Κ.Κώστα: Πρωτοβουλία για πρόταση νόμου για προστασία των καταναλωτών από τις τραπεζικές χρεώσεις

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τις νέες και αυξημένες χρεώσεις των τραπεζικών τελών και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές

«Οι αυξήσεις που έχει ήδη επιβάλει η Ελληνική Τράπεζα και που θα επιβάλει σύντομα και η Τράπεζα Κύπρου, είναι προκλητικές και απαράδεκτες. Αύξηση για παράδειγμα, κατά 300% που θα επιβάλει η Τράπεζα Κύπρου και ήδη επιβάλλει η Ελληνική Τράπεζα κατά 45%, στα έξοδα διαχείρισης τρεχούμενου τραπεζικού λογαριασμού.

Στη σημερινή συνέχιση της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Εμπορίου, καταγγείλαμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δυο αυτές τράπεζες αγοράζουν από τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν, τα σύνηθες βιβλιάρια επιταγών προς μόνο 2.5 ευρώ το ένα και θέλουν τώρα να αυξήσουν την τιμή πώλησης τους σε 30 ευρώ το ένα αν το παραγγείλεις από τραπεζικό κατάστημα και 20 ευρώ αν το παραγγείλεις μέσω διαδικτύου. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε πρόκειται για πραγματική κλοπή και καλούμε τους αρμόδιους φορείς του κράτους, να προχωρήσουν σε έρευνα.

Αναφέραμε επίσης ότι, τις τελευταίες μέρες καταναλωτές, οι οποίοι πήγαν σε τράπεζες για να μετατρέψουν λογαριασμούς τους σε Λογαριασμούς Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά, μας κατήγγειλαν ότι δεν μετατρέπουν τρεχούμενους λογαριασμούς σε ΛΠΒΧ, για να μετατρέψουν λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε ΛΠΒΧ, ζητούν να εξοφληθούν τα παρατραβήγματα και ότι ως όρο, τους λένε ότι πρέπει να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα ανοίξουν άλλο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα. Οι καταγγελίες μας επιβεβαιώθηκαν από τους συνδέσμους καταναλωτών.

Επειδή γίνεται συνεχής αναφορά στα διατάγματα του Υπουργείου Οικονομικών, για το Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά, θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι ο καταναλωτής μπορεί να καθορίσει μόνο ένα ΛΠΒΧ σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα αν συνεργάζεται και με άλλες τράπεζες, ο ΛΠΒΧ, περιλαμβάνει μόνο 6 υπηρεσίες και όχι όλες και ότι αφορά συναλλαγές που διενεργεί μόνο ένα φυσικό πρόσωπο και όχι και μια επιχείρηση.

Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, όπως απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα, εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς προστασία.

Γι’ αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία για ετοιμασία πρότασης νόμου, την οποία αναπτύξαμε σήμερα στην Επιτροπή, πρόταση η οποία έχει ως στόχο, τη διεύρυνση του πεδίου προστασίας των καταναλωτών. Βασικά με την πρόταση μας, διευρύνεται ο ορισμός του καταναλωτή και πέραν των φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να διατηρούν ΛΠΒΧ. Επίσης ζητούμε να δίνεται το δικαίωμα σε φυσικά πρόσωπα, να διατηρούν ΛΠΒΧ σε πέραν του ενός πιστωτικά ιδρύματα. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή και από άλλα κόμματα και ελπίζουμε ότι το συντομότερο θα συζητηθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι, αν θέλει ειλικρινά η κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες, τότε θα πρέπει άμεσα να σταματήσει την ασυδοσία. Με την πρόταση μας, ουσιαστικά προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει, δηλαδή να επεκτείνει το πεδίο προστασίας των πολιτών.

Υπενθυμίζουμε, ότι ακόμα αναμένουμε την υλοποίηση της γραπτής δέσμευσης της Κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου για συμπερίληψη και των πολύ μικρών επιχειρήσεων στον ορισμό του καταναλωτή, για προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, από τον περασμένο Μάρτιο που ψηφίστηκε η εναρμονιστική νομοθεσία. Σημειώνουμε τη θετική στάση και σήμερα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Υπ. Εμπορίου για το θέμα και τη κωλυσιεργία Νομικής Υπηρεσίας και Υπ. Οικονομικών.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy