Η 7η Δεκεμβρίου, μέρα της επιστροφής του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο μετά το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήταν και θα παραμείνει ιστορικό ορόσημο για την πατρίδα μας, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ. Σαν σήμερα, ο κυπριακός λαός πλημμύρισε τους δρόμους για να υποδεχθεί στην Κύπρο και στην προεδρία τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο, παρά τις μηχανορραφίες εντός και εκτός Κύπρου, για να εμποδιστεί η επιστροφή του. Η εξέλιξη αυτή ήταν μια ατόφια νίκη του λαού και της λαϊκής αντιφασιστικής αντι-ιμπεριαλιστικής πάλης, κινητήρια δύναμη της οποίας ήταν το ΑΚΕΛ και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Ήταν έκφραση της καθολικής βούλησης του λαού μας ότι δεν θα συμβιβαζόταν με τα ξένα σχέδια για διαμελισμό και ΝΑΤΟποίηση της πατρίδας μας. Ήταν η φωνή του προδομένου και καταματωμένου κυπριακού λαού ότι η προδοσία της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ θα μείνει ασυγχώρητη για πάντα.

Ο κυπριακός λαός, προσθέτει το ΑΚΕΛ, χρωστά τιμή και ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι αντιστάθηκαν στο φασισμό τον Ιούλη του 1974, στα μετερίζια της Δημοκρατίας που υψώθηκαν στο Προεδρικό, στην Αρχιεπισκοπή, στο Εφτάπατο και στο τρίτο Γυμνάσιο της Λεμεσού, στο Κολόσσι, στο Καϊμακλί, στην Πάφο, στον Αϊ-Γιάννη της Λάρνακας και σε κάθε γωνιά της Κύπρου, όπου ο λαός μας, αλλού ένοπλος και αλλού άοπλος, υπερασπίστηκε τη δημοκρατική νομιμότητα. Σε όσους στάθηκαν αλύγιστοι απέναντι στους πραξικοπηματίες στους χώρους των ανακρίσεων και των βασανιστηρίων.

Στον ίδιο το λαό της Κύπρου που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα και τη γριβική ΕΟΚΑ Β’. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας είναι αυτονόητο χρέος για κάθε Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της, διαρκές χρέος προς τη νέα γενιά που δικαιούται να γνωρίζει την πραγματική Ιστορία του τόπου μας. Ωστόσο, επισημαίνει το ΑΚΕΛ, στα χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν αποδίδονται οι οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές της Δημοκρατικής Αντίστασης, όχι μόνο δεν γίνεται σεβαστή η σημερινή επέτειος και η ιερή μνήμη της Αντίστασης στον χουντοεοκαβήτικο φασισμό, αλλά γίνεται προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα να αναποδογυριστεί η Ιστορία και να βαφτιστούν οι προδότες ήρωες.

Θα έπρεπε βέβαια να είχαν καταλάβει, τόσες δεκαετίες μετά, ότι η μνήμη του λαού μας είναι πιο ισχυρή από τις επιχειρήσεις παραχάραξης της Ιστορίας από τη δεξιά και ακροδεξιά. Το ΑΚΕΛ, καταλήγει η ανακοίνωση, τιμά τη Μέρα Μνήμης και Τιμής της Δημοκρατικής Αντίστασης με την υπόσχεση ότι θα παραμείνει υπερασπιστής της Ιστορίας και των αγώνων του λαού μας. Με την υπόσχεση ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή για να μην κατισχύσει οριστικά το έγκλημα του 1974, για να δικαιωθεί η Δημοκρατική Αντίσταση με την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Επετειακές ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλα πολιτικά κόμματα, καθώς και οργανώσεις αντιστασιακών και παθόντων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.