Ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτήρια της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, είχε σήμερα από τους αρμόδιους της Σχολικής Εφορείας της πόλης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας, στο Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού, ο Υπουργός είπε πως «σήμερα εγκαινιάζουμε μια σειρά επαφών με τοπικές Αρχές, Σχολικές Εφορίες, βουλευτές και Συνδέσμους Γονέων. Ξεκινούμε από την Λάρνακα και θα συνεχίσουμε με άλλες Επαρχίες  για να ενημερώσουμε  για την πορεία των έργων τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν για να «έχουμε μια ανατροφοδότηση, να ενημερωθούμε για τυχόν νέα προβλήματα που παρουσιάζονται και να δούμε πως μπαίνουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να επιλύσουμε τα θέματα ένα προς ένα. Σήμερα έγινε μια ενημέρωση όλων όσων παρευρέθηκαν στη συνάντηση, των βουλευτών, των Σχολικών Εφορειών και όχι μόνο για τις πολιτικές του Υπουργείου, για το όραμα, για τις νέες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ή θα αναλάβουμε στο προσεχές μέλλον».

Κληθείς να αναφέρει τα προβλήματα που έθεσε η Σχολική Εφορεία Λάρνακας, ο Υπουργός είπε ότι αυτά «είναι τα γνωστά που όλοι έχουμε κατά νου. Αυτό στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί σήμερα είναι το πώς προχωρούμε και πως επιλύονται τα προβλήματα αυτά».

Συγκεκριμένα ο Υπουργός αναφέρθηκε σε κάποια προβλήματα που υπάρχουν στο Γυμνάσιο Δροσιάς λόγω των έργων που έχουν ξεκινήσει, ο υπερπληθυσμός κάποιων σχολείων, οι εκπαιδευτικές περιφέρειες, τα έργα που έχουν ξεκινήσει στο Λύκειο Βεργίνας για τα οποία έχει δοθεί ένα ποσό της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ, η ανέγερση νέων σχολείων και άλλα.

Ερωτηθείς για το θέμα της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής Λάρνακας ο κ. Χαμπιαούρης απάντησε πως «έχουμε έρθει σε επαφή με τον Μητροπολίτη Κιτίου, είμαστε σε επικοινωνία και έχουμε ορίσει νέα συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και πως προχωρούμε. Εχουν γίνει συναντήσεις  με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, του Κτηματολογίου, με τον Μητροπολίτη και εκπροσώπους του» είπε και σημείωσε πως «αυτός ο διάλογος προχωρεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι για το θέμα της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής συζητείται «και το θέμα της ανταλλαγής οικοπέδου, και η αγορά και όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι”. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του “στον Μητροπολίτη Κιτίου ο οποίος είναι ανοικτός στο διάλογο, θέλει να βοηθήσει, να βρεθούν λύσεις, ωστόσο πρέπει ο καθένας να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα και αυτό που εκπροσωπεί να είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας».

Ο Κώστας Χαμπιαούρης κλήθηκε να σχολιάσει προθέσεις εκπαιδευτικών να κινηθούν νομικά εναντίον του Υπουργείου Παιδείας, με αφορμή αποκοπές μισθών που έχουν γίνει σε όσους συμμετείχαν στις πρόσφατες απεργίες.

Ο Υπουργός δεν θέλησε να προβεί «σε οποιοδήποτε σχόλιο επί τούτου» και σημείωσε πως «είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να απεργεί, είναι και δικαίωμα του εργοδότη να αποκόπτει το μισθό».

Σε ερώτηση που ακριβώς θα πάνε για την παιδεία τα χρήματα που αποκόπηκαν από τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Χαμπιαούρης απάντησε πως «το θέμα μας σήμερα είναι τα προβλήματα που έχουμε στα σχολεία της Λάρνακας και της Επαρχίας. Δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο» σημείωσε.