Κ. Κώστα: Επιβάλλεται αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του τομέα

Τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2023 εξέτασε σήμερα η  Κοινοβουλευτική Επιτροπής Οικονομικών. 

Σε δηλώσεις του μετά μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2023, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο πνεύμονα της οικονομίας του τόπου γι΄ αυτό και ως ΑΚΕΛ έχουμε εκπονήσει μία ολοκληρωμένη μελέτη με σειρά προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές θα αξιοποιηθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πραγματικά καινοτόμου τουριστικής μεταρρύθμισης».

Ανέφερε ότι η πανδημία αρχικά και στη συνέχεια οι επιπτώσεις από τα μέτρα κατά της Ρωσίας έπληξαν σοβαρά τον τομέα του τουρισμού και πρόσθεσε πως «έγιναν προσπάθειες για να περιοριστούν οι απώλειες σε κρατήσεις και έσοδα και σε κάποιο βαθμό τα καταφέραμε».

Ο κ. Κώστα είπε ότι «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, λίγους μήνες πριν τη νέα καλοκαιρινή τουριστική περίοδο και θα πρέπει από τώρα να είμαστε έτοιμοι με σωστό προγραμματισμό».

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει το Υφυπουργείο να προσπαθήσει να αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και να επιλύσει σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας όπως είναι μεταξύ άλλων η εποχικότητα και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο τουρισμός, αποτελεί το βασικότερο πνεύμονα της οικονομίας του τόπου, γι’ αυτό και ως ΑΚΕΛ έχουμε εκπονήσει μία ολοκληρωμένη μελέτη, με σειρά προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας και ελπίζουμε ότι αυτές θα αξιοποιηθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πραγματικά καινοτόμου τουριστικής μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Κώστα:

«Όσο αφορά την πορεία υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, επαναλάβαμε και σήμερα, ότι ως ΑΚΕΛ, θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και κυρίως τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή και ότι δεν θα διστάσουμε να σταματήσουμε δράσεις, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από τη Βουλή, αν αυτές θα είναι επιζήμιες για την οικονομία ή το περιβάλλον ή θα εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα. Ζητήσαμε να κατατεθεί στη Βουλή η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μόλις αυτή θα είναι έτοιμη.

 

Η πανδημία αρχικά και στη συνέχεια οι επιπτώσεις από τα μέτρα κατά της Ρωσίας, έπληξαν σοβαρά τον τομέα του τουρισμού. Έγιναν προσπάθειες για να περιοριστούν οι απώλειες σε κρατήσεις και έσοδα και σε κάποιο βαθμό τα καταφέραμε. Οι προκλήσεις όμως είναι μπροστά μας, λίγους μήνες πριν τη νέα καλοκαιρινή τουριστική περίοδο και θα πρέπει από τώρα να είμαστε έτοιμοι, με σωστό προγραμματισμό. Παράλληλα, θα πρέπει το Υφυπουργείο να προσπαθήσει να αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και να επιλύσει σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας, όπως:

 

– η εποχικότητα με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά την περίοδο Οκτωβρίου- Απριλίου,

– η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η προώθηση του αειφόρου – βιώσιμου τουρισμού, πέρα από τον παραδοσιακό μαζικό τουρισμό που προσελκύουμε για το δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα»,

– η προσβασιμότητα στο νησί μας και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων μετά το κλείσιμο από την κυβέρνηση των Κυπριακών Αερογραμμών και την κατάρρευση  της COBALT,

– η προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές και όχι μόνο από τις παραδοσιακές,

– η επέκταση του πετυχημένου μηχανισμού ηλεκτρονικής προέγκρισης βίζας,

– η πάταξη της αισχροκέρδειας και της παρανομίας,

– η μείωση των πολύ ψηλών τελών στα αεροδρόμια μας.

– η δημιουργία νέων σχεδίων κατάρτισης προσωπικού για τις ανάγκες της τουριστικής μας βιομηχανίας, αλλά και η ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων και κλάδων αφού οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό μεγαλώνουν συνεχώς λόγω της σημαντικής αύξησης των κλινών, με την ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχείων,

– η ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν των νομοσχεδίων και κανονισμών, που θα εκσυγχρονίζουν όλες τις τουριστικές νομοθεσίες,

 

Πέρα των πιο πάνω, επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας για τη διαδικασία εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας ότι μετά την παράταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας, θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα.

 

Τέλος, επαναλάβαμε στον Υφυπουργό Τουρισμού, την αντίθεσή μας στην τεράστια αύξηση στα τέλη άδειας λειτουργίας και κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων σε παραδοσιακή οικοδομή, με διάταγμα της Υπουργού Εμπορίου και ότι ακόμα αναμένουμε τη μείωση τους.

 

Ως ΑΚΕΛ, δεν προειδοποιούμε μόνο εδώ και καιρό, ούτε μένουμε στη κριτική όταν αυτή απαιτείται. Καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και απόψεις, έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με σύνεση και συναίνεση και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες.

 

Χρειάζονται όμως να γίνουν πολλά. Χρειάζονται τομές και αλλαγές, όραμα και αποφασιστικότητα και κυρίως ένας σωστός σχεδιασμός».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy