Ιστορικής σημασίας η απάντηση της ΕΕ στην κρίση της πανδημίας

Κιζίλγιουρεκ: Οι δύο κοινότητες δεν συνεργάστηκαν όσο έπρεπε

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η ΕΕ αντέδρασε αργά αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και πολλοί πολίτες, ιδιαίτερα στις χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, απογοητεύτηκαν πάρα πολύ από τη στάση της Ένωσης, λέει στο ΚΥΠΕ ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, προσθέτοντας ότι το κάθε κράτος-μέλος είδε μόνο τα του οίκου του και για πρώτη φορά έκλεισαν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει την πιστοληπτική της ικανότητα, για πρώτη φορά, για να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. «Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε δικαίωμα αγοράς μετοχών ή ομολόγων. Είχε μόνο την ικανότητα να λειτουργεί ως εγγυητής. Επίσης για πρώτη φορά παγοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μια ιστορική παραδοχή ότι τα κριτήρια του Μάαστριχτ και το ευρωπαϊκό εξάμηνο δεν αποτελούν αναπτυξιακά μέτρα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο μέρος την ανάκαμψη, δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα. «Είναι λυπηρό ότι κάποιες χώρες, οι λεγόμενοι “τέσσερις φειδωλοί” παραμένουν προσκολλημένοι στη λιτότητα και αρνούνται πραγματική αμοιβαιοποίηση του κόστους της ανάκαμψης», σημειώνει.

Σε ερώτηση για τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες και την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στην Κύπρο, ο κ. Κιζίλγιουρεκ αναφέρει πως είναι γεγονός ότι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας των χωρών της ΕΕ. «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών αδυνάτισαν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Εξού και για πρώτη φορά η ΕΕ μιλά για δημόσια και ιδιωτική συνεργασία στον τομέα της υγείας για ενδυνάμωση των υποδομών των συστημάτων υγείας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, στην Κύπρο φαίνεται ότι το στοίχημα κερδήθηκε και είναι θετικό το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται συνεχώς, ή είναι ελάχιστα. «Η πανδημία όμως ανέδειξε και κάποια άλλα πολύ σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς δεν συνεργάστηκαν οι δύο κοινότητες όσο έπρεπε για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης αυξήθηκαν τα κρούσματα του ρατσισμού, της διαφυλικής βίας, της βίας στην οικογένεια. Αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο κυπριακά φαινόμενα, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν τιμή για την κοινωνία μας», αναφέρει.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για δεύτερο κύμα του ιού το Φθινόπωρο, σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στο εμβόλιο για την γρίπη Α, ο ευρωβουλευτής λέει ότι η καλύτερη λύση είναι δυνατά και συνεκτικά συστήματα υγείας, και επιπλέον μέτρα προστασίας.

Για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, ο κ. Κιζίλγιουρεκ θεωρεί ότι αρκετά από τα μέτρα αυτά, έστω αργοπορημένα και μετά από παρότρυνση του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy