Ιταλία: Η Μελόνι άνοιξε την πόρτα στο «µαύρο» παρελθόν

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστρωσε το δρόµο στη Μελόνι

 

Γιορτάζει η ακροδεξιά, τρέµει η ανθρωπότητα
Χαράς ευαγγέλια για όλα τα ακροδεξιά κόµµατα της Ευρώπης µετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές την Κυριακή 25 Σεπτεµβρίου.
Η άνοδος του κόµµατος «Αδελφοί της Ιταλίας», του οποίου ηγείται η Μελόνι, δεν είναι παρά µια αλλαγή σκυτάλης, από τα χέρια του Τζιανφράνκο Φίνι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη δεκαετία του ’90, στον Ματέο Σαλβίνι τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και τώρα στη Μελόνι. Η τελευταία ωστόσο διατηρεί ένα ρεκόρ: Είναι η πρώτη πολιτικός η οποία επαίνεσε δηµόσια τον Μουσολίνι, εξυµνώντας τα κατορθώµατά του!
Η Μελόνι δεν αναµένεται να αλλάξει την εξωτερική ή οικονοµική πολιτική της Ιταλίας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό αναµένεται να κυβερνήσει µε έντονες αντιµεταναστευτικές, οµοφοβικές θέσεις. Το δικαίωµα λόγου, ο συνδικαλισµός και τα δικαιώµατα γυναικών και µεταναστών θα συνθλιβούν από τη νέα επέλαση της ∆εξιάς στην Ιταλία, τη Σουηδία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλωστε, η Μελόνι το 2019 δήλωνε: είµαι γυναίκα, µητέρα, Ιταλίδα, Χριστιανή.

 

Τα «χαρµόσυνα» νέα από την Ιταλία χαιρέτισαν όλα τα ακροδεξιά κόµµατα της Ευρώπης.

Η Μαρίν Λεπέν, του γαλλικού Εθνικού Συναγερµού, ήταν από τους πρώτους που έστειλαν συγχαρητήρια στη Μελόνι. «Ο ιταλικός λαός αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του εκλέγοντας µια πατριωτική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι και στον (ηγέτη της Λέγκας) Ματέο Σαλβίνι, που αντιστάθηκαν στις απειλές µιας αντιδηµοκρατικής και αλαζονικής ΕΕ πετυχαίνοντας αυτή τη σπουδαία νίκη».

Η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ, αντιπρόεδρος του επίσης ακροδεξιού κόµµατος Reconquete! του Ερίκ Ζεµούρ, χαιρέτισε τη νίκη του κόµµατος των «Αδελφών της Ιταλίας»: «Κατάφερε να αντισταθεί, κατάφερε να δηµιουργήσει ενότητα», έγραψε στο Twitter.

Ο Σαντιάγο Αµπασκάλ, ο αρχηγός του ισπανικού ακροδεξιού κόµµατος Vox, έγραψε στο Twitter: «Η Τζόρτζια Μελόνι έδειξε το δρόµο για µια υπερήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών που µπορεί να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την ευηµερία όλων».

Τα συγχαρητήριά του στη Μελόνι έστειλε και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορµπάν, γράφοντας «Μπράβο, Τζόρτζια» και ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Κοµµάτι του πολιτικού και οικονοµικού κατεστηµένου

Η Μελόνι µπορεί να εµφανίζεται ως εκπρόσωπος της «ριζοσπαστικής ∆εξιάς», αλλά είναι αναπόσπαστο τµήµα του ιταλικού πολιτικού συστήµατος.

Στα πρώτα της βήµατα στην πολιτική η Μελόνι είχε ως µέντορα τον Τζιανφράνκο Φίνι, ως Υπουργός Νεολαίας του Μπερλουσκόνι. Η αποθέωσή της βέβαια µαζί µε το χρίσµα ήρθαν το 2022, σε µια συνάντηση που αν και διεξάγεται κεκλεισµένων των θυρών καταφέρνει πάντα να τραβάει τα φώτα της δηµοσιότητας, λόγω της επιρροής όσων συγκεντρώνονται εκεί. Εξ ου και ο χαρακτηρισµός της ως «µίνι Νταβός». Είναι η συνάντηση του Φόρουµ Αµπροσέτι στη λίµνη Κόµο, την οποία κάθε χρόνο τιµούν πολιτικοί, επιχειρηµατίες και διπλωµάτες. Έτσι συνέβη και φέτος µεταξύ 2 και 4 Σεπτεµβρίου, όπου τιµώµενο πρόσωπο ήταν η φασίστρια Μελόνι.

«Η κυρία Μελόνι ποτέ δεν έχει ενδώσει στη ρητορική κατά των ελίτ. Κληρονόµος µιας πολιτικής παράδοσης (το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνηµα που γεννήθηκε το 1946 στις στάχτες του Εθνικού Φασιστικού Κόµµατος) που κατηγορηµατικά επέλεξε το πλευρό των Ηνωµένων Πολιτειών στον Ψυχρό Πόλεµο, η κυρία Μελόνι είναι πεπεισµένη Ατλαντίστρια, που ποτέ δεν έδειξε µετριοπάθεια προς τη Ρωσία του Βλαντιµίρ Πούτιν». Αυτά έγραφε η γαλλική Λε Μοντ στις 21 Σεπτεµβρίου, σε άρθρο µε τίτλο «Ο επιχειρηµατικός τοµέας της Ιταλίας στηρίζει την ακροδεξιά υποψήφια Τζόρτζια Μελόνι». Η Μελόνι, λοιπόν, είναι γνήσιο τέκνο από τη µια της Ένωσης Ιταλών Βιοµηχάνων, που ανέδειξε και τον Μουσολίνι, και από την άλλη των Αµερικανών.

Εξίσου κατηγορηµατικοί για τον φιλοαµερικανισµό της Μελόνι ήταν και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιµς. Στις 22 Σεπτεµβρίου τη χαρακτήριζαν «πιστή Ατλαντίστρια» σε αντιδιαστολή µε τον Σαλβίνι, ο οποίος κατηγορείται ότι εξέφραζε τµήµατα της ιταλικής ολιγαρχίας που µέχρι την επέµβαση στην Ουκρανία διατηρούσαν οικονοµικές σχέσεις µε τη Ρωσία.

Μετά τις προκλητικές προεκλογικές προειδοποιήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενάντια στην ενδεχόµενη (τότε) ακροδεξιά στροφή στην Ιταλία και την επισήµανσή της ότι η ΕΕ διαθέτει εργαλεία, τα οποία θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει αν τα πράγµατα πάρουν µια δύσκολη τροπή, φέρνοντας τα παραδείγµατα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, τη ∆ευτέρα, µε µια λιτή ανακοίνωση η Κοµισιόν εξέφρασε τις ελπίδες της για µια εποικοδοµητική συνεργασία µε τις νέες ιταλικές Αρχές.

Άλλωστε, η ατζέντα της ΕΕ το επόµενο διάστηµα δεν επιτρέπει αποκλίσεις από τη γερµανική γραµµή που µε πίστη υπηρέτησαν όλες οι προηγούµενες (βραχύβιες) κυβερνήσεις της Ιταλίας: Κατάργηση του βέτο στις ψηφοφορίες για θέµατα εξωτερικής πολιτικής, στενότερη αµυντική συνεργασία και αναθεώρηση δηµοσιονοµικών κανόνων.

Προβλέπεται λοιπόν σύγκρουση µεταξύ Μελόνι και Κοµισιόν. Όχι όµως για τη δηµοκρατία, αλλά για τα λεφτά!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστρωσε το δρόµο στη Μελόνι

Ο εκλογικός και πολιτικός θρίαµβος της φασιστικής ∆εξιάς στην Ιταλία προετοιµάστηκε από µια σειρά πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, που άνοιξαν το δρόµο για να περάσει θριαµβεύτρια αυτό το πολιτικό τέρας:

Τα δισεκατοµµύρια που έχει δώσει µέχρι σήµερα η ΕΕ στους Ναζί του Αζόφ και του Κιέβου στέλνουν το µήνυµα ότι στο τέλος του δρόµου της εξοµοίωσης των κοµµουνιστών µε τους Ναζί, πάντα κερδίζουν οι Ναζί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστρωσε το δρόµο στη Μελόνι υιοθετώντας µια πολιτική ασύλου που οδήγησε τη νότια Ευρώπη να µετατραπεί σε τείχος και νεκροταφείο. Κύπρος στη ΝΑ Μεσόγειο, Ελλάδα στο Αιγαίο, Ιταλία στη Λαµπεντούζα και Ισπανία στο θύλακα της Θέουτα στο Μαρόκο δεν υπερασπίζονται την ακεραιότητα των συνόρων τους. Τις πολιτικές της ΕΕ υπερασπίζονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε το δρόµο στη Μελόνι λόγω των συνεχών παρεµβάσεων στην πολιτική ζωή της χώρας. Η ήττα του Μάριο Ντράγκι και των κοµµάτων που στήριξαν την ατζέντα του ήταν η απάντηση των Ιταλών στο εκβιαστικό του δίληµµα «ειρήνη ή air condition;» που σήµαινε κρύο, λιτότητα και πληθωρισµό εις το διηνεκές για να συνεχιστεί ο πόλεµος στην Ουκρανία µε όπλα και χρήµατα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εις το διηνεκές.

Αριστερά: Siamo tutti antifascisti! Είµαστε όλοι αντιφασίστες!

 

Ποτέ προηγούµενα, µετά το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, η χώρα δεν ήταν τόσο δεξιά και εθνικιστική. Ποτέ προηγούµενα δεν απείχαν από την άσκηση του δηµοκρατικού δικαιώµατος της ψήφου τόσο πολλοί πολίτες, σε µια χώρα που ιστορικά κατέγραφε υψηλά επίπεδα συµµετοχής σε ψηφοφορίες.

Το εκλογικό αποτέλεσµα στην Ιταλία είναι µια προειδοποιητική βολή για την άρχουσα τάξη της ΕΕ. Με την εκλογή της Μελόνι πάνω από 100 εκατοµµύρια πολίτες της ΕΕ θα κυβερνώνται από µια κυβέρνηση που προέρχεται από δεξιούς Συντηρητικούς και Μεταρρυθµιστές -την οµάδα ECR. Η οµάδα ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο χώρος όπου η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων συναντά την αποδυνάµωση του κράτους πρόνοιας, όπου ο εθνικός εγωισµός υπερισχύει της αλληλεγγύης και όπου οι δηµοκρατικές ελευθερίες ισχύουν µόνο για µια οµάδα ανθρώπων που έχουν το «σωστό» διαβατήριο και το σωστό χρώµα δέρµατος.

Η Manon Aubry, συµπρόεδρος της Οµάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει: «Ο νεοφασισµός βρέθηκε στο κατώφλι µας µε τη νίκη της Μελόνι στην Ιταλία. Το αντιδραστικό, ξενοφοβικό και αυταρχικό δηλητήριο απλώνεται στην Ευρώπη. Η προειδοποίηση είναι σοβαρή: πρέπει να οικοδοµήσουµε µια αριστερή εναλλακτική ως αντίδοτο».

«Η στροφή προς τα δεξιά στην Ιταλία είναι και αποτέλεσµα πολιτικών λιτότητας ετών από τεχνοκρατικές ελίτ και κεντρώα κόµµατα που δεν έχουν το θάρρος για θεµελιώδεις αλλαγές. Αυτό ένα πράγµα δείχνει: Αν θέλετε την Ευρώπη, πρέπει να την πάρετε από τους πλούσιους και τις µεγάλες επιχειρήσεις. Η διατήρηση του στάτους κβο καταστρέφει τη δηµοκρατία µας», λέει ο Martin Schirdewan, συµπρόεδρος της Αριστεράς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.