Jon Jones vs Dana White: Μια διαφορετική μάχηΠριν από περίπου δύο εβδομάδες, ξέσπασε μια σοβαρότατη διαμάχη μεταξύ του Light-Heavyweight πρωταθλητή Jon Jones και του προέδρου του UFC, Dana White, η οποία μαίνεται κανονικά παρά τα όσα συνταρακτικά συμβαίνουν στις Η.Π.Α μετά και την δολοφονία του George Floyd.

H επί προσωπικού αυτή κόντρα, ουσιαστικά ξεκίνησε με την άρνηση του White ( ο οποίος σαφέστατα δεν δρα και αποφασίζει μόνος αλλά σε συνεννόηση με τα άλλα μέρη της εταιρείας) να πληρώσει παραπάνω χρήματα στον Jones για τον αγώνα του απέναντι στον Ngannou ο οποίος επρόκειτο να προγραμματιστεί. 


 

Και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί από τους ιδίους και δημοσιευθεί από τον Τύπο, φαίνεται σαν μια κατάφορη αδικία προς το πρόσωπο του αθλητή. Στους τελευταίους 7 αγώνες του έχει λάβει το ποσό των 500.000$ (σαν προσωπική αμοιβή)  για κάθε έναν αγώνα ξεχωριστά. Τώρα, ενόψει της μάχης με τον  Ngannou, ο Jones και η ομάδα του, φέρονται να  ζήτησαν περισσότερα δεδομένων σαφώς και των ιδιαιτεροτήτων του αγώνα.

Ο πρόεδρος του UFC, έσπευσε να δηλώσει στον Τύπο, τα όσα οι δύο πλευρές διαβουλεύονταν, υποστηρίζοντας ότι ο Jones ζήτησε τόσα χρήματα όσα ζητάει και ο γνωστός Αμερικανός boxer, Deontay Wilder. Ο τελευταίος, πήρε 30 εκατομύρια δολάρια για τον τελευταίο αγώνα του με τον Tyson Fury, οπότε μοιάζει λίγο ύποπτο ο Jones να ζήτησε άμεση αύξηση της τάξεως των 25 εκατομμυρίων.

Ο ίδιος ο αθλητής προχώρησε αμέσως σε διάψευση των δηλώσεων αυτών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον White ως ψεύτη. Δήλωσε σοκαρισμένος από τα ψέματα αφού ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν ζήτησε ποσό τέτοιου μεγέθους επιβεβαιώνοντας όμως ότι ζήτησε αύξηση στο ποσό το οποίο συνήθως λαμβάνει.

Και δικαίως θα πούμε εμείς. Το UFC έχει πληρώσει 3 εκατομύρια την Ronda Rousey για αγώνα της, τα ίδια χρήματα στον McGregor για αγώνα του, 2.5 εκ. στον Brock Lesnar, 2 εκ. στον Khabib Nurmagomedov και αρκετούς άλλους, ποσά μεγαλύτερα από αυτά τα οποία λαμβάνει ο Jon Jones. Ακόμα και ο Alistair Overeem ο οποίος δεν έχει υπάρξει ποτέ του πρωταθλητής έχει λάβει ποσό 850.000 για αγώνα του απέναντι στον Ngannou.

Είναι ακατανόητη η στάση αυτή του προέδρου του UFC αφού επιμένει να δώσει τα ίδια ακριβώς χρήματα στον Jones ενώ είναι προφανέστατα ένας αγώνας στον οποίο ( και οι 2 αθλητές για να είμαστε δίκαιοι) αξίζουν περισσότερα. Και ειδικά ο ‘’Bones’’. Διότι όχι απλά αφήνει την κατηγορία στην οποία είναι πρωταθλητής και έχει νικήσει στην κυριολεξία τους πάντες αλλά ρισκάρει, ανεβαίνοντας στην heavyweight και αντιμετωπίζοντας έναν αναγεννημένο και τρομερά φορμαρισμένο Francis Ngannou. Έναν αθλητή ο οποίος κερδίζει τους περισσότερους αγώνες του με One- Punch KO’s και αποτελεί φόβητρο για κάθε heavyweight και όχι μόνο.

Μόνο το ρίσκο του εγχειρήματος αυτού και το ότι διακινδυνεύει το ρεκόρ και την υστεροφημία του, κάνουν αρκετά ξεκάθαρο το ότι αξίζει να πάρει κάποια χρηματική αύξηση. Είναι επουσιώδες το να αναλύσουμε τα άλλα οικονομικά οφέλη τα οποία θα έχει η εταιρεία από διαφημίσεις, τηλεοπτικά, pay-per-view κ.ο.κ αφού ο καθένας μόνο με το άκουσμα του match-up αυτού μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθός του.

Ο Jones και η ομάδα του νιώθουν προδομένοι και σε tweet του δήλωσε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί της ζώνης του πρωταθλητή και να αποσυρθεί από το άθλημα μέχρι το 2021 και μια ενδεχόμενη μάχη με τον Israel Adensaya, νοουμένου ότι το UFC θα είναι έτοιμο να πληρώσει το κατάλληλο ποσό, ενώ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση προς τον White. Ο τελευταίος φυσικά απάντησε υποστηρίζοντας ότι παρόλο που ο Jon είναι ο καλύτερος ΜΜΑer όλων των εποχών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεται με 15-20-25 εκατομύρια για κάθε αγώνα του. Πρόσθεσε ακόμα ότι μπορεί να πράξει ό,τι θέλει, είτε να αγωνιστεί είτε να αποσυρθεί δηλαδή δείχνοντας αδιάλλακτος και θέτοντας ουσιαστικά ένα εκβιαστικό δίλλημα προς την πλευρά του αθλητή ο οποίος σκέφτεται ακόμα και την υπογραφή συμβολαίου με  άλλη εταιρεία.

Με πρόσφατη δήλωσή του όμως, στο podcast του Eddie Hearn “Talk the Talk”,  ο White φάνηκε αρκετά πιο ήπιος στην στάση του, δηλώνοντας ότι θεωρεί τον Jon ως ΄΄συνεταίρο΄΄ και ότι είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί μια μέση λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η διαμάχη αυτή μεταξύ των δύο μερών είναι κάτι το φυσιολογικό στον χώρο.

Ο Jones, παρόλο που δεν φημίζεται για την εξω-αγωνιστική του δράση, φαίνεται σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε προ ολίγων ημέρων να αποτρέπει συμπατριώτες του από την καταστροφή και το πλιάτσικο μικρών επιχειρήσεων, στην γενέτειρά του το New Mexico, προστατεύοντας παράλληλα και κάποιους παρευρισκόμενους.

Παρόλο που το πραγματικό ποσό το οποίο ο αθλητής ζήτησε δεν έχει κυκλοφορήσει και κανείς πέραν των δύο ανδρών δεν μπορεί να το ξέρει με σιγουριά, το ποσό που ήδη λαμβάνει για κάθε αγώνα του είναι εγκληματικά ανεπαρκές για έναν αγώνα με τον Ngannou. Φυσικά και ποσά της τάξεως των 20 και 30 εκατομμυρίων είναι απαγορευτικά όχι μόνο για αυτόν τον αγώνα αλλά και γενικότερα για το UFC, αλλά από την στιγμή που η εταιρεία πληρώνει τόσους άλλους αθλητές τόσο μεγάλα ποσά, κρίνεται δίκαιο να το κάνει και για τον Jon Jones, τον νούμερο ένα pound-for-pound μαχητή στο κόσμο τον οποίο η ίδια προκρίνει ως G.O.A.T.

 

Λοΐζος Μωυσέως