Jubran Taweel : Έγινε κανόνας η δολοφονία Παλαιστινίων

• Η Γάζα θα είναι εντελώς ακατοίκητη σε δύο χρόνια, καθώς ο οικονομικός αποκλεισμός 11 χρόνων έχει καταστρέψει την ικανότητά να εξάγει ή να παράγει αγαθά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη, η «Κυριακάτικη Χαραυγή» μίλησε με τον πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Jubran Taweel, για την κατοχή, τις επιθέσεις αλλά και τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παλμύρη

Η πολιτική του Ισραήλ για εγκατάσταση ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια όχι μόνο καταστρέφει τις προοπτικές λύσης, αλλά παραβιάζει και την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης
Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε ακόμη περισσότερο την επίθεσή της σταματώντας την παροχή βοήθειας προς την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή και τα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ
Σε ένα μέρος όπως η Γάζα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια περιορίζεται σε τέσσερις ώρες την ημέρα, οι καθαρές πηγές νερού έχουν σχεδόν εξαντληθεί

Το προηγούμενο έτος ήταν βίαιο για την Παλαιστίνη; Γιατί, νομίζετε, έχει ενισχυθεί η ισραηλινή επιθετικότητα;

Επειδή υπάρχει μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που υιοθετεί τη στάση και τις θέσεις του Ισραήλ. Επιπλέον, αυτή η διακυβέρνηση καλύπτει το Ισραήλ και προστατεύει τα συμφέροντά του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, η πολιτική τους ήταν να εκφοβίζουν και να υποτάσσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό προκειμένου να εκκενώσουν τη χώρα από τους αρχικούς κατοίκους της, τους Παλαιστίνιους και να αναγκάσουν τον πληθυσμό να φύγει.
Οι μέθοδοι της ισραηλινής επιθετικότητας άλλαξαν κατά τη διάρκεια των ετών και έγιναν πιο βίαιες. Για τους Ισραηλινούς έγινε κανόνας η δολοφονία των Παλαιστινίων, η φυλάκιση, η εγκατάσταση οικισμών, η κατεδάφιση σπιτιών, ακόμα και το ξερίζωμα ελαιώνων. Πρόκειται για μια πραγματική κατοχή, παρά το γεγονός ότι εμείς, οι Παλαιστίνιοι, έχουμε υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και αναγνωρίσαμε το δικαίωμα του κράτους τους για να ζει ειρηνικά.

Οι εξελίξεις στο Khan al-Ahmar έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των αναγκαστικών κατεδαφίσεων και του εκτοπισμού του πληθυσμού. Πώς εφαρμόζεται αυτή η πολιτική από το Ισραήλ;

Το Khan al-Ahmar, μια κοινότητα Βεδουίνων ανατολικά της Ιερουσαλήμ, αντιμετωπίζει τη βίαιη εκδίωξη και μεταφορά του πληθυσμού του από τον ισραηλινό στρατό. Η τύχη του Khan al-Ahmar προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή για τη μακροχρόνια νομική μάχη του με τις ισραηλινές Αρχές για την επιβίωσή του. Έχει ενσαρκώσει τις προοπτικές για τη λύση των δύο κρατών, με τις κυβερνήσεις της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας- να απευθύνονται πρόσφατα στο Ισραήλ για άλλη μια φορά, ώστε να μην κατεδαφίσουν το χωριό, προειδοποιώντας για «τις προοπτικές της λύσης των δύο κρατών» από τέτοιες ανήθικες και παράνομες πολιτικές.
Η πράξη των κατεδαφίσεων είναι άκαρδη και προκαλεί διακρίσεις και επίσης είναι παράνομη. Εξάλλου, η πολιτική του Ισραήλ για εγκατάσταση ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια όχι μόνο καταστρέφει τις προοπτικές λύσης και μεταφέρει με καταναγκασμό Παλαιστίνιους, αλλά παραβιάζει και την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης και αποτελεί ένα από τα εγκλήματα πολέμου που απαριθμούνται στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Από το 1967 το Ισραήλ έχει εκδιώξει βίαια και εκτοπίσει ολόκληρες παλαιστινιακές κοινότητες και κατεδάφισε πάνω από 5.000 παλαιστινιακά σπίτια και δομές στην Ιερουσαλήμ. Η κατεδάφιση σπιτιών διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ισραηλινή πολιτική που εφαρμόζεται στη Δυτική Όχθη.
Οι κατεδαφίσεις κατοικιών και η απομάκρυνση πληθυσμών από τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Δυνάμεις αποδυναμώνουν τις δυνατότητες για μια λύση δύο κρατών. Είναι προφανές ότι τα κίνητρα του Ισραήλ είναι η συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού για εγκλήματα που δεν έχουν ποτέ διαπράξει ή η κλοπή της γης τους με προσάρτηση για τη δημιουργία ισραηλινών οικισμών. Είναι καιρός, λοιπόν, το Ισραήλ να σταματήσει τις κατεδαφίσεις σπιτιών με σκοπό να χτίζει περισσότερους οικισμούς στην παλαιστινιακή ιδιοκτησία.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μετακινήσει την Πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ενώ ορισμένες άλλες δεξιές κυβερνήσεις φάνηκαν πρόθυμες να ακολουθήσουν. Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για το παλαιστινιακό ζήτημα;

Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους και υπήρξε από καιρό από τα κυριότερα επίμαχα σημεία στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης για μια λύση δύο κρατών, στην οποία το Ισραήλ και ένα Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος θα συνυπάρχουν. Το Ισραήλ ελέγχει όλη την Ιερουσαλήμ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και διεκδικεί όλη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Εμείς, οι Παλαιστίνιοι, θέλουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά μας στο μελλοντικό κράτος.
Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μετακινήσει την Πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η θέση των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα ήταν πάντα ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ έπρεπε να διαπραγματευθεί απευθείας από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στο πλαίσιο μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Σύμφωνα με τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούσαν μια λύση δύο κρατών, δηλαδή τη δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου Ισραήλ και μιας ξεχωριστής, πλήρως ανεξάρτητης Παλαιστίνης. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης δηλώσει προηγουμένως τη χρόνια αποδοκιμασία τους σχετικά με τις ισραηλινές εγκαταστάσεις εποικισμών σε περιοχές που νομικά υποτίθεται ότι είναι παλαιστινιακό έδαφος. Όλες αυτές οι αποφάσεις απειλούν τον παλαιστινιακό εθνικό αγώνα και συνιστούν επίθεση στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με όλες τις παραπάνω αποφάσεις, αυτή η κυβέρνηση ανακαλεί όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις των ΗΠΑ και μάλιστα υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών.

Πώς οι περικοπές της UNRWA επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων και πώς εκτιμάτε αυτή την κίνηση από τις ΗΠΑ;

Η UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών) ιδρύθηκε το 1949 για να προστατεύσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων εν αναμονή μιας βιώσιμης λύσης στη δεινή κατάστασή τους. Επί 70 χρόνια, η UNRWA παρείχε ουσιαστική βοήθεια σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα εδάφη, στον Λίβανο, στη Συρία και στην Ιορδανία.
Η απόφαση της διοίκησης Τραμπ να μειώσει τη χρηματοδότηση της UNRWA για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την εκκαθάριση του καθεστώτος των Παλαιστίνιων προσφύγων, που ισχύει για εκατομμύρια Παλαιστινίους.
Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε ακόμη περισσότερο την επίθεσή της σταματώντας την παροχή βοήθειας προς την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή και τα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Ιορδανία και άλλες χώρες προειδοποιούν σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες μετά την περικοπή όλων των κονδυλίων από τις ΗΠΑ, που ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια δολάρια, στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η UNRWA παρέχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και διατροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ισραήλ υποστήριξε αυτή την απόφαση, η οποία αποτελεί επίθεση στον λαό μας. Στερεί σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες τις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Γάζα θα είναι εντελώς ακατοίκητη σε δύο χρόνια, καθώς ο οικονομικός αποκλεισμός 11 χρόνων, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει καταστρέψει την ικανότητά να εξάγει αγαθά ή να παράγει για την εγχώρια αγορά, καταστρέφοντας έτσι την ήδη εξασθενημένη υποδομή της, χωρίς να μένει χρόνος για ανασυγκρότηση και οικονομική ανάκαμψη.
Οι περιορισμοί έχουν αφήσει το 80% του αποκλεισμένου πληθυσμού, των δύο εκατομμυρίων, να εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια και επίσης έχουν συμβάλει σε ένα εκπληκτικό ποσοστό ανεργίας, που ανέρχεται στο 44%.
Σε ένα μέρος όπως η Γάζα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια περιορίζεται σε τέσσερις ώρες την ημέρα, οι καθαρές πηγές νερού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η κυκλοφορία και η πρόσβαση εκτός του θύλακα επιτρέπονται μόνο για λίγους και εκλεκτούς και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία και οι κλινικές είναι υποβαθμισμένες εδώ και χρόνια και δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, οι νέοι προτιμούν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους αντί να βιώσουν μια ακόμη ημέρα ταπείνωσης, που είναι το αποτέλεσμα της ζωής υπό αυτές τις συνθήκες.
Χωρίς τα σχολεία της UNRWA, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά-πρόσφυγες στη Γάζα θα μεγάλωναν χωρίς εκπαίδευση. Οι 13.000 θέσεις εργασίας που παρέχει η UNRWA στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και των Υπηρεσιών αποτελούν απαραίτητη πηγή εισοδήματος για τις οικογένειες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πού επικεντρώνεται τώρα ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού;

Πρώτον, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενδυναμώσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Δεύτερον, μέσω των διεθνών οργανισμών προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα προσβάσιμα νομικά μέσα που είναι διαθέσιμα για να τεθεί το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, προ των ευθυνών του για τη σοβαρή και τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι παραβιάσεις καταλήγουν σε εγκλήματα πολέμου και η παλαιστινιακή ηγεσία εργάζεται για να θέσει τέρμα στην ατιμωρησία τους. Ο παλαιστινιακός λαός, όπως και κάθε άλλος λαός αυτού του κόσμου, έχει δικαίωμα στο να ζει δίκαια και σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, με πρόσβαση σε καθαρό νερό, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, καθώς και πρόσβαση στους φυσικούς πόρους του.
Ο τρίτος παράγοντας σχετίζεται με την πολιτική μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα νέο ουδέτερο και έντιμο διαμεσολαβητή για τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με βάση όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μπορούν να εγγυηθούν την επίτευξη του αναφαίρετου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Με αυτόν τον τρόπο, φθάνουμε σε μια πιο σταθερή και συν-υπαρξιακή κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy