Ιστορική αναφορά στο αγγλικό ποδόσφαιρο

Του
Βασίλη Κωστή

 

Περί ποδοσφαίρου και ενόψει επικείμενων μαχών για κατάκτηση τροπαίων Europa και Champions League.

Ομαδικό άθλημα το ποδόσφαιρο, πολύ κοντά στο χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία και την αντίληψη του εργάτη για ομαδικότητα και συνεργασία, συλλογικότητα, πολύ κοντά στην ταξική συνείδησή του.

Από την αρχή το ποδόσφαιρο ήταν το άθλημα των μαζών. Οι πλείστες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αγγλία δημιουργήθηκαν από ανθρώπους του λαού. Μαθητές από εργατικές οικογένειες δημιούργησαν την Τότεναμ. Εργάτες όπλων και πυρομαχικών στο Γούλιτζ του Λονδίνου δημιούργησαν την Άρσεναλ (οπλοστάσιο στα ελληνικά).

Σε όλη την Αγγλία, αν όχι σε όλη τη Βρετανία, κοινότητα Εβραίων, που δεν αποτελούν εθνικότητα αλλά θρησκευτική ομάδα, δεν ξεπερνά τις 400.000, χατιρικώς!

Πλειοψηφία Εβραίων δεν είναι με Συντηρητικούς αλλά με Εργατικούς, για ιστορικούς λόγους και ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη και οικονομική επιφάνεια.

Σχεδόν μοιράζουν οι Εβραίοι της Τότεναμ με τους Εβραίους της Άρσεναλ.

Πολύ παλιά στην Τότεναμ έπαιξαν και Εβραίοι.

Βάση των οπαδών της ομάδας Τότεναμ η περιοχή Τότεναμ, δήμος Χάρινγκι, και της ομάδας Άρσεναλ η περιοχή Φίνσμπουρι Παρκ, δήμος Ίσλινγκτον.

Και οι δύο δήμοι παραδοσιακά Εργατικοί.

Ο Κόρμπιν, που είναι οπαδός της Άρσεναλ, εκλέγεται βουλευτής στη μια από τις δύο εκλογικές περιφέρειες του Ίσλιγκτον. Πολύ καλύτερος οικονομικά και όχι μόνο ο δήμος Ίσλινγκτον από το δήμο Χάρινγκι.

Στο Λονδίνο πρώτη σε οπαδούς η Τότεναμ, δεύτερη η Άρσεναλ και τρίτη η Τσέλσι. Πρώτη η Τότεναμ, επειδή ήταν και η πρώτη αγγλική ομάδα που κέρδισε το νταμπλ το 1961.

Η Τσέλσι, περιοχή Φούλαμ, δήμος Κένσινγκτον και Τσέλσι, δημιουργήθηκε από πλούσιο επιχειρηματία. Εκεί που είναι η Τσέλσι, διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κοντά στα δύο εκατομμύρια λίρες! Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δημιουργήθηκαν από εργάτες. Στην πόλη Μάντσεστερ πρώτη σε οπαδούς η μπλε Σίτι. Μπλε ήταν και το αγαπημένο χρώμα του κομμουνιστή ηγέτη και επιστήθιου φίλου του Μαρξ, Ένγκελς, ο οποίος διατηρούσε εργοστάσιο ρούχων στο Μάντσεστερ.

Κόκκινο και άσπρο τα χρώματα της Εθνικής Αγγλίας. Η Έβερτον προηγείται της Λίβερπουλ. Έδρα της το Άνφιλντ, η σημερινή έδρα της Λίβερπουλ. Μεγάλη ιστορία.

Η Έβερτον πλήρωνε νοίκι στον ιδιοκτήτη του Άνφιλντ, Χόλντινγκ, μορφωμένο παπά με πτυχία, επιχειρηματία, μασόνο, δραστήριο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και δήμαρχο της πόλης του Λίβερπουλ. Όταν ο Χόλτινγκ αύξησε το νοίκι, η Έβερτον αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Γκούντισον Παρκ, τη σημερινή έδρα της.

Ο Χόλτινγκ έμεινε με άδειο γήπεδο. Έπρεπε να το γεμίσει…

Δημιούργησε τη Λίβερπουλ, την ομάδα του λιμανιού που ακολούθησε λαμπρή πορεία.
Χωρίς να παραγνωρίζεται η ταξικότητα και κατά συνέπεια η πολιτική, φρονώ πως, παρόλο που υπάρχουν κοινά στις ρίζες, διαφορετική ήταν η ιστορική πορεία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία από ό,τι ήταν στην Ισπανία, την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Για πολλά χρόνια και Εβραίοι μέτοχοι στην Άρσεναλ, αλλά και στη διοίκηση.
Σήμερα όλες οι μετοχές του σωματείου ανήκουν στον Αμερικανοεβραίο δισεκατομμυριούχο, Σταν Κρόνκε.

Ίδια κατάσταση και στην Τότεναμ. Εβραίοι οπαδοί, φτωχοί και πλούσιοι. Περισσότεροι με Τότεναμ παρά με Άρσεναλ, αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Πυρήνας αλήθειας αυτό που γράφει το Ίντερνετ ότι η Τότεναμ είναι η ομάδα των Εβραίων, όχι όμως όλη η αλήθεια.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy