
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Η χούντα αγνόησε κάθε προειδοποίηση για την τουρκική εισβολή (Μέρος 7ο)
Η συγκλονιστική κατάθεση του λοχαγού Αλ. Σημαιοφορίδη στην Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου
Του Μιχάλη Μιχαήλ
Η σημαντική κατάθεση – μαρτυρία του τότε λοχαγού Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη αναφέρει κι άλλα πολλά που είναι αδύνατον να τα μεταφέρουμε μέσα από τις σελίδες της Χαραυγής.
Με αυτό το σημείωμα θα μεταφέρουμε κάποιες άλλες σημαντικές πληροφορίες που έδωσε ο μάρτυρας, ως κατακλείδα των αναφορών μας.
Ο βουλευτής Γιώργος Περράκης ρώτησε τον μάρτυρα, αν κατά τη γνώμη του οι Τούρκοι γνώριζαν για τις κινήσεις πραξικοπήματος στην Κύπρο από τη χούντα. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει ήταν το ότι η χούντα δεν λάμβανε υπόψη τις αναφορές που έστελνε το κλιμάκιο της ελληνικής ΚΥΠ από την Κύπρο στην Αθήνα.
Στην επιμονή του βουλευτή, ο κ. Σημαιοφορίδης λέει ότι η στρατιωτική ηγεσία μπορούσε να κάνει επιστράτευση πολύ νωρίτερα και όχι εν ώρα βομβαρδισμών να προσπαθεί να μετακινήσει δυνάμεις.
Γιωργίτσης: Δεν είχα εντολή να βγάλω έξω τις μονάδες
Ο Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης ρωτήθηκε από τον βουλευτή Μανώλη Παπαστεφανάκη κατά πόσο μετά τα όσα έγιναν, συναντήθηκε με κάποιους από τους αξιωματικούς οι οποίοι
Ο μάρτυρας απάντησε ότι θετικά και αμέσως μετά ρωτήθηκε πώς δικαιολόγησαν τη στάση τους κατά τη διάρκεια της εισβολής.
ΜΑΡΤΥΣ: Και με τον Γεωργίτση, ακόμη, συναντήθηκα και το πρώτο ερώτημα μου ήταν, έχοντας αυτές τις πληροφορίες και σαν υπεύθυνος της Εθνοφρουράς, γιατί δεν έβγαλες τις μονάδες έξω;
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Και τι σας απάντησε;
ΜΑΡΤΥΣ: Μου είπε, δεν είχα τέτοια εντολή.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, κι αν δεν ξέρετε, να το πω, γιατί έχει κατατεθεί κατ’ επανάληψη στην επιτροπή μας, πέρα απ’ αυτά τα στοιχεία τα σημαντικότατα που εσείς καταθέσατε σήμερα, υπάρχουν και κάποια άλλα, που αν προστεθούν στα δικά σας, συνθέτουν μια εικόνα. Και αυτά τα κάποια άλλα είναι τα εξής: Γίνεται εισβολή και ζητούν από κάτω να τους δώσουν εντολές τι θα κάνουν. Και από εδώ τους απαντούσαν, μην ανησυχείτε, γίνεται άσκηση. Έπεφταν οι αλεξιπτωτιστές, έπεφταν οι βόμβες, ζητούσαν από κάτω εντολές και από εδώ τους έλεγαν, μην ανησυχείτε γίνεται άσκηση προγραμματισμένη ή τους έλεγαν αυτοσυγκρατηθείτε, δεσμευμένα τα πολυβόλα κλπ.

Δυστοκία ενοχοποίησης της χούντας
Ενδιαφέρον έχει και η συνέχεια όπου, όπως και λίγο προηγουμένως, ο μάρτυρας προσπαθούσε να μην επιρρίψει απευθείας ευθύνη στους ένοχους της προδοσίας:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Όλα αυτά, κ. Σημαιοφορίδη, αν τα σουμάρουμε, δεν σας οδηγούν εσάς σε κανένα λογικό συμπέρασμα;
ΜΑΡΤΥΣ: Όπως ανάφερα και προηγουμένως, συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο καθένας.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Να τα ακούσουμε, αυτά θέλουμε.
ΜΑΡΤΥΣ: Αλλά μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να σε οδηγεί εν γνώσει σου στη φωτιά και στον όλεθρο συνάδελφος σου;
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Έχετε ακούσει για κάποιον Εφιάλτη, κύριε Σημαιοφορίδη; Έλληνας δεν ήταν κι αυτός, εάν αναλογικά αναφερθούμε και τούτη την εποχή και σε εκείνη;
ΜΑΡΤΥΣ: Δύσκολη απάντηση. Αλλά εμείς έχουμε συγκεκριμένα ερωτήματα, γιατί δεν πήραμε τα μέτρα τους.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω δύο πράγματα. Λογικά, κατ’ αναγκαιότητα πρέπει να συνέβησαν τότε. Ή ετούτοι εδώ που έδιναν τις εντολές ήταν ηλίθιοι, ή προδότες. Υπάρχει άλλη εκδοχή να μου την πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ: όχι.
Στη συνέχεια ο βουλευτής Αλέξανδρος Λιαροκαπής υπέβαλε στον μάρτυρα ότι στην Κύπρο υπήρξε ένα αποτέλεσμα. Το πραξικόπημα ενάντια στον Μακάριο και η κατάληψη από τους Τούρκους μεγάλου τμήματος του κυπριακού εδάφους. «Γι’ αυτό που έγινε, εκ του αποτελέσματος, πρώτον θα το χαρακτηρίσουμε, ήταν τραγωδία, προδοσία του κυπριακού λαού;
ΜΑΡΤΥΣ: Φυσικά διότι δεν εξετίμησαν τις επιπτώσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ: Και γι’ αυτό που έγινε ποιοι φταίνε; Και για να σας διευκολύνω, τα εκτελεστικά όργανα στην Κύπρο, ο αρχηγός Γεωργίτσης, οι διοικητές των μονάδων που προσεχώρησαν στο πραξικόπημα φταίνε;
ΜΑΡΤΥΣ: Φυσικά φταίνε, αλλά όχι πολύ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ: Φταίει το αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων;
ΜΑΡΤΥΣ: Φυσικά, αφού έδωσε την εντολή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ: Τα αρχηγεία ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΕΘΑ που συμμετείχαν στο πραξικόπημα έλαβαν τα μέτρα τους; Δηλαδή τα λίγα τα αεροπλάνα, τα δύο υποβρύχια αν εστέλετο με το 50% της δυνάμεως είπατε, που ήταν εκεί, η εισβολή, η αποβίβαση θα αποφεύγετο, θα αποτύγχανε. Έτσι δεν είναι; Έλαβαν τα μέτρα τους;
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι, διότι δεν εξετίμησαν τις επιπτώσεις τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ: Η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα της;
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι.
Ο βουλευτής Ιωάννης Κουτσογιάννης ρώτησε τον μάρτυρα, που ήξερε ο τούρκος αξιωματικός Τσεντινέλ, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος στη Λεμεσό, ότι δεν χρειαζόταν αντιαεροπορικά επειδή δεν θα έρχονταν εχθρικά αεροπλάνα. Διερωτήθηκε ποιος μπορεί να του το είπε και ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση να πει κάτι γιατί δεν γνώριζε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ξανά ότι ένα τάγμα στην Κερύνεια που έκανε διασπορά το βράδυ της παραμονής της εισβολής, δέχθηκε επίπληξη από το ΓΕΕΦ και ότι δόθηκε διαταγή στην ΕΛΔΥΚ να μην βγει από το στρατόπεδο της με αποτέλεσμα να χτυπηθεί άσχημα.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτής Κωνσταντίνου Μπαντουβά επανέλαβε ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή από την υπηρεσία του ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 1974.
Στη συνέχεια ο βουλευτής Κλεάνθης Ζερβός ρώτησε τον μάρτυρα αν μετά από τόσες πληροφορίες που είχε στείλει το κλιμάκιο του για προετοιμασία εισβολής, η χούντα θα έπρεπε να έκανε δεύτερες σκέψεις για τη διενέργεια του πραξικοπήματος. Ο μάρτυρας απάντησε θετικά, ότι δηλ. θα έπρεπε να κάνει.
ΚΛΕΑΝΘΣΗ ΖΕΡΒΟΣ: Η τουρκική αποβατική δύναμη η οποία στις 19 Ιουλίου εδικαιολογείτο να εκληφθεί ότι διεξήγαγε κάποια άσκηση όπως συνέβαινε κάθε χρόνο το φθινόπωρο ή δεν ξέρω ποια εποχή κλπ; Δικαιολογείτο αυτό το πράγμα;
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι.
Η κατάθεση, μαρτυρία του τότε λοχαγού Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη είναι από τις πιο σημαντικές που υπάρχουν στους τόμους της εξεταστικής επιτροπής της Ελλάδας και οι οποίες κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο.
Και είναι από τις πιο σημαντικές διότι καταπιάνεται κυρίως με τα όσα προηγήθηκαν του πραξικοπήματος σε σχέση με τις προετοιμασίες της εισβολής της Τουρκίας και τις πληροφορίες που το κλιμάκιο της ελληνικής ΚΥΠ στην Κερύνεια διαβίβαζε τόσο στο ΓΕΕΦ όσο και στην Αθήνα, αλλά κανένας δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία.
Είναι επίσης σημαντική διότι αποδεικνύεται και από αυτή τη μαρτυρία (έμμεσα ή άμεσα) ότι το πραξικόπημα στην Κύπρο δεν αποφασίστηκε μετά τη λήψη της επιστολής Μακαρίου προς Γκιζίκη, όπως ισχυρίζονται διάφοροι, αλλά επιβεβαιώνει ότι η οριστική απόφαση για πραξικόπημα λήφθηκε από τον Απρίλιο – Ιούνιο του 1974, οπότε και η Τουρκία άρχισε να κάνει αποβατικές ασκήσεις στην περιοχή της Μερσίνας.
Καταδεικνύεται επίσης και το μέγεθος της προδοσίας, μέσω της επιβεβαίωσης ότι οι χουντικοί πραξικοπηματίες δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους όταν βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η εισβολή της Τουρκίας.
