Κ. Κώστα: Να προστατευθούν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από καταχρηστικές ρήτρες

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Αναλυτικά:

Συνεχίστηκε και σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την προστασία των καταναλωτών, η οποία επικεντρώθηκε και πάλι, στη διεύρυνση του ορισμού του καταναλωτή.

Τονίσαμε ξανά ότι, ζητούμε όπως στον ορισμό του καταναλωτή πέραν του φυσικού προσώπου, προστεθούν και νομικά πρόσωπα γιατί θεωρούμε άδικο και άνισο για παράδειγμα αν η σύμβαση έγινε στο όνομα μιας πολύ μικρής επιχείρησης και όχι στο όνομα ενός φυσικού προσώπου, να μην καλύπτεται από το νόμο. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Ισπανία, καθώς και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν περιλάβει στις νομοθεσίες τους και νομικά πρόσωπα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κατέθεσε υπόμνημά, με το οποίο αναλύει τους λόγους της ανάγκης για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και της προώθησης εναλλακτικού νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου για προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες.

Στην επιτροπή κατατέθηκε επίσης επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς την Υπουργό Ενέργειας και Εμπορίου με την οποία εισηγείται τη μη τροποποίηση και διεύρυνση του ορισμού του Καταναλωτή, γιατί πιθανότατα αυτό να είναι αντισυνταγματικό και να θίγει διάταξη της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Εφόσον η Κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι αν η Βουλή ψηφίσει κάτι τέτοιο, τότε ο Πρόεδρος πιθανώς να αναφέρει το νόμο στο Ανώτατο, τότε ας συνεργαστούν τα Υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών με τη Νομική Υπηρεσία και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για να ετοιμάσουν ένα νομοσχέδιο που θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του νόμου και να το καταθέσουν άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο που συζητούμε. Αν το πρόβλημα είναι η καθυστέρηση που θα υπάρξει στο νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ας ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα ο έλεγχος να ολοκληρωθεί άμεσα.

Όταν έπρεπε να περάσουν από τη Βουλή νομοσχέδια για την προστασία των τραπεζών, η σύνταξη και ο νομοτεχνικός τους έλεγχος ολοκληρωνόταν σε μία νύχτα. Τώρα που πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες, η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βρίσκει δικαιολογίες. Αν θέλει πραγματικά να προστατεύσει τους δανειολήπτες από τις παράνομες πρακτικές των τραπεζών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy