Κ.Κώστα: «Οι εταιρείες καυσίμων κλέβουν τον κόσμο» – Δεν βλέπει αισχροκέρδεια ο ΔΗΣΥ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Για τις διαδοχικές αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων από τις αρχές του Μάρτη, χωρίς να υπάρξει η ανάλογη μείωση μετά τη μείωση των τιμών διεθνώς τους προηγούμενους τρεις μήνες, μίλησε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Ο κ. Κώστα έστρεψε τα πυρά τους στις εταιρείες καυσίμων λέγοντας ότι κλέβουν τον κόσμο, και μάλιστα μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Η Επιτροπή Ενέργειας, πρόσθεσε, ζήτησε να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε έλεγχο της κερδοφορίας των εταιρειών.

Λύσεις, πρόσθεσε, υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει θέληση να προστατευθεί ο κόσμος.


Κ.Ευσταθίου: «Όταν ένας σοβαρός βουλευτής κάνει τέτοιες καταγγελίες…»

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε ότι όταν ένας σοβαρός βουλευτής κάνει τέτοιες καταγγελίες για τις εταιρείες και δεν αντιδρά κανένας, ούτε η Βουλή, ούτε ο αρμόδιος Υπουργός, τότε γιατί να μην συνεχίσουν να κλέβουν τον κόσμο.

Υπάρχει πληθώρα νομοθετημάτων που μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και δεν ενεργοποιήθηκαν, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε το μεγάλο κόστος που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας λόγω των καυσίμων.

Κουλλά: Αν μας κλέβουν οι εταιρείες θα πρέπει να το αποδείξουμε

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να μειωθούν οι ρύποι από τις συγκοινωνίες και ότι τα κίνητρα κοστίζουν.

Υποστήριξε επίσης ότι αν μας κλέβουν οι εταιρείες αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε και ότι η αρμόδια υπηρεσία που δύναται να συστήσει στην Υπουργό επιβολή πλαφόν αν διαπιστώσει αισχροκέρδεια στα καύσιμα δεν το έπραξε. Το κράτος, υποστήριξε, αυτό που μπορούσε να κάνει, είναι να επιβάλει τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.


Α.Δαμιανού: Πρόκληση να λέμε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι είναι πρόκληση να λέμε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια την ώρα που την βιώνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ λέει πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, ενώ η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο στις πετρελαϊκές εταιρείες για καρτέλ το 2017. Όπως ανέφερε «έχουμε καρτέλ στα καύσιμα, στο γάλα, στα χρυσά διαβατήρια, στο τέλος θα μας ζηλεύει και ο Πάμπλο Εσκομπάρ».

Κ.Χατζηγιάννη: «Να φέρουν στοιχεία αυτοί που μιλούν για κλοπή»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι η νομοθεσία που ψηφίζεται σήμερα αφορά τα κριτήρια ελέγχου και τα χαρακτηριστικά ελέγχου των καυσίμων και καθορίζονται για πρώτη φορά επιθεωρητές, δομές εξουσίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε και τα διεθνή δεδομένα για την αύξηση των τιμών και ζήτησε να φέρουν στοιχεία αυτοί που μιλούν για κλοπή και αισχροκέρδεια.

Ψηφίστηκε ομόφωνα το νομοσχέδιο για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία με τη μορφή του κατεπείγοντος.


Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η πρόταση αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις στη Δημοκρατία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στις τιμές την επόμενη μέρα, αφού γίνεται συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Είπε επίσης ότι έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Κύπρος είναι πίσω από τον μέσο όρο της ΕΕ στις εκπομπές ρύπων, στην ενεργειακή φτώχεια, στη διείσδυση των ΑΠΕ, στην ανακύκλωση και τις δαπάνες για το περιβάλλον, την ώρα που οι  περιβαλλοντικές φορολογίες είναι πολύ μεγαλύτερες .

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.