Κ.Κώστα: Οι στρατηγικές, οι μελέτες και οι υποσχέσεις για τις ορεινές περιοχές να μετατραπούν σε πράξεις

Δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας, παραχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Αυτούσιες οι δηλώσεις του κ. Κώστα:

Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους και γενικά της υπαίθρου νιώθουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία, αφού ουσιαστικά αφέθηκαν να αγωνίζονται μόνοι τους να λύσουν τα σοβαρά προβλήματά τους.

Χωρίς στελεχωμένα ιατρικά κέντρα, χωρίς κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ελάχιστα σχολεία που επίσης ακολουθούν φθίνουσα πορεία, χωρίς γραφεία ουσιωδών κρατικών υπηρεσιών, με απίστευτη ταλαιπωρία -κυρίως για τους ηλικιωμένους- λόγω του κλεισίματος των υποκαταστημάτων του πρώην Συνεργατισμού. Με ένα οδικό δίκτυο σε αρκετές περιοχές επικίνδυνο και πεπαλαιωμένο και με πολλές επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για βελτίωσή του, όπως για παράδειγμα για το νέο δρόμο Αστρομερίτη-Τροόδους που ακόμα τον αναμένουν οι κάτοικοι της Σολιάς, ενώ ελπίζουμε ότι ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά θα ολοκληρωθεί και δεν θα μείνουμε μόνο στην Α’ Φάση.

Πολλά από τα χωριά μας, σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν κανένα κάτοικο.

Η Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων του Τροόδους περιλαμβάνει όντως σημαντικές δράσεις, οι οποίες σήμερα αναπτύχθηκαν στην Επιτροπή από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Είναι θετικό το γεγονός ότι κάποιες δράσεις έχουν υλοποιηθεί ή έχουν τροχοδρομηθεί.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την οικοτεχνία στις ορεινές, ημιορεινές και ακριτικές περιοχές, η οποία απαιτείται και για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, επαναλάβαμε και σήμερα ότι ελπίζουμε πως η νομοθεσία αυτή θα βοηθήσει τους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων (εδέσματα, χειροτεχνία, κεραμικά κλπ) να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να αναπτύξουν τον αγροτουρισμό στις κοινότητές τους και δεν θα τους κλείσει με αυστηρές ποινές αδειοδότησης.

Για την ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική ορεινών κοινοτήτων, η οποία απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί θα ανακοινωθεί αύριο από τον Υπουργό Εσωτερικών, τονίσαμε στον Επίτροπό ότι κάποιες από τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει θα αποκλείσουν αρκετά νέα ζευγάρια από το σχέδιο και ότι θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην επανεξέτασή τους.

Αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Τροόδους, αλλά και ευρύτερα της υπαίθρου, είναι επιτέλους σημαντικά έργα που θα επιλύσουν τα πολλαπλά προβλήματά τους. Οι στρατηγικές, οι μελέτες και οι υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις.
Από τη μια εγκαταλείπουν σημαντικά έργα και από την άλλη θέλουν να αναπτύξουν αμυντική βιομηχανία…

Η θέση του κόμματος μας για την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα (PESCO) είναι γνωστή. Θεωρούμε ότι παραπέμπει ευθέως στη δημιουργία ευρωστρατού και ότι η Κύπρος πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και όχι πεδίο ασκήσεων ή ορμητήριο ξένων στρατών.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στην Κύπρο αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με αξιοποίηση κονδυλίων στα πλαίσια της PESCO, απλά να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και 20 χρόνια προωθείται η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας, αλλά και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Το έργο αυτό, το έχει ακυρώσει η κυβέρνηση. Ας προχωρήσει με το πολύ σημαντικό αυτό έργο και μετά ας δημιουργήσει υποδομές για να κατασκευάζει οπλικά συστήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy