Κ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ: Το βραβείο συμβάλλει στην αναγνώριση και στήριξη των Κύπριων δημιουργών

Ο πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει το Βραβείο Τ. Ανθία-Θ. Πιερίδη κάνει έναν απολογισμό της 25χρονης προσφοράς του

Συνέντευξη στον Χρήστο Μαυρή

Το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θεοδόση Πιερίδη, που έχει θεσπίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, έχει πια καταξιωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών του τόπου μας ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς αναγνώρισης και καταξίωσης για το έργο και την προσφορά τους, δηλώνει ο Κώστας Κατσώνης, πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει αυτό το βραβείο.

Ανασκοπώντας την 25χρονη προσφορά αυτού του θεσμού ο Κώστας Κατσώνης αναφέρεται και στην ιδιαιτερότητα αυτού του βραβείου σημειώνοντας πως «έγκειται στο γεγονός ότι καλύπτει όλο το πεδίο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς, χωρίς καμιά εξαίρεση».


Το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θεοδόση Πιερίδη, της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής. Από τη θέση σου, ως πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει αυτό το βραβείο, πώς κρίνεις γενικά την προσφορά του θεσμού;

Οταν στις 22 Νοεμβρίου 1988 λήφθηκε η απόφαση για την καθιέρωση του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θεοδόση Πιερίδη από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, στο σκεπτικό της απόφασης αναφερόταν ότι «ο σκοπός του βραβείου είναι η επιβράβευση και η ηθική ικανοποίηση των εργατών του πνεύματος και της τέχνης που με το έργο τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας».

Αξιολογώντας σήμερα την όλη πορεία του θεσμού του βραβείου, το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1989 στους γνωστούς και καταξιωμένους λογοτέχνες μας Γεώργιο Φιλίππου Πιερίδη και Γιάννη Λεύκη, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει κανείς ότι το βραβείο έχει πια καταξιωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών του τόπου μας, ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς αναγνώρισης και καταξίωσης για το έργο και την προσφορά τους.

Στις 25 βραβεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα τιμήθηκαν ξεχωριστές προσωπικότητες του πνεύματος, που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο της λογοτεχνικής και της ευρύτερης καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και προσφοράς. Με αυτά τα δεδομένα, αναμφίβολα ο θεσμός του βραβείου εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το σκοπό για τον οποίο καθιερώθηκε, αφού συμβάλλει σημαντικά με τον καλύτερο τρόπο στην αναγνώριση και στήριξη των δημιουργών μας.


Ποια είναι κατά την άποψή σου η ιδιαιτερότητα αυτού του βραβείου;

Η ιδιαιτερότητα του θεσμού έγκειται στο γεγονός ότι καλύπτει όλο το πεδίο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς, χωρίς καμιά εξαίρεση. Αυτό καταδεικνύουν οι ίσαμε σήμερα βραβεύσεις, που απονεμήθηκαν σε 42 άτομα (άντρες και γυναίκες) και σε επτά ιδρύματα, και αφορούν όλες σχεδόν τις τέχνες: Λογοτεχνία (16), Ζωγραφική-γλυπτική (10), Θέατρο (5), Μουσική (3), Λαϊκό Πολιτισμό (3), Μελετητές (3), Χορό (1) και Κινηματογράφο (1). Οσον αφορά τα επτά ιδρύματα που τιμήθηκαν, έχουν όλα κατά γενική ομολογία μια σημαντική προσφορά στον πολιτισμό του τόπου στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, της έρευνας και της ευρύτερης πολιτιστικής προσφοράς και δημιουργίας.

Πώς κρίνεις γενικά το επίπεδο των σύγχρονων Κύπριων δημιουργών, λογοτεχνών και καλλιτεχνών;

Η κυπριακή λογοτεχνική δημιουργία, αλλά και η ευρύτερη καλλιτεχνική παραγωγή της πατρίδας μας, μέσα από την οποία καταγράφεται και αποτυπώνεται η πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά αλλά και η ιστορική πορεία του μαρτυρικού αυτού τόπου, δεν υστερεί, πιστεύω, από τη σύγχρονη ελλαδική και ευρωπαϊκή πολιτιστική δράση και δημιουργία.


Απόδειξη για τούτο αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί Κύπριοι δημιουργοί έχουν τύχει κατά καιρούς σημαντικών διεθνών τιμητικών διακρίσεων, ενώ κάποιοι διακρίνονται σήμερα ανά το παγκόσμιο και τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας σε διαφόρους τομείς των τεχνών και των γραμμάτων. Παρά την ελάχιστη στήριξη που έχουν, διαχρονικά, οι Κύπριοι δημιουργοί από την Πολιτεία, έχουν να παρουσιάσουν σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ενας άλλος τομέας στον οποίο καταπιάνεσαι με μεγάλη επιτυχία είναι η παιδική λογοτεχνία. Το κυπριακό κοινό και κυρίως τα παιδιά, ενδιαφέρονται σήμερα για την παιδική λογοτεχνία;

Παρ’ όλο που σήμερα, δυστυχώς, με την υπέρμετρη ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αλόγιστη χρήση της, υπάρχουν τάσεις απαξίωσης του βιβλίου, στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας παρατηρείται στον τόπο μας αλλά και διεθνώς μία άνθηση, με μεγάλο αριθμό συγγραφέων να γράφουν συνεχώς και να εκδίδουν καινούργια λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και νέους.

Από την άλλη τα παιδιά μας -ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες- εξακολουθούν να διαβάζουν βιβλία και να ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού και της λογοτεχνίας, που τόσα πολλά έχει να τους προσφέρει. Φυσικά, ο δρόμος της παιδικής λογοτεχνίας και του βιβλίου γενικότερα είναι δύσκολος και απαιτείται καθημερινή και συντονισμένη προσπάθεια τόσο από την Πολιτεία, την οργανωμένη εκπαίδευση, την οικογένεια, τα λογοτεχνικά σωματεία και τα ΜΜΕ, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας, που βομβαρδίζονται καθημερινά από τόσες άλλες προκλήσεις που τους απομακρύνουν, δυστυχώς, από το λογοτεχνικό βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.


Πρόσφατα το Ιδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας» Αραδίππου, με τη δική σου επιστημονική συμβολή, εξέδωσε έναν τόμο για τον Ανδρέα Μαππούρα, σημαντικός αλλά παραγνωρισμένος, κατ’ εμένα, λαϊκός ποιητής. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

31_Cover Mappouras

 

Η έκδοση του βιβλίου «Οι ποιητάρικες φυλλάδες» του Ανδρέα Μαππούρα, που έγινε με τη στήριξη του Δήμου Αραδίππου και άλλων χορηγών, αποτελεί για τον κόσμο της Αραδίππου αλλά και για όσους αγαπούν τον λαϊκό μας πολιτισμό, μια ιστορική και συλλεκτική έκδοση, που υλοποιείται 18 χρόνια μετά την εκδημία του ποιητή, ως μια οφειλόμενη ελάχιστη ανταπόδοση για τη μεγάλη προσφορά του στην κυπριακή ποιητική δημιουργία της ντοπιολαλιάς.

Η έκδοση όλων των φυλλάδων του Μαππούρα σε έναν τόμο ήταν μια δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Αραδίππου από το 1997 που έφυγε από ανάμεσά μας ο ποιητής. Η πραγματοποίησή της, σήμερα, έστω και με σχετική καθυστέρηση, ήταν το αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και προσπάθειας, τόσο για τον εντοπισμό των φυλλάδων όσο και για την ταξινόμηση, τη χρονολόγηση, την επιμέλεια, το σχολιασμό και την τελική έκδοσή τους σε μια προσεγμένη και άρτια έκδοση, η οποία αναμφίβολα θα συμβάλει στην ανάδειξη του έργου ενός μεγάλου και παραγνωρισμένου -ομολογουμένως- ίσαμε σήμερα λαϊκού ποιητή του τόπου μας.

Πώς αξιολογείς την ποίηση και την προσφορά του Ανδρέα Μαππούρα;


Μελετώντας κανείς τις 976 σελίδες του βιβλίου με τις ποιητάρικες φυλλάδες του Μαππούρα (122 από τις 130 που έγραψε), εντυπωσιάζεται από τον πλούτο των ιδεών, των σκέψεων και των συναισθημάτων που καταγράφει με το έμφυτο ταλέντο και τη γραφίδα του ο λαϊκός ποιητής, ο οποίος συνεχίζει με το έργο του την παράδοση των μεγάλων λαϊκών μας δημιουργών -όπως ήταν οι γνωστοί ποιητάρηδες Παλαίσιης και Τζιαπούρας, αλλά και των καταξιωμένων λαϊκών μας ποιητών Παύλου Λιασίδη, Κυριάκου Καρνέρα, Κώστα Κατσαντώνη και άλλων, χωρίς αυτό να είναι υπερβολή.

31_Mappouras

 

Ο Μαππούρας, μέσα από τις φυλλάδες του, καταγράφει ποιητικά, στη γλώσσα της ντοπιολαλιάς, τον κόσμο της Κύπρου, όπως τον βίωσε στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα, θαύματα αγίων, θεομηνίες, δυστυχήματα, φόνοι, έρωτες και άλλα γεγονότα που συγκλόνισαν τον τόπο και το λαό μας στα δύσκολα αυτά χρόνια, καταγράφονται ποιητικά με τον τρόπο του Ανδρέα Μαππούρα, το έργο του οποίου περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό ανέκδοτων ποιημάτων, τα οποία ελπίζουμε σύντομα να εκδοθούν από το Ιδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας» που πρόσφατα έχουμε ιδρύσει στην Αραδίππου.

Πέρα όμως από τη λογοτεχνική τους αξία, οι φυλλάδες και τα ποιήματα του Ανδρέα Μαππούρα αποτελούν ταυτόχρονα, κατά γενική ομολογία, σημαντικές μαρτυρίες της σύγχρονης ιστορικής, κοινωνικής και γλωσσικής πραγματικότητας του τόπου μας.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.