Η αστυνομία στην Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τρεις ανθρώπους που κατηγορούνται ότι διαχειρίζονταν ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, όπου οι κρατούμενοι φονεύονταν, βιάζονταν και βασανίζονταν.

Τα θύματα κρατούνταν σε μια παλιά αεροπορική βάση στη Ζαουίγια, μια πόλη 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, όπου υπέστησαν «συστηματική κακοποίηση», ανάφερε η ιταλική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι συλληφθέντες είναι και οι ίδιοι μετανάστες που έφτασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και στη συνέχει μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μεσίνα της Σικελίας, όπου και συνελήφθησαν.

Ηλικίας 22, 24 και 26 ετών οι τρεις άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ανθρώπων, βιασμούς και φόνους. Δεν έχει γνωστή η εθνικότητά τους.

Η ιταλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα μαρτυρίες θυμάτων που βοήθησαν στις έρευνες, των οποίων ηγήθηκε η εισαγγελία του Παλέρμο που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας.

«Όλες οι γυναίκες που ήταν μαζί μας, μόλις έμπαιναν σε αυτή την αποθήκη, βιάζονταν συστηματικά και επανειλημμένα από δύο Λίβυους και τρεις Νιγηριανούς που διαχειρίζονταν το κέντρο», κατήγγειλε ένα από τα θύματα.

«Μας έδιναν νερό της θάλασσας και κάποιες φορές μπαγιάτικο ψωμί. Χτυπούσαν εμάς τους άνδρες (…) για να αναγκάσουν τους συγγενείς μας να πληρώσουν προκειμένου να αφεθούμε ελεύθεροι», δήλωσε ένας άλλος.

«Όσοι δεν πλήρωναν βασανίζονταν με ηλεκτροσόκ. Μας έκαναν ηλεκτροσόκ μέχρι να πέσουμε αναίσθητοι στο έδαφος. Έχω προσωπικά δει πολλούς θανάτους από ηλεκτροσόκ», επεσήμανε ένας τρίτος.