Κ.Κώστα: «Αμφίβολο αν θα μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα στα τέλη του 2022 λόγω ανικανότητας της Κυβέρνησης»

Έλα στο Google News

Δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, παραχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Αναλυτικά:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση των τριών πολύ σημαντικών νομοσχεδίων, τα οποία θα ρυθμίζουν την αγορά ηλεκτρισμού, τη σύσταση και λειτουργία της ΡΑΕΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Ιδιαίτερα το νομοσχέδιο για τον ηλεκτρισμό είναι αναγκαίο -μεταξύ άλλων- για να προχωρήσει το άνοιγμα της ελεύθερης, ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα έπρεπε να γίνει από το 2016 για να βοηθήσει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και το οποίο δυστυχώς, λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης, είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει στα τέλη του 2022.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή εδώ και χρόνια, αφού είναι εναρμονιστικό, αλλά δυστυχώς και αυτό κατατέθηκε στη Βουλή πρόσφατα, λίγο πριν μας επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε.

Στις πολύωρες συνεδρίες της Επιτροπής Ενέργειας ως κόμμα έχουμε συμβάλει δημιουργικά και με θετικό πνεύμα στη συζήτηση που έγινε, αφού μελετήσαμε σε βάθος και με προσοχή τα πολυσέλιδα νομοσχέδια, αλλά και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων μερών.

Καταθέσαμε σωρεία εισηγήσεων για αλλαγές, οι οποίες έγιναν αποδεκτές, υποβάλαμε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων, αλλά και συμβιβαστικές προτάσεις για να ξεπεράσουμε διαφαινόμενα αδιέξοδα.

Η προσπάθεια μας ως ΑΚΕΛ ήταν να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ, να θεσπίσουμε ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΣΜΚ, να διατηρήσουμε την ΑΗΚ ως ένα ισχυρό ημικρατικό οργανισμό και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ΡΑΕΚ, ΑΗΚ και ΔΣΜΚ. Κυρίως, όμως, ήταν να περάσουμε στο νομοσχέδιο πρόνοιες ή να ενισχύσουμε πρόνοιες, οι οποίες θα βοηθήσουν τους πολίτες με όλα τα θέματα ηλεκτρισμού.

Έχουμε την πεποίθηση ότι βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε για να έχουμε πλέον ομόφωνα κείμενα, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό διασφαλίζουν όλα τα πιο πάνω».

Για τις χρεώσεις που επιβάλλονται κατά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες

«Η Κυβέρνηση έχει εκδώσει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο από την ερχόμενη Κυριακή θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών καρτών, ως μέσου πληρωμής, από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι σωστή γιατί θα ενισχύσει την προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά οι καταναλωτές παραμένουν ακάλυπτοι από τις επιπρόσθετες χρεώσεις σε κάποια προϊόντα όπως σε τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνου, γάλα, εφημερίδες, με τη δικαιολογία ότι το περιθώριο κέρδους σε αυτά είναι μικρό και εξανεμίζεται στις προμήθειες προς τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες για κάρτες.

Δυστυχώς, σε καμία νομοθεσία δεν υπάρχει πρόνοια, με την οποία θα μπορούν να τιμωρούνται όσοι παρανομούν με την επιβολή επιπρόσθετης χρέωσης για τη χρήση κάρτας. Δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στη νομοθεσία που αφορά το Τμήμα Φορολογίας, ούτε στους νόμους για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις διατραπεζικές συναλλαγές, ενώ στη νομοθεσία για την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή η σχετική πρόνοια δεν είναι αρκετή για να καλύψει επαρκώς τις πρόσθετες χρεώσεις.

Γι’ αυτό και ως κόμμα, αφού μιλήσαμε με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, ζητήσαμε όπως εγγραφεί για συζήτηση το θέμα το συντομότερο δυνατόν, για να ενημερωθούμε και να δούμε πως προχωρούμε στη νομική προστασία των καταναλωτών.

Στη σημερινή συνεδρία, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία, αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών από πρόσθετες χρεώσεις με τη χρήση κάρτας.

Θα πρέπει το συντομότερο δυνατό η ΥΠΚ σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάσουν πρόταση, με την οποία θα κλείνει το κενό στη νομοθεσία.

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε προτού προχωρήσει στην έκδοση του Διατάγματος για υποχρεωτική καρτών ως μέσου πληρωμής από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, να είχε προχωρήσει σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις».

Για τη στρατηγική του Υπουργείου Ενέργειας για την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο

«Παρουσιάστηκε σήμερα στην επιτροπή Εμπορίου από το Υπουργείο Ενέργειας ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για τη χρήση υδρογόνου στην ηλεκτροπαραγωγή, ενός καυσίμου που δεν είναι ρυπογόνο.

Είναι καλό να γίνονται μελέτες, σχεδιασμοί και στρατηγικές, αλλά το γεγονός ότι αναμένουμε την έλευση Φ.Α. για ηλεκτροπαραγωγή, με αποτέλεσμα  να πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την εκπομπή ρύπων, αλλά και την ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, εδώ και τόσα χρόνια, παρ’ όλες τις συνεχείς υποσχέσεις της Κυβέρνησης, μας κάνει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί αν τελικά η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει ή αν και σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα θα ακούμε μόνο μεγάλα λόγια και δε θα βλέπουμε πράξεις. Το αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας είναι ο κόσμος να συνεχίσει να πληρώνει για την πολύ ψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τις εκπομπές των ρύπων».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.