Ιστορικό σημείο καμπής για την Τουρκία οι εκλογές, λέει ο ΓΓ της TGS

Η Τουρκία θ’ αποφασίσει την Κυριακή αν θα είναι κοσμικό κράτος ή ισλαμικό, αν θα είναι ξανά μια δημοκρατική χώρα ή ένα αυταρχικό καθεστώς, είναι ένα ιστορικό σημείο καμπής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας της Συντεχνίας Δημοσιογράφων Τουρκίας (TGS) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), Μουσταφά Κουλελί. «Θα συνεχιστεί η ενός αιώνα δημοκρατική παράδοση της Τουρκίας ή θα συνεχιστεί το καθεστώς του ενός ανδρός; Γι’ αυτά θ’ αποφασίσει η Τουρκία», δήλωσε.

Θα στραφεί προς τη Δύση και τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ ή προς την Ανατολή και τις αυταρχικές αρχές, είναι ακόμη ένα ερώτημα που έθεσε για τις διπλές εκλογές στην Τουρκία ο κ. Κουλελί ευχόμενος «οι πολίτες της Τουρκίας να πάρουν την σωστή απόφαση την Κυριακή».

«Η πόλωση τρέφει τον Ερντογάν»

Ερωτηθείς εάν το πολωτικό κλίμα στην προεκλογική εκστρατεία υπάρχει και ανάμεσα στους απλούς πολίτες, ο συνδικαλιστής δημοσιογράφος ανέφερε ότι η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολωτική, διαχωριστική, αντιπαραθετική. «Αυτό κατάφερε να το κάνει. Κι επειδή η αντιπολίτευση το είδε αυτό, στη δική της εκστρατεία προέβαλε το αγκάλιασμα, την αγάπη, αγάπη προς όλους, όλη την κοινωνία. Ο Ερντογάν δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό. Το παιχνίδι που ξέρει να παίζει είναι να κατηγορεί τους άλλους, να σπέρνει το μίσος, να ταμπελώνει κάποιους ως τρομοκράτες».

Απέναντί του, συνέχισε, βρίσκεται ένα σύνολο που δεν έχει ομοιομορφία, συνυπάρχουν συντηρητικοί, Κούρδοι, εθνικιστές, σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί, οι οποίοι αποδέχονται τις διαφορές τους, αλλά λένε ότι αγαπούνε κι αγκαλιάζουν όλη την κοινωνία και για να ξαναχτίζουν τη δημοκρατία «μπορούν να το κάνουν μόνο με αυτόν τον τρόπο, αγαπώντας ο ένας τον άλλο». Η πόλωση δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αυτό μόνο τον Εντογάν τρέφει σημείωσε.

Η πλειοψηφία των ερευνών δείχνουν νίκη Κιλιντσντάρογλου

Ο Μουσταφά Κουλελί είπε ότι η συντεχνία των Τούρκων δημοσιογράφων ενημερώνεται για όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στις τελευταίες 20 δημοσκοπήσεις από διαφορετικές εταιρείες, οι 16 δείχνουν νίκη του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Υπάρχει, συμπλήρωσε, ο φόβος για καλπονοθεία αλλά στο τουρκικό σύνταγμα – όπως σημείωσε – υπάρχει πρόνοια πως κάθε Τούρκος πολίτης που έχει το δικαίωμα να ψηφίσει, μπορεί και να παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα μετά που θα κλείσουν οι κάλπες. Τα κόμματα επίσης, συνέχισε, μπορούν να έχουν αντιπροσώπους στην καταμέτρηση και να ελέγξουν τα έγγραφα.

Ακόμα και πριν από την ίδρυση της Τουρκίας Δημοκρατίας, την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκλογές γίνονταν, σημείωσε ο κ. Κουλελί. «Έχουμε μια παράδοση εκλογών πέραν του ενός αιώνα. Εγώ εμπιστεύομαι τους θεσμούς της Τουρκίας, την κουλτούρα, τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες. Δεν περιμένω ότι θα γίνει καλπονοθεία, που θα γυρίσει εναντίον των πολιτών».

«Το ΑΚΡ θα υποχρεωθεί να μάθει στην αντιπολίτευση»

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία, ο Μουσταφά Κουλελί είπε ότι «το ΑΚΡ θα υποχρεωθεί να μάθει να είναι αντιπολίτευση, θα πρέπει να το αποδεχθούν αυτό. Θα εκλεγούν στη Βουλή στο κάτω κάτω, και θα είναι η αντιπολίτευση σε αυτούς που θα έχουν εκλεγεί ως εξουσία». Ανέφερε επίσης ότι το προεδρικό σύστημα που πέρασε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ενάντια στη δημοκρατική παράδοση της Τουρκίας, που είχε πάντοτε κοινοβουλευτικό σύστημα.

Αυτό το σύστημα του Ερντογάν, συνέχισε, δεν δούλεψε κι αυτό φάνηκε στους σεισμούς. Έλεγαν, εξήγησε, ότι όλα θα γίνονται πιο γρήγορα όταν θ’ αποφασίζει ένας, αλλά στους σεισμούς το κράτος δεν υπήρχε πουθενά τις πρώτες 48 ώρες. «Όχι τις σκηνές, ούτε τα συντρίμμια δεν μπόρεσαν να μετακινήσουν. Αυτό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό το σύστημα έχει καταρρεύσει», τόνισε. Η συμμαχία των έξι, συμπλήρωσε, έχει επισημάνει ότι θέλει ν’ αλλάξει το προεδρικό σύστημα, δεν θέλει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από έναν, αλλά με συναίνεση. «Αυτό σημαίνει δημοκρατία».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ερωτηθείς κατά πόσον σε περίπτωση που χάσει ο Ερντογάν και το ΑΚΡ τις εκλογές, θ’ αποκατασταθούν τ’ ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, θα βγουν από την φυλακή οι δημοσιογράφοι κι άλλοι που έχουν φυλακισθεί για τα φρονήματά τους, ο κ. Κουλελί είπε ότι η δικαιοσύνη θα μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα και απερίσπαστα και χωρίς φόβο. «Άλλωστε οι συνάδελφοί μας βρίσκονται υπό σύλληψη χωρίς νομική βάση. Μόλις αλλάξει η κυβέρνηση, οι δικαστές ελεύθερα θα μπορούν απλώς να εφαρμόσουν τον νόμο και να τους αφήσουν ελεύθερους».

Στο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης, συνέχισε, προτείνονται κάποιες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες που συνάδουν με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών. «Υπάρχει η υπογραφή των έξι κάτω απ’ αυτό. Εάν το εφαρμόσουν τότε στην Τουρκία δεν θα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», εκτίμησε.

Δεύτερος γύρος και σενάρια

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ο Μουσταφά Κουλελί απάντησε ότι μπορεί να υπάρξει. «Ακόμα κι αν υπάρξει όμως (δεύτερος γύρος), φαίνεται ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται, φέρεται νικητής». Εάν δεν υπάρξει κάτι εξαιρετικά αναπάντεχο, κάποιο απροσδόκητο συμβάν, ένας κίνδυνος, μια επίθεση, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν νίκη του κ. Κιλιντσντάρογλου στον δεύτερο γύρο, σημείωσε.

Στην παρατήρηση ότι όποιος από τους δύο νικήσει στις Προεδρικές εκλογές, φαίνεται να μην έχει την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή, ο Μουσταφά Κουλελί ανέφερε ότι τη συμμαχία των έξι, που στηρίζουν την υποψηφιότητα Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, στηρίζει και το κόμμα HDP.

Σε περίπτωση πάντως που ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα έχει την πλειοψηφία στην Βουλή και δεν θα μπορεί να περνάει νομοσχέδια, τότε – σύμφωνα με τον κ. Κουλελί – σύντομα, ίσως σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, η Τουρκία να πάει ξανά σε εκλογές.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών όμως, η εποχή Ερντογάν στην Τουρκία έχει τελειώσει. Ο Ερντογάν πλέον δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, ο ίδιος πλέον αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα. Αυτό βλέπουν ακόμα και μέσα στο ΑΚΡ». Ο ΓΟΓ της TGS σημείωσε ότι στην Τουρκία υπάρχει οικονομική κρίση, τα ερείπια του σεισμού είναι εκεί κι αν κοιτάξουμε τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν έχει πετύχει τίποτε θετικό.

Γι’ αυτό κατέληξε, ακόμη κι αν νικήσει – που είναι μικρή αυτή η πιθανότητα – δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, θα χρειαστεί και πάλι σύντομα να γίνουν εκλογές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy