ΗΒ: Δεν δημοσιοποιηθεί τον αριθμό των εμβολίων που παραλαμβάνει

Εμμένει το Λονδίνο στη μη δημοσιοποίηση του αριθμού των εμβολίων που παραλαμβάνει

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις ποσότητες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που παραλαμβάνει, παρά τις υπόνοιες από την ΕΕ για εκτροπή προς το Λονδίνο δόσεων του σκευάσματος της AstraZeneca που προορίζονταν για τα κράτη μέλη.

Ερωτηθείσα σχετικά το πρωί από το ραδιόφωνο του BBC, η Υφυπουργός Εργασίας Λούσι Φρέιζερ επικαλέστηκε «λόγους ασφαλείας».

«Η κυβέρνηση δεν κρύβει απολύτως τίποτα. Νομίζω ότι έχουμε υπάρξει εξαιρετικά διαφανείς, όπου αυτό μπορούσε να γίνει, ως προς την ενημέρωση του κοινού για το πώς χειριζόμαστε την πανδημία», είπε η κα Φρέιζερ.

Κληθείσα να εξηγήσει όμως τι εννοεί μιλώντας για «λόγους ασφαλείας», ανέφερε μόνο ότι αυτές είναι οι πληροφορίες που έχει.

Την Πέμπτη η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι προτίθεται να δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τα στοιχεία που αφορούν στην προμήθεια εμβολίων στη Σκωτία, παρά την αρνητική σύσταση της κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου. Η κ. Στέρτζιον κατηγορήθηκε μάλιστα από Συντηρητικούς πολιτικούς ότι συντάσσεται με την ΕΕ στη σύγκρουση που υπάρχει με την AstraZeneca και το Λονδίνο.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ δήλωσε ότι και ο ίδιος σχεδίαζε να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων, αλλά του ζητήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση να μην το κάνει.

«Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για την ώρα σε όλη την Ευρώπη γύρω από τις προμήθειες εμβολίων. Όσο η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου μας λέει ότι δε θα ήταν συνετό, θα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτή τη σύσταση. Δεν πρόκειται να τις δημοσιοποιήσουμε για την ώρα. Αμέσως μόλις είναι ασφαλές και σωστό να το κάνουμε, θα βάλουμε αυτές τις πληροφορίες στη δημόσια σφαίρα», είπε ο Ουαλός Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, η κ. Φρέιζερ χαρακτήρισε την αντιδικία ΕΕ-AstraZeneca «εμπορικό ζήτημα», επαναλαμβάνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι βέβαιη για την απρόσκοπτη παραλαβή εμβολίων της εταιρείας.

Πρόσθεσε πως «όπου μπορούμε να βοηθήσουμε τους φίλους και γείτονες, θα το κάνουμε», σημειώνοντας όμως ότι προτεραιότητα είναι η επίτευξη του στόχου εμβολιασμού όλων των ενηλίκων κατοίκων του Ην. Βασίλειο έως το φθινόπωρο.

Η κ. Φρέιζερ επικαλέστηκε, εξάλλου, την ενδελεχή εξέταση των κλινικών δεδομένων για το εμβόλιο της AstraZeneca από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων για να διαβεβαιώσει πως το σκεύασμα είναι κατάλληλο προς χορήγηση στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Ο καθηγητής Άντονι Χάρντεν, αναπληρωτής πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών στη Βρετανία, δήλωσε από την πλευρά του ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό» στους πολίτες άνω των 65 και ότι η επιτροπή είναι «απολύτως βέβαιη για αυτό».

Σχολίασε ότι η συζήτηση δε γίνεται για την αποτελεσματικότητα αλλά για το ακριβές ποσοστό αυτής, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι ένας λόγος για την αρνητική γερμανική αξιολόγηση είναι πως οι γερμανικές αρχές έχουν μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου της Pfizer τις οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν στους πιο ηλικιωμένους.

Ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19 Δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο είπε ότι κατανοεί μεν τις ανησυχίες κάποιων ρυθμιστικών αρχών ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης στους πιο ηλικιωμένους πολίτες, αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ηλικιωμένους που έχουν κάνει ή θα κάνουν το εμβόλιο στη Βρετανία.

Εξάλλου, ο επικεφαλής ερευνητής της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Novavax καθηγητής Πολ Χιθ είπε ότι όλα τα εμβόλια μπορούν γρήγορα να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Το σκεύασμα της Novavax ανακοινώθηκε πως έχει μέση αποτελεσματικότητα 89,3% και 85,6% έναντι του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους.

Τέλος, η μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της βρετανικής κυβερνητικής ομάδας εργασίας για τους εμβολιασμούς Κέιτ Μπίνγκχαμ δήλωσε στο BBC ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν πιο εύχρηστες μορφές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπως σε χάπι, επιθέματα ή σπρέι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy