- Νέες μορφές απασχόλησης, αλλά παλιά μορφή εκμετάλλευσης
- Κοινά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε Κύπρο και Πορτογαλία
Πρόσφατα, αντιπροσωπεία του συνδικάτου CGTP-IN της Πορτογαλίας επισκέφθηκε την Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης της ΠΕΟ, για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο συνδικάτων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του CGTP-IN ήταν η Γενική Γραμματέας Isabel Camarinha. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Χαραυγή» η κα Camarinha καταγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι και καταθέτει την εμπειρία τους σε μια σειρά από ζητήματα, η συζήτηση των οποίων άνοιξε και στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, τη θεσμοθέτηση όρων εργασίας για την τηλεργασία, αλλά και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών (delivery). Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, έτσι και η Isabel Camarinha είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πορτογαλικού συνδικάτου.
Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή
Είστε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της μεγαλύτερης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της Πορτογαλίας. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Κύπρο όπου η Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής συντεχνίας στην Κύπρο. Πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το γεγονός;
Είναι μια ευτυχής συγκυρία και ένα σημαντικό βήμα το γεγονός ότι δύο γυναίκες ηγούνται των οργανώσεών μας. Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενες γυναίκες συμμετέχουν, αναλαμβάνουν ρόλους και οι οργανώσεις μας εφαρμόζουν την ισότητα στην πράξη. Στην Πορτογαλία ένας αυξημένος αριθμός εργαζόμενων γυναικών συμμετέχει στο συνδικαλιστικό κίνημα, αναλαμβάνει ρόλους στις κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολλές φορές ηγούνται των αγώνων ενάντια στις επιθέσεις σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Οι γυναίκες εργαζόμενες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ισότητας και υφίστανται χειρότερες συνέπειες από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε αρκετές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό ότι συμμετέχουν, κινητοποιούνται και αναλαμβάνουν ευθύνες.
Το συνδικάτο σας καταγγέλλει ότι η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από ανισότητες και αδικίες, με τους μισθούς να είναι στάσιμοι. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Πορτογαλία;
Toν Φεβρουάριο του 2020 είχαμε το συνέδριο της οργάνωσής μας όπου είχαμε συζητήσει για την κατάσταση στην Πορτογαλία και την ανάγκη για αλλαγές στο μοντέλο και τις δεξιές πολιτικές που είχαν επιβληθεί στη χώρα για πολλά χρόνια, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ, τους χαμηλούς μισθούς, την επισφάλεια στην εργασία, την απορρύθμιση του ωραρίου εργασίας, τη μείωση των επενδύσεων στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και της κοινωνικής προστασίας και την υποταγή στις πολιτικές της Ε.Ε. Χρειάζεται να αλλάξουμε αυτές τις πολιτικές. Με την πανδημία αυξήθηκαν οι ανισότητες και τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχθηκαν επιθέσεις, αλλά η κυβέρνηση δεν πήρε ικανοποιητικά μέτρα προστασίας. Το 2020 οι εργαζόμενοι είχαν μειώσεις μισθών ύψους 30%, όμως το 2021 με τις κινητοποιήσεις μας, με τους αγώνες μας και με τις ισορροπίες που επικρατούσαν στο Κοινοβούλιο κατορθώσαμε να τους επαναφέρουμε στο 100%.
Με τον πόλεμο και τις συνέπειες από τις κυρώσεις η κατάσταση χειροτερεύει, οι αυξήσεις στις τιμές επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, όπως συμβαίνει και στην Κύπρο, αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες μιζέριας εξαιτίας των χαμηλών μισθών και συντάξεων.
Ποιους στόχους θέσατε ως βασικότερους;
Βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση όλων των μισθών και των συντάξεων όπως και οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να προστατευθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις και να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας θα βελτιωθούν. Σήμερα κάποιες πρόνοιες στην εργατική νομοθεσία επιτρέπουν στους εργοδότες να μπλοκάρουν τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έτσι οι μισθοί έχουν παγώσει. Παρ’ όλο που τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε αυξήσεις στον εθνικό κατώτατο μισθό, οι υπόλοιποι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί, αντίθετα συμπιέζονται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.
Ένας άλλος στόχος που έχουμε θέσει είναι ο καθορισμός των 35 ωρών εργασίας τη βδομάδα για όλους τους εργαζομένους. Σήμερα το 35ωρο εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα παρ’ όλο που το ωράριο εργασίας είναι 40 ώρες, με την απορρύθμιση οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες και χωρίς καμιά αποζημίωση. Ταυτόχρονα διεκδικούμε αύξηση των επενδύσεων στον δημόσιο τομέα, στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Έχουμε ένα πολύ καλό εθνικό σχέδιο υγείας όμως οι περικοπές όλων αυτών των χρόνων σε επενδύσεις και προσωπικό δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του και εμείς διεκδικούμε την προστασία και ενδυνάμωσή του. Το ίδιο ισχύει και τους τομείς της Παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Η τηλεργασία και οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι νέες μορφές απασχόλησης. Στην Πορτογαλία γίνεται αρκετή συζήτηση επί τούτων. Ποια είναι η άποψή σας;
Νέες μορφές απασχόλησης, αλλά παλιά μορφή εκμετάλλευσης. Και στην Πορτογαλία έχουμε αυτές τις πραγματικότητες σήμερα. Με την πανδημία πολλοί εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην τηλεργασία, έτσι βασικός στόχος της CGTP-IN ήταν η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Διατηρούμε έντονες ανησυχίες για τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζόμενων με τηλεργασία, αφού πρώτα από όλα είναι απομονωμένοι στο σπίτι τους και στερούνται τη δυνατότητα της συλλογικής δράσης, είναι υποχρεωμένοι σε πολλές περιπτώσεις να εργάζονται περισσότερες ώρες και να επωμίζονται τα έξοδα που κανονικά θα έπρεπε να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις.
Το 2021 κατατέθηκαν μερικές προτάσεις στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας για να δοθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, όμως δεν διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τους εργαζομένους με τηλεργασία παρ’ όλο που αυτό είναι πολύ δύσκολο. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και πραγματοποιούμε διαδικτυακές συναντήσεις με αυτούς τους εργαζομένους, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Θα συνεχίσουμε να τους υπερασπιζόμαστε και να θέτουμε διάφορα αιτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας όπως π.χ. οι τηλεργαζόμενοι να απασχολούνται με τη θέλησή τους με τηλεργασία, να μπορούν μια φορά το μήνα ή μια φορά τη βδομάδα να πηγαίνουν στην εργασία τους, οι εργοδότες να τους αποζημιώνουν για τα έξοδά τους. Ακόμη θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους, όπως είναι το δικαίωμα στην οργάνωση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, την τήρηση του χρόνου εργασίας. Επίσης, σημαντικό είναι να διασφαλίζεται η δυνατότητα να επικοινωνούμε μαζί τους ώστε να μπορούμε να τους οργανώσουμε και να επιβεβαιώνουμε ότι τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας και τα δικαιώματά τους.
Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τις ψηφιακές πλατφόρμες…
Έχετε δίκιο. Οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζόμενων στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι πολύ άσχημες, επικρατούν συνθήκες χάους και εκμετάλλευσης αυτών των εργαζομένων. Ως οργάνωση έχουμε θέσει αιτήματα με κύριο την αναγνώριση της σχέσης απασχόλησης αυτών των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο αφού σήμερα θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι. Στη βάση της πλήρους απασχόλησης μπορούμε να διεκδικήσουμε τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και άλλων δικαιωμάτων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία, όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, οι άδειες κ.λπ. Προσπαθούμε να τους οργανώσουμε και να τους εντάξουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές δυσκολίες.
Γενικά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αφού όταν οι εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και με χαμηλούς μισθούς, αυτό επηρεάζει και την ανάπτυξη της χώρας. Πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς. Αυτός ήταν ο στόχος και της βδομάδας προώθησης της ισότητας στην εργασία που έγινε προς τιμήν της παγκόσμιας μέρας της γυναίκας, καθώς και της κινητοποίησης των νέων εργαζομένων για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στις 31 Μαρτίου. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς θα μας δώσει την ευκαιρία να προβάλουμε ακόμη μια φορά τις προτεραιότητες και τις διεκδικήσεις μας για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Στην Πορτογαλία υπάρχει κατώτατος µισθός. Είναι αρκετός για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζοµένων;
Ο κατώτατος μισθός έχει μια ιστορία στην Πορτογαλία.
Στην περίοδο της στρατιωτικής φασιστικής δικτατορίας οι εργαζόμενοι ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας και μιζέριας. Με την επικράτηση της επανάστασης του 1974 και με τη συμβολή της CGTP-IN, ένα από τα επιτεύγματα ήταν η καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζομένους, για να διασφαλίσει όπως αναφέρει και το Σύνταγμα της χώρας, αξιοπρεπή διαβίωση για όλους. Αυτό δεν εμποδίζει τη διεκδίκηση και τη διαπραγμάτευση ελάχιστων μισθών σε όλους τους τομείς.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι μέσα στο σύνολο των πέντε εκατομμυρίων που είναι το εργατικό δυναμικό της χώρας, αμείβονται με τον ελάχιστο μισθό. Είναι μεγάλος ο αριθμός και δεν το αποδεχόμαστε.
Ένα από τα αιτήματά μας είναι οι αυξήσεις στους ελάχιστους μισθούς κατά οικονομικό τομέα, ώστε να διασφαλίζεται αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Είναι και ένας από τους λόγους που δεν αποδεχόμαστε την οδηγία που έχει ετοιμάσει η Ε.Ε. για υποχρεωτική εφαρμογή του κατώτατου μισθού, αφού κάθε χώρα θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίζει μόνη της και με βάση τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες που επικρατούν. Θεωρούμε ότι οι πρόνοιες της οδηγίας δεν διασφαλίζουν τις συνθήκες για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.