Κ. Μητσοτάκης: Μοναδικός δρόμος προόδου οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, είπε στη Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Μοναδικός δρόμος προόδου στο Κυπριακό είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρώτη αναγκαία κίνηση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, κατά τις κοινές του δηλώσεις του με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά το πέρας της τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής ήταν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Γιατί η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, όπως και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών της», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Αυτές οι βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος των γειτόνων της στην Ανατολική Μεσόγειο προφανώς και συνιστούν μία απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη  περιοχή. Δεν προοιωνίζονται όμως ούτε και εποικοδομητική στάση ως προς την επίλυση του κυπριακού ζητήματος».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η απάντηση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Διακήρυξη είναι ότι «μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». «Και πρώτη αναγκαία κίνηση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τις οποίες εξάλλου προωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Άλλωστε και οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα», είπε, προσθέτοντας ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο».

«Συμφωνίες που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη γνωστή μας UNCLOS και που ήταν προϊόν μακροχρόνιων αλλά καλόπιστων και ειλικρινών διαπραγματεύσεων. Με τις υποδειγματικές αυτές συμφωνίες δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας, μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, από την πολιτική κανονιοφόρων, των απειλών πολέμου, πρακτικές που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν και τα οποία αφορούν τη διασύνδεση των τριών χωρών για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μέσω του συγκεκριμένου μνημονίου δημιουργείται μια «γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη, καθώς η πρώτη μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της δεύτερης».

«Σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά, η Αίγυπτος μετέχει αποφασιστικά στο μεσογειακό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Και στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πια -και με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου- ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος. Ταυτόχρονα όμως, σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο. Και σταθμός του προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα. Με άλλα λόγια και οι τρεις χώρες μας αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Μεσογείου με ευρύτερη σημασία», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκε ο συντονισμός των τριών χωρών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και του μεταναστευτικού, καθώς και οι εξελίξεις στη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας και ευρύτερα της περιφερειακής συνεργασίας των κρατών.

«Δεν είναι κρυφό ότι ο Μηχανισμός Μεσογειακής Συνεργασίας είναι ένα πολύ σημαντικό φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών μας, καθώς επίσης για την ανάπτυξη στα διάφορα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά στρατιωτικά πεδία και στο πεδίο της ασφάλειας. Καθώς επίσης στην ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών για την αντιμετώπιση των μεγάλων απειλών που διατρέχουν την περιφέρεια μας και το διεθνές πεδίο», ανέφερε ο κ. Σίσι.

Όπως σημείωσε, πρόθεση των τριών χωρών είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας τους σε διαφορετικούς τομείς, με έμφαση σε αυτόν της ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη σημασία της υπογραφής του Μνημονίου ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών.

«Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού ούτως ώστε να φτιαχτεί ένας αγωγός μεταφοράς από το οικόπεδο “Αφροδίτη” στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκού και στη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για την δημιουργία του Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων  υδρογονανθράκων. Συνεργασίας που συνάδει με το διεθνές δίκαιο, που σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών επί των πόρων τους», είπε ο κ. Σίσι.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού ο Πρόεδρος της Αιγύπτου επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου επανανεβαιώθηκε «η στήριξή μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς για την δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy