
Μέχρι 30 Μαΐου πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού από την ΑΗΚ στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), για να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία. Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με έμφαση στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΔΣΜΚ.
Η εκκρεμότητα που απασχόλησε σε μεγαλύτερο βαθμό την επιτροπή ήταν η μεταφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν από την ΑΗΚ στον ΔΣΜΚ, με την παραμονή τους σε πέντε ταμεία της ΑΗΚ, στα οποία την εργοδοτική εισφορά θα συνεισφέρει ο ΔΣΜΚ. Τα ταμεία αυτά είναι το ταμείο ευημερίας των υπαλλήλων, το ταμείο ευημερίας του επιστημονικού προσωπικού, το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το ταμείο βοήθειας υπαλλήλων, το ταμείο βοήθειας επιστημονικού προσωπικού και κάποιες ασφάλειες. Ήδη, με νομοθετική ρύθμιση, έχει διασφαλιστεί η συνέχιση της συμμετοχής των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν από την ΑΗΚ στον ΔΣΜΚ στα ταμεία προνοίας και συντάξεως.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, o βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι οι τρεις λόγοι για τους οποίους ο Κύπριος πληρώνει πολύ ακριβά το ρεύμα είναι η μη έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, η μη ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο και το περιβόητο άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο έπρεπε να γίνει από το 2014.
«Θέλω να τονίσω δημόσια ότι εμείς ως ΑΚΕΛ ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί θέλουμε οπωσδήποτε το προσωπικό που θα μεταφερθεί να έχει τα ίδια δικαιώματα που είχε προηγουμένως, να μη χάσει κανένα από τα δικαιώματά του, αλλά κυρίως πρέπει να δούμε πώς μπορούν να μεταφερθούν αυτοί οι υπάλληλοι στο γραφείο του ΔΣΜΚ, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε εξάρτηση ή σχέση με το προηγούμενο καθεστώς» είπε. Ο κ. Κώστα εξέφρασε την απορία πώς θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του θεσμού, ενώ θα μεταφερθούν οι υπάλληλοι στο γραφείο του ΔΣΜΚ και θα έχουν ακόμη τα ταμεία τους στην ΑΗΚ. «Έχουμε τονίσει στον Υπουργό σήμερα ότι αυτό μας προβληματίζει πάρα πολύ και είναι κάτι για το οποίο εξέφρασε την αντίδρασή της και η διεύθυνση της ΑΗΚ και οι συντεχνίες των εργαζομένων, γιατί μπορεί να υπάρξει σύγκρουση συμφέροντος στο μέλλον» συμπλήρωσε.
Αυτούσα η δήλωση του Κώστα Κώστα, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, για το άνοιγμα της ελεύθερης, ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού:
Οι τρεις λόγοι για τους οποίους ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η μη έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, η μη ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο και το περιβόητο άνοιγμα της ελεύθερής ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι έπρεπε να γίνει από το 2014.
Έχουν περάσει από τότε ουσιαστικά 9 χρόνια χωρίς να γίνει οτιδήποτε, με βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης λόγω της ανικανότητας και της προχειρότητάς της και ελπίζοντας ότι αυτό δεν οφείλεται στα οποιαδήποτε συμφέροντα.
Σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, συζητήσαμε για ακόμα μια φορά το ακανθώδες ζήτημα, το μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς των υπαλλήλων της ΑΗΚ στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί. Έχουμε ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία πριν ενάμιση χρόνο και ακόμα περιμένουμε ως Βουλή να κατατεθούν οι σχετικοί Κανονισμοί για το προσωπικό και η τροποποίηση της νομοθεσίας για να μπορούν οι υπάλληλοι να μεταφερθούν στο γραφείο του ΔΣΜΚ . Θέλω να τονίσω δημόσια ότι εμείς ως ΑΚΕΛ ανησυχούμε γιατί θέλουμε το προσωπικό που θα μεταφερθεί να έχει τα ίδια δικαιώματα που είχε προηγουμένως και ότι το προσωπικό δε θα χάσει κανένα από τα δικαιώματα του, αλλά κυρίως γιατί θα πρέπει να δούμε πως μπορούν να μεταφερθούν οι υπάλληλοι αυτοί στο ΔΣΜΚ χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξάρτηση ή σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και συγκεκριμένα με την ΑΗΚ. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ενώ θα μεταφερθούν ως υπάλληλοι στον ΔΣΜΚ θα έχουν ακόμα τα ταμεία τους στην ΑΗΚ.
Έχουμε τονίσει στον Υπουργό Ενέργειας σήμερα ότι αυτό που μας προβληματίζει πάρα πολύ, είναι ότι μπορεί να υπάρξει με τον οποιοδήποτε τρόπο σύγκρουση συμφέροντος στο μέλλον, κάτι με το οποίο συμφώνησε τόσο η διεύθυνση της ΑΗΚ, όσο και οι Συντεχνίες των εργαζομένων.
Έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Ενέργειας ως κόμμα να γίνει μια προσπάθεια εντός 15 ημερών να συναντηθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Υπουργείο, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, η Νομική Υπηρεσία, η διοίκηση και διεύθυνση της ΑΗΚ μαζί με τις συντεχνίες των υπαλλήλων, ο ΔΣΜΚ και οι υπάλληλοί του, με απώτερο σκοπό να μην χάσει κανένας υπάλληλος τα δικαιώματα του, να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα σύγκρουσης συμφέροντος στο μέλλον και τέλος για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον τόπο.
