Ιστορική μέρα … απορρύθμισης της εργασίας

Του
Σταύρου Ανδρέου*

 

Ιστορική µέρα… απορρύθµισης της εργασίας

Οι νέοι εργαζόµενοι συνεχίζουν στις µέρες µας να αποτελούν ίσως την πιο ευάλωτη οµάδα ανάµεσα στους εργαζόµενους στην Κύπρο. Οι συνέπειες των απανωτών κρίσεων συνεχίζουν να είναι οδυνηρές για τους νέους, αφού η πλειοψηφία τους αναγκάζεται µε το τέλος των σπουδών τους να εργαστεί σε σκληρές συνθήκες έντονης εκµετάλλευσης, αστάθειας, αβεβαιότητας και απορρύθµισης της εργασίας. Καλείται να γίνει µέρος µιας αγοράς εργασίας στην οποία κυριαρχούν οι µισθοί πείνας και η εργασία χωρίς δικαιώµατα. Σηµειώνω πως στην Κύπρο περίπου το 50% των εργαζοµένων, στην πλειοψηφία τους νέοι εργαζόµενοι, δεν έχουν συνδικαλιστική κάλυψη, µε αποτέλεσµα να αφήνονται απροστάτευτοι, µε εξευτελιστικούς µισθούς και χωρίς ωφελήµατα. Είναι αυτές οι τραγικές πραγµατικότητες που ενέτειναν την απαίτηση ιδιαίτερα των νέων και ευρύτερα της κοινωνίας για τη θέσπιση κατώτατων µισθών.

Η ΠΕΟ, αφουγκραζόµενη την απαίτηση για θέσπιση κατώτατων µισθών αλλά και την ανάγκη επαναρρύθµισης της εργασίας, ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τον κατώτατο µισθό είναι µέρος της συζήτησης εισαγωγής ολοκληρωµένου αλληλοσυµπληρωµένου µηχανισµού και ρυθµίσεων. Αυτό προϋποθέτει ρυθµίσεις που θα διατηρούν και θα ενισχύουν την ελεύθερη συλλογική διαπραγµάτευση ως τον κεντρικό µηχανισµό διαµόρφωσης των όρων απασχόλησης […] και θεσµοθέτηση τριµερούς µηχανισµού, µέσα από τον οποίο δοµηµένα θα διαπραγµατευόµαστε, στη βάση κριτηρίων, κατώτατα όρια µισθών και βασικών ωφεληµάτων για όσους εργαζόµενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συµβάσεις εργασίας.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου που αφορά τον κατώτατο µισθό επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ΠΕΟ, αφού πρόκειται για µια απόφαση ετεροβαρή και άδικη για τα συµφέροντα του συνόλου των εργαζοµένων. Ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόµενους στην αγορά εργασίας και κύρια για τους νέους εργαζόµενους αποτελεί κοροϊδία, αφού δεν ανταποκρίνεται σε καµιά περίπτωση στις ανάγκες τους. Συγκεκριµένα, η αύξηση του κατώτατου µισθού µετά από 11 χρόνια κατά 16 ευρώ σε µια περίοδο που οι αυξήσεις στις τιµές καλπάζουν και ο πληθωρισµός έχει αυξηθεί γύρω στο 10%, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόµενους, αφού δεν ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής και στην έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η 31η Αυγούστου αποτελεί ιστορική µέρα νοµιµοποίησης της απορρύθµισης της εργασίας, αφού αντί η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη µε τις αποφάσεις της να θέτει φραγµό στη φθηνή χωρίς δικαιώµατα εργασία και στα φαινόµενα υπόσκαψης των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, συντάσσεται δυστυχώς µε εκείνη την οµάδα των εργοδοτών που εκµεταλλεύονται τους εργαζόµενους µε τον χειρότερο τρόπο.

Οι εργαζόµενοι νέοι της Κύπρου και η κοινωνία ευρύτερα δεν πρέπει να µείνουν απαθείς µπροστά σε αποφάσεις που υποθηκεύουν και καταδικάζουν το µέλλον και την προοπτική τους. Ο αγώνας για εισαγωγή ολοκληρωµένων θεσµικών ρυθµίσεων που να διασφαλίζουν βασικούς όρους απασχόλησης, ωράριο, υπερωριακή αποζηµίωση, αποζηµίωση εργασίας σε αργίες, 13ο µισθό, ΑΤΑ για όσους εργαζόµενους δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας, συνεχίζεται. Η ΠΕΟ και σε αυτή την ιστορική για τους εργαζόµενους συγκυρία θα απαντήσει δυναµικά παρούσα και καλεί τους νέους εργαζόµενους, οργανωµένους και ανοργάνωτους, καθώς και την κοινωνία να συστρατευτούν µαζί της για ανατροπή των αρνητικών σηµείων των αποφάσεων της κυβέρνησης.

* Γραµµατέας Εργατικής Νεολαίας ΠΕΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy