Η «ιστορική» απόφαση των G7 για εταιρικό φόρο και πως επηρεάζεται η Κύπρος

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν το Σάββατο να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, απόφαση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ιστορική.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση ενός παγκόσμιου συμφώνου τον επόμενο μήνα, στοχεύει στο να τερματίσει μια δεκαετία κατά την οποία χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 15%, πάνω από το επίπεδο σε χώρες όπως η Ιρλανδία, αλλά κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο στις G7.

Πως η απόφαση ακουμπάει την Κύπρο

Η Κύπρος δεν επηρεάζεται άμεσα από την απόφαση των G7 για επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒ.

Ο Αντώνης Αντωνίου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν κάτι που περίμεναν, μετά και τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν πριν από λίγους μήνες.

Είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα η Κύπρος, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να πάει τώρα στη G20.

Πρόσθεσε ότι μάλλον θα το δουν θετικά για να προσελκύσουν εταιρίες. Σημείωσε ότι έχουν ανταγωνιστές όπως η Ιρλανδια που έχει περισσότερες εταιρίες τεχνολογίας, τις οποίες πιθανόν να τις προσελκύσει η Κύπρος.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε δε ότι η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός προορισμός, φτάνει να προβούν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την εκταμίευση πόρων από την ΕΕ, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης και ψηφιακής πολιτικής.

Γαλλία: Αφετηρία η συμφωνία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε «αφετηρία» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

Γερμανία: Ιστορική στιγμή

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.
«Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο κ. Σολτς.

Ιρλανδία: Να ικανοποιηθούν όλοι

Η όποια οριστική συμφωνία για την μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών εταιρικής φορολόγησης θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. «Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής», έγραψε στο Twitter ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ότι μια συμφωνία κινδυνεύει να πλήξει τον ελκυστικό χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12,5% της χώρας.

ΗΠΑ: Πρωτόγνωρη δέσμευση 

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έλαβαν σήμερα μια «σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για να δοθεί ένα τέλος στην «εξίσωση προς τα κάτω» της φορολόγησης εταιρειών.

Θετικές αντιδράσεις από Google, Facebook

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των Google και Facebook στην ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%.

«Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανέντα.

Από την πλευρά της η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της G7 και αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη, είπε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ.

«Το Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδα των 7. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη», έγραψε ο Κλεγκ στο Twitter.

Με πληροφορίες/πηγές από Άστρα 92.8/Kathimerini.gr/Reuters, AFP

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy