Ήθος και αλήθεια ή άρτος και θεάματα;

Του Σπύρου Σωτηρίου*

Η αρχή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2023 µας θύµισε εκείνη την αλήστου µνήµης προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 1998 που σηµαδεύτηκε από τη µαύρη διαφήµιση. Ακόµα ηχεί στα αυτιά µας το κακοµονταρισµένο κλιπάκι µε τον Γιώργο Ιακώβου να λέει «δεν θα έρθουν οι S-300». Τελικά, εκλέγηκε ο Γλαύκος Κληρίδης µε βασικό σύνθηµα ότι θα έρθουν οι S-300. Σχεδόν 25 χρόνια µετά, δεν ξέρουµε µε σιγουριά πού είναι οι πύραυλοι (πιθανότατα η εξαφάνιση των πυραύλων να σχετίζεται µε το αµίµητο «ευχαριστώ για όλα, Άκη» του Γλ. Κληρίδη στον µ. Άκη Τσοχατζόπουλο), αλλά ξέρουµε σίγουρα ότι στην πυραυλολογία τής τότε εποχής επικράτησε το ψέµα. Θυµίζουµε µάλιστα ότι µετά τις εκλογές του ’98 απαγορεύτηκε η µαύρη διαφήµιση στις προεκλογικές εκστρατείες.

Το 2018 δε, ο Σταύρος Μαλάς χλευάστηκε και λοιδορήθηκε γιατί κρατούσε τάμπλετ στην τηλεµαχία µε τον Νίκο Αναστασιάδη. Το επιτελείο του Ν. Αναστασιάδη οργίασε στα Μέσα Κοινωνικής ∆ικτύωσης σε µια προσπάθεια αποδόµησης της προσωπικότητας του Σταύρου Μαλά και η κίτρινη προπαγάνδα έπιασε τόπο. Οι εµπνευστές µάλιστα της προπαγάνδας του «τάμπλετ» πήραν ως αντάλλαγµα από τον κ. Αναστασιάδη διορισµούς που δεν δικαιούνταν και οι οποίοι έπεσαν στο δικαστήριο, αλλά αυτό είναι θέµα ίσως για άλλο άρθρο που αφορά τους «άριστους των αρίστων».

Σηµειώνω αυτές τις δύο περιπτώσεις γιατί είναι χαρακτηριστικές για το πώς µπορεί η προπαγάνδα και ο αποπροσανατολισµός να καθορίσουν ένα εκλογικό αποτέλεσµα.

Τι έχουµε σήµερα, το 2023; Από τη µια έχουµε τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη και από την άλλη τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όχι µόνο από πολιτικής απόψεως -οι δύο πρώτοι αυτοπροσδιορίζονται ως συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- αλλά κυρίως από τον τρόπο που διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία. […]

Η ουσία είναι ότι οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξαν να βασίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία σε επικοινωνιακά παιχνίδια, στη χειραγώγηση της κοινής γνώµης, να πείσουν το λαό να τους ψηφίσει βάσει µιας φτιαχτής, ακριβοπληρωµένης εικόνας, χρησιµοποιώντας µάλιστα αθέµιτα µέσα και κιτρινόµαυρη προπαγάνδα ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά και εναντίον οποιουδήποτε µπορεί να απειλήσει εκλογικά την υποψηφιότητά τους. Άστε που η µεταξύ τους αντιπαράθεση θυµίζει αντρόγυνα που µαλώνουν στο οικογενειακό δικαστήριο και βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα, αλλά κατά βάθος αγαπιούνται. Έχουµε µάλιστα και τον άµωµο που βρίσκεται στη µέση της ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης και θα παρέµβει την κατάλληλη στιγµή για να τους συµφιλιώσει.

Απέναντί τους έχουµε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος κρίνεται από την καταπληκτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ως σοβαρός, ήπιος και ηθικός υποψήφιος. Αρκετοί υποστηρικτές ή υποψήφιοι ψηφοφόροι του θεωρούν ότι έπρεπε να κάνει πιο «αισθητή» την παρουσία του στην προεκλογική εκστρατεία. Θεωρούν ότι δεν έκανε το µεγάλο µπαµ. ∆εν είδαν «θέαµα», δεν είδαν σκληρές επιθέσεις κατά των ανθυποψηφίων του, δεν είδαν σπουδαίες ατάκες και µεγαλόσχηµες εξαγγελίες. Προφανώς και ο κ. Μαυρογιάννης έχει επικοινωνιακό επιτελείο και συµβουλεύεται επαγγελµατίες για την προεκλογική του καµπάνια. Πλην όµως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ γνωρίζουν πολύ καλά πως εάν ένας υποψήφιος δεν θέλει να κάνει στηµένο σόου, δεν θα το κάνει. Εάν δεν θέλει να φτιαχτούν ψεύτικα προφίλ, δεν θα φτιαχτούν. Εάν δεν θέλει να συγκρουστεί σε ψηλούς τόνους και µε λαϊκίστικες ατάκες, δεν θα το κάνει. Γενικώς, αν δεν θέλει να παραµυθιάσει το λαό, δεν θα το κάνει.

Ο κ. Μαυρογιάννης λοιπόν προτίµησε να µην τα κάνει όλα αυτά. Προτίµησε να κρατήσει ένα σοβαρό αληθινό προφίλ και να επιµένει στην ουσία. Επιµένει να παρουσιάζει τις θέσεις και το όραµά του για την Κύπρο του αύριο χωρίς να µπαίνει στον αγώνα της φτιαχτής εικόνας, της δηµαγωγίας, της διαβολής, του ψέµατος, του κακοσκηνοθετηµένου θεάµατος και της µαύρης προπαγάνδας. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα κρατήσει µέχρι τέλους αυτό το προφίλ ασχέτως αν ο Αβέρωφ ντυθεί αστροναύτης και πάει στο φεγγάρι ή αν ο Ν. Χριστοδουλίδης φτιάξει ψεύτικο λογαριασµό του γέροντα Παΐσιου και να προφητεύει τη νίκη του στις εκλογές! […]

Ίσως να έφτασε ο καιρός, ο λαός να εµπιστευτεί έναν άνθρωπο που µιλά ειλικρινά, έχει υποδειγµατικό ήθος, καταθέτει τη δική του αλήθεια, το δικό του όραµα για την Κύπρο χωρίς καλοφτιαγµένα και σκηνοθετηµένα σόου, χωρίς κτυπήµατα κάτω από τη µέση και κυρίως… µε καθαρά χέρια.

*Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΠΕΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy