Κ. Μιχαηλίδης στη «Χ»: Έξι εντάλματα σύλληψης και 300 καταθέσεις για το κατασκοπευτικό βαν

Έξι εντάλματα σύλληψης και 300 καταθέσεις για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Με αναβαθμισμένο ρόλο η εμπλοκή των τριών Ισραηλινών

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

Ξεκινώντας από το πιο χαμηλό σκαλοπάτι και φτάνοντας μέχρι το πιο ψηλό, έφτασε η ώρα της συνταξιοδότησης για τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην ηγεσία της Αστυνομίας είχε να χειριστεί μερικές από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που βρέθηκε αντιμέτωπη η κυπριακή κοινωνία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή» ο Κύπρος Μιχαηλίδης μιλά για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η Αστυνομία, για τις πολιτικές παρεμβάσεις, για τη διαφθορά στο Σώμα, αλλά και για την πρόκληση να εξιχνιάσει υποθέσεις όπως αυτήν του κατασκοπευτικού βαν. Επίσης απαντά στην ερώτηση για τα μελλοντικά του σχέδια και εάν έχει προτάσεις για υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές…

Διερευνήθηκαν 330 μέλη της Αστυνομίας για υποθέσεις διαφθοράς. Ποινικές διώξεις για το 3% και σε 25 πειθαρχικές διώξεις

 

Α’ Μέρος

Κύριε Μιχαηλίδη, με τόσα χρόνια εμπειρία στο αστυνομικό σώμα πώς ιεραρχείτε τις προτεραιότητες της Αστυνομίας;

Πρώτο μέλημα είναι να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Αστυνομία. Να υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης και να εξυψωθεί το κύρος του αστυνομικού στα μάτια της κοινωνίας. Αυτό περνά μέσα και από την αξιοκρατία, τη χρηστή διοίκηση αλλά και από τη συμπεριφορά και πειθαρχία που πρέπει να έχει ένας αστυνομικός. Για να υπάρχουν όλα αυτά πρέπει πρώτα από όλα να είναι ο ίδιος ο αστυνομικός σωστός, μορφωμένος και επαγγελματίας.

Μέσα από τις πράξεις της Αστυνομίας να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, προλαβαίνοντας το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και τα αδικήματα διαφθοράς που υπάρχουν σε κάποιο βαθμό και στην Αστυνομία.

Πέραν τούτου, το αίσθημα της συνεργασίας και στενής επαφής με τον πολίτη είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία του αστυνομικού σώματος, δεδομένου ότι όλα τα σοβαρά εγκλήματα εξιχνιάζονται με τη βοήθεια του κοινού. Η Αστυνομία πρέπει να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του.

Υπάρχουν και αστυνομικοί που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους… Έχει να επιδείξει έργο η ομάδα των «αδιάφθορων».

Θεωρώ ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας εργάζεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Τα μέλη που υπηρετούν είναι άτομα εγνωσμένου κύρους, γνωρίζουν πολύ καλά τη νομοθεσία, έχουν εργαστεί παλαιότερα σε τμήματα και έχουν διαπρέψει στη δουλειά τους. Από τότε που έχει λειτουργήσει η Υπηρεσία έχουν καταγγελθεί ως παράπονα ή ως πληροφορίες 330 περιπτώσεις, από τις οποίες για το 3% έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Μέχρι τώρα έχει καταδικαστεί ένα μέλος της Αστυνομίας με ποινή φυλάκισης με αναστολή. Επίσης έχουν προκύψει άλλες 25 περιπτώσεις πειθαρχικών υποθέσεων. Θεωρώ ότι γίνεται μια εξαιρετική δουλειά και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Η Υπηρεσία με τη δουλειά της έχει στείλει μηνύματα ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Κάνοντας μια σύγκριση με τις περιπτώσεις που έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο και έχουν καταδικαστεί υψηλόβαθμα στελέχη δημαρχείων, τραπεζίτες και πολιτειακοί αξιωματούχοι, μέχρι τώρα δεν έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αστυνομίας. Για αυτό δεν θα έλεγα ότι πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος, σε πολύ μεγάλο βαθμό, για την πιθανότητα ύπαρξης διαφθοράς στην Αστυνομία.

 

Κατά καιρούς αναδεικνύονται αρκετά φαινόμενα αναξιοκρατίας και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Πώς το σχολιάζετε;

Θέλω να αντιστρέψω το ερώτημα. Έχετε ακούσει οποιοδήποτε παράπονο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όσον αφορά μεταθέσεις, μετακινήσεις ή ακόμα και προαγωγές; Προσπαθούμε με τους συνεργάτες μου να δουλεύουμε συλλογικά και να παίρνουμε συλλογικές και αξιοκρατικές αποφάσεις. Σίγουρα υπάρχει διαδικασία στην οποία ο καθένας μπορεί να προσφύγει σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, αλλά να πω ότι έχουν μειωθεί στο ελάχιστον αυτές οι περιπτώσεις. Όταν γίνονται προαγωγές ή μεταθέσεις δεν έχουμε τίποτε άλλο στο μυαλό μας από το δημόσιο συμφέρον και την αξιοκρατία.

 

Έχετε δεχθεί πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις ή προτροπές, αν θέλετε, για να υπάρξουν βολέματα;

Κατά καιρούς υπήρξαν παρεμβάσεις και τηλεφωνήματα, με την έννοια της «καλοπροαίρετης» παρέμβασης, ώστε να μην αδικηθεί κάποιος. Σε καμία όμως περίπτωση ο Αρχηγός δεν πείστηκε να κάνει κάτι που δεν ήθελε ή που θεωρούσε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει.

Εξαρτάται απόλυτα από τον ίδιο τον Αρχηγό αν θα δεχτεί τις παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου για να υπάρξει ρουσφέτι πρέπει να υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Μπορεί να έχω κακοφανίσει κάποιους και να έχω δημιουργήσει αντιπαραθέσεις, γιατί δεν έγινε αυτό που θα ήθελαν κάποιοι να γίνει. Ωστόσο στόχος όλων μας πρέπει να είναι η πλήρης αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση.

Παρεμβάσεις γίνονται, αλλά εξαρτάται από τον Αρχηγό εάν θα τις δεχθεί ή όχι

Επειδή μιλάμε για παρεμβάσεις, η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν έχει σκαλώσει; Θα στοιχειοθετηθεί ή όχι υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου;

Είναι μια πολύ σημαντική περίπτωση και έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Έχουμε ήδη πάρει πέραν των 300 καταθέσεων και έχουν εκδοθεί 6 εντάλματα σύλληψης. Τρία άτομα έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως υπάρχει εμπλοκή τους, όμως δεν θεώρησε σωστό να παραμείνουν υπό κράτηση. Υπάρχουν άλλοι 3 Ισραηλινοί που εμπλέκονται με ίσως πιο αναβαθμισμένο ρόλο. Ο ένας έχει έρθει πριν λίγο καιρό στην Κύπρο και έχει ανακριθεί. Λόγω της πανδημίας ανακρίνεται μέχρι τώρα γιατί έπρεπε να παραμείνει 14 μέρες υπό περιορισμό. Την περασμένη Τρίτη ήρθε ο δεύτερος ύποπτος, ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί και έχει δώσει κατάθεση. Αφέθηκε ελεύθερος για να παραμείνει σε περιορισμό και στη συνέχεια θα ανακριθεί επισταμένα, όπως γίνεται και στην πρώτη περίπτωση. Για το τρίτο πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό γίνονται προσπάθειες ώστε να έρθει στην Κύπρο και να ανακριθεί.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να μη λαμβάνονταν ανακρίσεις και να μην είχαμε επαφές με υπόπτους, αλλά ασχολούμασταν περισσότερο με τα θέματα επεξεργασίας των τεκμηρίων και των εγγράφων. Επίσης έχουμε συνεχείς επαφές με την Interpol και τη Europol, αλλά και με πανεπιστημιακά ιδρύματα με απώτερο στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης για να καταλογισθούν οι ευθύνες εκεί και όπου πρέπει.

 

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί πριν την αφυπηρέτησή σας;

Θεωρώ ότι ίσως να μην προλάβει να ολοκληρωθεί πριν φύγω. Εφόσον, όμως, οι κύριοι ύποπτοι έχουν έρθει στην Κύπρο και αυτή τη στιγμή ανακρίνονται, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο ώστε να τελειώσει σύντομα.

van

Δεν είναι αδυναμία της Αστυνομίας το γεγονός ότι το βαν κυκλοφορούσε και δρούσε για αρκετό καιρό χωρίς να εντοπιστεί;

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αν θυμάστε, το όχημα ήρθε τέλος του 2018 και είχε αναφερθεί ότι έφερε εξοπλισμό μετεωρολογικό. Αυτό το όχημα βρισκόταν στο υπόγειο μιας εταιρείας στη Λάρνακα και οι κινήσεις που έκανε ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Χωρίς να γνωρίζει μέχρι τότε η Αστυνομία τι δουλειά έκανε. Όταν ενημερωθήκαμε, αμέσως κατασχέθηκε και συνεχίζουμε τις εξετάσεις μας.

 

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε επέτρεψε στην εταιρεία να διαγράψει κάποια δεδομένα, κάτι που επέτρεψε και στους ύποπτους να παραδοθούν;

Δεν θα το έλεγα, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι κατά πόσον έχει καταστραφεί ή όχι το οτιδήποτε. Από τις μέχρι τώρα δικανικές εξετάσεις που έγιναν, φαίνεται ότι είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά και δεν έχουν καταστραφεί πράγματα τα οποία να μας δυσκολέψουν στο να ολοκληρώσουμε τις εξετάσεις και να οδηγήσουμε άτομα ενώπιον της δικαιοσύνης. Η Αστυνομία κάνει πολύ λεπτούς χειρισμούς στην υπόθεση.

 

Από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, πρέπει να ανησυχούν κάποιοι πολίτες ή οργανισμοί;

Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να ανησυχούν, αφού αυτή τη στιγμή όλα αυτά βρίσκονται στην κατοχή της Αστυνομίας. Όμως πρέπει όλοι μας να βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί, αφού υπήρξε αυτή η εταιρεία, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί και κάποια άλλη εταιρεία που αυτή τη στιγμή να μη γνωρίζουμε. Για αυτό είναι καλά ο κόσμος να είναι υποψιασμένος, να θεωρεί πως ό,τι βγαίνει στον αέρα πιθανόν να πιάνεται από τον οποιονδήποτε. Αλλά όσον αφορά την υπόθεση, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με το χειρισμό που έγινε από την Αστυνομία και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι το δικαστήριο.

 

Κύριε Μιχαηλίδη, σε λίγες ημέρες συνταξιοδοτείστε. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Σίγουρα οι στιγμές είναι και συγκινητικές και δύσκολες. Συμπληρώνω φέτος 43 χρόνια υπηρεσίας. Μια ολόκληρη ζωή. Τα συναισθήματα είναι συγκρουόμενα, καθώς από τη μια χαίρομαι γιατί μια ευδόκιμη πορεία φτάνει στο τέλος της. Φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις. Αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, θα εντασσόμουν και πάλι στην Αστυνομία. Δεν έχω μετανιώσει, παρ’ όλο που στην αρχή σκεφτόμουν να γίνω οτιδήποτε άλλο εκτός από αστυνομικός.

Με την αφυπηρέτησή μου θέλω να ξεκουραστώ και να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου, γιατί μου λείπει και της έχω λείψει. Επίσης θέλω να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη.

 ARXIGOS ANASTASIADIS KYPROS MIXAILIDIS 13

Σε ένα χρόνο έρχονται βουλευτικές εκλογές. Δημοσιογραφικά ακούγεται ότι δεχθήκατε βολιδοσκοπήσεις από πολιτικά κόμματα. Το σκέφτεστε;

Με έχουν ρωτήσει πάρα πολλοί και δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτό το ενδιαφέρον. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έχει γίνει πρόταση από το οποιοδήποτε κόμμα. Δεν έχω κάνει ποτέ σκέψεις και πιστεύω ότι ένας Αρχηγός Αστυνομίας ή οποιοσδήποτε αξιωματούχος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε κομματικοποίηση ή πολιτικοποίηση. Η δουλειά μας είναι τέτοια που πρέπει να είμαστε δίκαιοι, αντικειμενικοί και αμερόληπτοι με όλους. Αυτό έκανα μια ζωή. Ως εκ τούτου νιώθω περήφανος γιατί έχω κατορθώσει να έχω φίλους από όλες τις κομματικές παρατάξεις. Προέχει πρώτα η οικογένειά μου, η ξεκούραση και η ανάπαυση.

*Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, το οποίο θα δημοσιεύσουμε αύριο Δευτέρα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας μιλά κατά πόσον εμπλέκονται ή όχι αλλοδαποί που διαμένουν στην Κύπρο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, για το ΕΛΑΜ, για το οργανωμένο έγκλημα κ.α.