερευνάτε.

Άντρος Κυπριανού: Με ποιου την άδεια δραστηριοποιείται η εταιρία

Για την υπόθεση έκανε γραπτή δήλωση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  το οποίο θέτει σειρά ερωτημάτων προς την Κυβέρνηση και τους αρμοδίους με κυριότερο ερώτημα έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

«Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους».

Προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές;

1. Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;
2. Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;
3. Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;
4. Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;
5. Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του.

Τάσος Αναστάση