Κ. Μητσοτάκης: Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου

Η εισβολή και διαίρεση της Κύπρου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, είπε την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τα μέλη του σώματος να μην ξεχνούν «μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο στον ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια», ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Κατά την ομιλία του ενώπιων των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, στο Κυπριακό αλλά και στις παραβιάσεις της Τουρκίας πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μίλησε επίσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δεν θα πετύχει το σκοπό του.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που απευθύνεται στο Κογκρέσο, έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και Αμερικανούς βουλευτές με χειροκροτήματα.

Κατά την ομιλία του, όπου έκανε αναφορά σε επιθετικές συμπεριφορές, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας απευθύνθηκε στα μέλη του Κογκρέσου, λέγοντας ότι «σας ζητώ μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο στον ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Μιλάω για την εισβολή και την επακόλουθη διαίρεση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Επανέλαβε την αναφορά του, τη Δευτέρα, ενώπιον του Προέδρου Μπάιντεν, λέγοντας πως «κανένας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Είπε επίσης ότι ο ίδιος είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, καθώς «δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία. Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχτήκαμε πρόσφυγες».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών».

Έκανε ακόμη λόγο για «μια σοκαριστική πραγματικότητα». «Αντικαταστήστε τη λέξη Ελλάδα με την Ουκρανία και θα δείτε τις ομοιότητες» είπε, για να σημειώσει ότι “όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουαν τη μια επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ από την ελληνική επανάσταση έως σήμερα είπε ότι «οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας».

«Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς βουλευτές είπε ότι «η χώρα σας στήριξε τα κύματα μεταναστών που ήρθαν εδώ σε αναζήτησή μιας καλύτερης ζωής. Ως νέοι τότε που κίνησαν για αυτή τη χώρα, δεν ήταν ποιητές ή φιλόσοφοι αλλά απλοί εργάτες. Μπορεί να μην ήταν μορφωμένοι αλλά δούλεψαν σκληρά και προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Έξι εξ αυτών βρίσκονται σήμερα στο Κογκρέσο».

Αναφέρθηκε ακολούθως ονομαστικά στους Ελληνοαμερικανούς αλλά και τους Αμερικανούς που δηλώνουν και αισθάνονται Έλληνες, όπως τον Νικόλα Νεγρεπόντε, τον Αλβέρτο Μπουρλά, τον Τζων Κασσαβέτη, τον Ελιά Καζάν, τον Τζέφρι Ευγενίδη, τον Τζορτζ Πελεκάνο αλλά και τον Αλεξάντερ Πέιν, Τομ Χανκς και Γιάννη Αντετοκούμπο.

Το γεγονός ότι οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική οφείλεται στο ότι οι αξίες της Αμερικής είναι ελληνικές αξίες, είπε και μίλησε για τη σωφροσύνη «μια λέξη που μεταφράζεται ως αυτοέλεγχος, εγκράτεια και αρμονία».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας πως «κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα – και κάποια είναι στο βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης, όπως θα έπρεπε – θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy