Ιστορική στιγμή για την εξερεύνηση του διαστήματος και τον διαστημικό τουρισμό

Ιστορική στιγμή για την εξερεύνηση του διαστήματος και τον διαστημικό τουρισμό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την πρώτη πτήση του 71χρονου δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον σε ύψος 91 χιλιομέτρων από τη Γη, σηματοδοτώντας την αρχή της εμπορικής εκμετάλλευσης του διαστήματος.

«Χθες ήταν μια ιστορική στιγμή για την εξερεύνηση του διαστήματος και για τον διαστημικό τουρισμό. Βιώσαμε την αρχή της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του διαστήματος. Ακριβώς όπως όταν η αεροπορική βιομηχανία έκανε το τολμηρό βήμα και οι κρατικές αεροπορικές εταιρείες έδιναν θέση στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες του σήμερα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός, ο οποίος την δεκαετία του 1990 υπήρξε συνεργάτης του κ. Μπράνσον.

«Ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα με το δικό του διαστημικό σκάφος είναι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο πρώην διευθυντής μου», είπε ο κ. Δανός, ο οποίος τον συνάντησε τη δεκαετία του `90 και ίδρυσε μια από τις εταιρείες του Μπράνσον που έγινε η πρώτη one-stop-shop εταιρεία, φέρνοντας τις επιχειρήσεις στον κόσμο του διαδικτυακού εμπορίου.

Ο κ. Δανός είπε ακόμη ότι με την πτήση αυτή είναι έκδηλο πως δεν είναι πλέον απαραίτητο να γίνει κάποιος αστροναύτης μέσω μιας επιλογής από εθνικές διαστημικές υπηρεσίες (όπως η NASA, η Roscosmos, η ESA κ.λπ.) για να έχει την εμπειρία του διαστήματος .

Δανός: Η πτήση ίσως γίνει ευκαιρία για προστασία της Γης

Ο Πρόεδρος του CSEO υπογράμμισε όμως και την σημασία που έχει η πτήση αυτή για την προστασία του πλανήτη μας.

«Καθώς ξεκινάμε αυτό το νέο ταξίδι και βλέπουμε τον πλανήτη μας από ψηλά, χωρίς σύνορα, με μια εύθραυστη λεπτή ατμόσφαιρα πιστεύω ότι αυτό το ταξίδι δεν θα είναι απλώς ένα ταξίδι εξερεύνησης, επιχειρηματικότητας και τουρισμού, θα είναι επίσης ένα ταξίδι για να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο τον πλανήτη μας και πιθανώς η αρχή σημαντικών ενεργειών για την προστασία του πλανήτη», είπε ο κ. Δανός.

Η πτήση, το κόστος και τα σχέδια του Μπράνσον

Η πτήση του Ρίτσαρντ Μπράνσον μεταδόθηκε ζωντανά. Ο Βρετανός επιχειρηματίας μαζί με άλλα πέντε άτομα απογειώθηκαν με ένα διαστημικό σκάφος της Virgin Galactic (που ομοιάζει με τριπλό αεροπλάνο) από τη βάση Spaceport America στην αμερικανική πολιτεία του Νέου Μεξικού.

Μετά από ταξίδι σχεδόν μιας ώρας και αφού το σκάφος πήρε το απαραίτητο ύψος, το μεσαίο όχημα του τριπλού σκάφους αποσυνδέθηκε από το μητρικό θέτοντας σε λειτουργία το δικό του κινητήρα μέχρι να φθάσει στο κενό του διαστήματος. Εκεί, στο σκοτεινό διάστημα οι επιβάτες είχαν την μοναδική εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας και της θέας της Γης για περίπου 4 λεπτά προτού το σκάφος ξεκινήσει το σύντομο ταξίδι του προς τη Γη, όπου προσγειώθηκε ομαλά όπως ένα αεροπλάνο.

Ο Μπράνσον είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που έκανε το ταξίδι αυτό με έναν κινητήρα που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία την οποία ο ίδιος ίδρυσε, νικώντας τον Τζεφ Μπέζος που πρόκειται να πραγματοποιήσει την πτήση στις 20 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη μεταβεί στο διάστημα στα χρόνια του 2000, αλλά με ρωσικούς πυραύλους.

Η εταιρεία του Μπράνσον θα αρχίσει εμπορικές πτήσεις στις αρχές του 2022 και ελπίζει να πραγματοποιεί εκατοντάδες πτήσεις το χρόνο από το Speaceport America.

Περίπου 600 εισιτήρια έχουν ήδη πωληθεί σε ανθρώπους από 60 διαφορετικές χώρες -περιλαμβανομένων διασημοτήτων του Χόλιγουντ– έναντι 200.000 έως 250.000 δολαρίων έκαστο.

«Ήμουν κάποτε ένα παιδί με ένα όνειρο κοιτώντας ψηλά τ` αστέρια. Τώρα είμαι ένας ενήλικας σε ένα διαστημόπλοιο κοιτάζοντας την όμορφη Γη μας. Στην επόμενη γενιά ονειροπόλων θέλω να πω ότι αν μπορούμε εμείς να υλοποιήσουμε αυτό, φανταστείτε τί μπορείτε εσείς να κάνετε», έγραψε ο Μπράνσον στο Twitter.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.