Κ. Μιχαηλίδης: Ο νόμος της σιωπής εμποδίζει την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία (Vid)

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου


Ο νόμος της σιωπής που επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας, καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, δηλώνει ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, και αναφέρεται στα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία για πάταξη του φαινομένου.

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλά για το κλίμα που επικρατεί στην Αστυνομία μετά το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία και την ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας και την πειθαρχική έρευνα εναντίον μελών της Δύναμης.

Αναφέρεται στη σχέση του με τον προκάτοχο του και τη συνομιλία που είχε μαζί του μετά το διορισμό του στη θέση του Υπαρχηγού ως επίσης στο κώλυμα που υπάρχει για πειθαρχική δίωξη του Βοηθού Αρχηγού για το οποίο η ηγεσία της Αστυνομίας έχει αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες.

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει άδικη την κριτική κατά της Αστυνομίας σε σχέση με την υπόθεση της απαγωγής 4χρονης Μαρίε Ελένης, ενώ αναφέρεται και στα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία για μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, μεταξύ των οποίων η αύξηση των ποινών και η εγκατάσταση μέχρι το τέλος του χρόνου καμερών στα φώτα τροχαίας.

Αναφέρεται επίσης στη βία εντός και εκτός γηπέδων και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στα μέτρα για τη πρόληψη μιας ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης στην Κύπρο αλλά και στο θέμα του διαδικτυακού παιχνιδιού «μπλε φάλαινα» για το οποίο η Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση.

Μιλά επίσης για το πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Αστυνομία και την επικείμενη πλήρωση 250 κενών θέσεων, εκ των οποίων οι 210 αφορούν την Αστυνομία και οι 40 την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αποκαλύπτει, τέλος, ποιες ήταν οι δύο πιο δύσκολες υποθέσεις που κλήθηκε να χειριστεί κατά την 40χρονη υπηρεσία του στο αστυνομικό σώμα.

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης:

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα με ανάμεικτα συναισθήματα λόγω της γνωριμίας του με τον μέχρι πρότινος Υπαρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, τον οποίο, ως γνωστό, έπαυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εναντίον του καταχωρήθηκε πρόσφατα στο δικαστήριο ποινική υπόθεση σε σχέση με το πόρισμα των ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία.

«Ο κ. Κυριάκου έχει φύγει από την Αστυνομία όχι γιατί έχει προκύψει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σε σχέση με τη διαφθορά, αλλά για κάποια άλλα αδικήματα που αφορούν το απόρρητο διαφόρων εγγράφων και βέβαια ο κάθε ένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον από το δικαστήριο», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Έκανε παράλληλα λόγο για έναν «καλό συνάδελφο» με τον οποίο υπηρέτησαν μαζί στο Αρχηγείο Αστυνομίας και αλλού, προσθέτοντας ότι «κάποιος θα έπρεπε να αναλάβει αυτή τη θέση και ο κλήρος έλαχε σε μένα».

Ανέφερε επίσης ότι «έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα τέτοιο στην Αστυνομία που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο μας γιατί κάποιοι ίσως να είναι κακοφανισμένοι λόγω αυτής της κατάστασης, κάποιοι άλλοι να νοιώθουν πικρία και ανασφάλεια για κάποιους άλλους λόγους, αλλά εμείς μέσα στα πλαίσια του νόμου θα προσπαθήσουμε να είμαστε και αντικειμενικοί και σωστοί για να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το δύσκολο έργο».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι μίλησε με τον κ. Κυριάκου μετά το διορισμό του προκειμένου να συζητήσει μαζί του κάποια θέματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη. «Οι σχέσεις μας ήταν και παραμένουν καλές, αλλά ένας άνθρωπος που φεύγει με τον τρόπο που φεύγει, νοιώθει πικρία και βέβαια έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο», είπε.

Πάταξη της διαφθοράς

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές σε ύπαρξη διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα και επίορκων αστυνομικών, αλλά ότι δεν βλέπουμε διεφθαρμένους αστυνομικούς να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να τιμωρούνται παραδειγματικά, ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι η διερεύνηση και η παρουσίαση υποθέσεων διαφθοράς στο δικαστήριο είναι δύσκολη.

Είπε ότι επικρατεί ο νόμος της σιωπής και ενώ κάποιοι αστυνομικοί γνωρίζουν για περιπτώσεις διαφθοράς δεν μιλούν και δεν δίνουν πληροφορίες. «Επικρατεί ο φόβος ότι ενδεχομένως να θυματοποιηθούν από μια μαρτυρία που θα δώσουν στο δικαστήριο ή ακόμα μπορεί να φοβούνται ότι αν πουν κάποια πράγματα μπορεί να έρθουν σε αντιπαράθεση με συναδέλφους τους», είπε ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε καμία περίπτωση η ηγεσία της Αστυνομίας αποδέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

Το φαινόμενο, σημείωσε, δεν είναι κυπριακό, αλλά συναντάται και σε άλλες χώρες, οι οποίες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να το καταστείλουν.

Πρόκειται, ανέφερε, για κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται και σε διάφορους τομείς της κυπριακής κοινωνίας «και είδαμε πολλούς που βρίσκονταν σε ψηλές θέσεις να οδηγούνται στα δικαστήρια και να καταλήγουν στη φυλακή για θέματα διαφθοράς», προσθέτοντας ότι η Αστυνομία είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, οπότε δεν θα μπορούσε να μην την αγγίξει αυτό το φαινόμενο.

Αναφερόμενος στα μέτρα για πάταξη του φαινομένου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη σύσταση ειδικού τμήματος στην Αστυνομία, που θα ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς, λέγοντας επίσης ότι κατά τις προσλήψεις στην Αστυνομία, οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε ειδικά ψυχομετρικά τεστ που θα εμποδίζουν την εισδοχή στη Δύναμη ατόμων που είναι επιρρεπή στη διαφθορά.

Ερωτηθείς πού αποδίδει ο ίδιος τη σχέση που αναπτύσσουν ορισμένοι αστυνομικοί με τον υπόκοσμο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι τέτοια η φύση του επαγγέλματος που αστυνομικοί έρχονται σε επαφή με εγκληματικά στοιχεία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τη διερεύνηση υποθέσεων.

Ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπως επεσήμανε, είναι οι συχνές μετακινήσεις προσωπικού, που υπηρετούν ιδιαίτερα σε ευάλωτες υπηρεσίες, έτσι ώστε ένας αστυνομικός να μην μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια υπηρεσία ούτως ώστε να μην δημιουργούνται κατεστημένα.

Ερωτηθείς για το θέμα των πειθαρχικών διώξεων εναντίον μελών της Αστυνομίας σε σχέση με το πόρισμα των ανακριτών για τη διαφθορά, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για κώλυμα που υπάρχει όσον αφορά στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, προσθέτοντας ότι δεν «τίθεται θέμα να τεθεί ο Υπαρχηγός επικεφαλής ανακρίσεων για να διερευνήσει πειθαρχικά αδικήματα που πιθανόν να διαπράχθηκαν από κατώτερο μέλος».

«Υπάρχει ένα θέμα εκεί για το οποίο πιστεύω η Νομική Υπηρεσία θα βρει τη λύση και έτσι σε αυτό το σημείο, ιδιαίτερα για τους ανώτερους βαθμούς, θεωρώ ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο αναμένουμε να μας διευκρινίσει η Νομική Υπηρεσία. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, θα διερευνηθούν κάποιες πειθαρχικές υποθέσεις κατόπιν οδηγιών και πάλι της Νομικής Υπηρεσίας και θα δούμε το αποτέλεσμα των υποθέσεων αυτών», είπε.

Ερωτηθείς τί ακριβώς είναι αυτό που ζητείται από τον Γενικό Εισαγγελέα να διευκρινίσει, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «επειδή λέχθηκε ότι υπήρχε θέμα με έναν από τους Βοηθούς Αρχηγούς και ότι θα μπορούσε ο Υπαρχηγός να διερευνήσει μια υπόθεση, αυτό το πράγμα δεν ισχύει. Δεν υπάρχει μέσα στη νομοθεσία γι΄αυτό θεωρούμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Αλλά επειδή το θέμα είναι πολύ λεπτό, θεωρώ ότι είναι καλύτερα να το αφήσουμε μέχρι εδώ, αναμένοντας και τις οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας», συμπλήρωσε

Επανέλαβε ότι όπως συμβαίνει για όλους τους πολίτες έτσι για τα μέλη της Αστυνομίας ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίον του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Άδικη η κριτική στην Αστυνομία για την απαγωγή της 4χρονης

Στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκήθηκε πρόσφατα κατά της Δύναμης σε σχέση με τη διερεύνηση της υπόθεσης απαγωγής της 4χρονης Μαρίε Ελένης, η οποία παραμένει άφαντη.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι για την υπόθεση είχαν συλληφθεί επτά συνολικά πρόσωπα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα πρόσωπα, των οποίων η εμπλοκή είναι δεδομένη, όπως ανέφερε, να επανασυλληφθούν και να κατηγορηθούν στο δικαστήριο.

Είπε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται και η πλευρά της μητέρας δηλώνει ικανοποιημένη από τις έρευνες, σημειώνοντας ότι πολλά πράγματα σε σχέση με τις προσπάθειες της Αστυνομίας δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ερωτηθείς εάν το παιδί βρίσκεται στην Κύπρο, είπε ότι αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα και πως διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου να βρίσκεται σε άλλη χώρα.

Κάμερες στους δρόμους

Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δυστυχώς τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε πέντε νεκρούς λόγω τροχαίων συγκρούσεων παρά τις προσπάθειες και τα μέτρα που λαμβάνονται για πρόληψη και αυτό ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό την Αστυνομία.

Ανακοίνωσε ότι 52 αστυνομικοί θα ενισχύσουν την αστυνόμευση των δρόμων, κυρίως των παράλιων περιοχών, ενώ γίνονται σκέψεις για αύξηση των ποινών και των χρηματικών προστίμων σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα, τα οποία, ανέφερε, οφείλονται και στην κουλτούρα και στη νοοτροπία του Κύπριου οδηγού.

Είπε ακόμη ότι τα θανατηφόρα δυστυχήματα παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκφράζοντας την ελπίδα τα μέτρα που λαμβάνονται να περιορίσουν τον αριθμό στα περσινά επίπεδα, «κάτι που φυσικά δεν μας ικανοποιεί», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου θα εγκατασταθούν στους δρόμους 90 σταθερές κάμερες και κάποιες άλλες κινητές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα καλό μέτρο για την πρόληψη των συγκρούσεων, με στόχο να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μαθαίνουμε από τα λάθη για να γινόμαστε σωστότεροι», είπε.

Βία στα γήπεδα – Τρομοκρατία – “Μπλε φάλαινα”

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στη Λεμεσό μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Απόλλωνα και γενικότερα το θέμα της βίας εντός και εκτός γηπέδων, ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι γίνονται λάθη από την πλευρά της Αστυνομίας, ωστόσο η κριτική είναι δυσανάλογη ως προς τα λάθη.

«Ο περισσότερος κόσμος ίσως να μην γνωρίζει ότι εντός των σταδίων τον έλεγχο τον έχουν οι επιτηρητές των σταδίων και η Αστυνομία επεμβαίνει μόνο όταν οι επιτηρητές δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Ακόμα και στις εισόδους των σταδίων, τις έρευνες τις κάνουν οι επιτηρητές και ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να εποπτεύει τη διαδικασία», είπε.

Η Αστυνομία, είπε, δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, το οποίο δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, σημειώνοντας ότι ακόμη και χώρες που φημίζονται για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του δεν έχουν καταφέρει να το εξαλείψουν παντελώς.

Είπε επίσης ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα, ενώ για την κάρτα φιλάθλου είπε ότι είχαν προκύψει κάποια προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να επιλύσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι της «μπλε φάλαινας», ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή η Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει οποιαδήποτε καταγγελία.

Όσον αφορά στο θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Αστυνομίας, «έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι ένας τουριστικός προορισμός», σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε χώρα υψηλού κινδύνου, εντούτοις λαμβάνονται πάρα πολλά μέτρα για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της χώρας μας.

Υποστελέχωση και προσλήψεις

Για το θέμα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας, είπε ότι «ίσως να είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία αντιμετωπίζει μια τόσο μεγάλη απώλεια μελών», κάνοντας παράλληλα λόγο για τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από τα μέλη της Δύναμης για κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν λόγω αυτού.

Είπε ότι οι κενές θέσεις στην Αστυνομία ξεπερνούν τις 600, σημειώνοντας ότι στις 10 Ιουνίου θα γίνουν οι εξετάσεις για νέες προσλήψεις για την πλήρωση 250 κενών θέσεων, εκ των οποίων οι 210 αφορούν την Αστυνομία και οι 40 την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Συνηθίσαμε να λέμε ότι κάνουμε περισσότερα με λιγότερους, αλλά κάπου υπάρχει και ένα όριο», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρωση και των υπολοίπων θέσεων.

Ερωτηθείς πόσο αξιοκρατικές είναι σήμερα οι προσλήψεις, οι προαγωγές και οι μεταθέσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, ένα θέμα για το οποίο η Αστυνομία δέχθηκε κριτική, είπε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν τεθεί αξιοκρατικά κριτήρια για προσλήψεις και μεταθέσεις.

Για τις προσλήψεις είπε ότι έχουν καταργηθεί οι προσωπικές συνεντεύξεις, ενώ ο βαθμός δυσκολίας των αθλητικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, προκειμένου να προσλαμβάνονται οι καταλληλότεροι και πιο ικανοί.

Οι πιο δύσκολες υποθέσεις

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχει ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας στην Αστυνομία αναφέροντας ότι η κλοπή της σορού του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου και η δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι δύο πιο δύσκολες υποθέσεις που κλήθηκε να χειριστεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy