Κ.Σ. ΟΑΣΕ: Ένταση προκάλεσε η αναφορά της Τουρκίας στην «τδβκ»

Μόνο νόμιμο κράτος είναι η Κ.Δ., η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από το 1974

 

Απαντήσεις στις τουρκικές αναφορές περί «τδβκ» στις εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) στο Μπέρμιγχαμ έδωσαν τα μέλη της κυπριακής και ελληνικής αντιπροσωπείας.

Σε ανακοίνωση της Βουλής σημειώνεται ότι στις αναφορές της αντιπροέδρου της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το Βαρώσι, απάντησε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας «εκφράζοντας τις γνωστές τουρκικές αιτιάσεις ότι δήθεν μόνο η λεγόμενη “τουρκική δημοκρατία βορείου Κύπρου” είναι αρμόδια να αποφασίζει και να ενεργεί σε ό,τι αφορά το καθεστώς των Βαρωσίων».

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και το μέλος Χρήστος Σενέκης, καθώς και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, εγείροντας θέμα διαδικασίας απάντησαν άμεσα στις απαράδεκτες τουρκικές αναφορές, ξεκαθαρίζοντας ότι η λεγόμενη «τδβκ» αποτελεί παράνομη οντότητα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος και κανένα διεθνή οργανισμό, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ, παρά μόνο από την Τουρκία.

Μόνο νόμιμο κράτος, υπογράμμισαν μέλη των δύο αντιπροσωπειών, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974.

Οι εργασίες άρχισαν την Κυριακή και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, η αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι η υποστήριξη της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της είναι αδιαμφισβήτητη. Αναφερόμενη στη φιλοξενία από την Κύπρο μεγάλου αριθμού Ουκρανών προσφύγων, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη σε ανθρωπιστικά ζητήματα είναι δεδομένη, ενώ η τρέχουσα κατάσταση ξυπνά γνώριμες μνήμες σε 200 χιλιάδες Κύπριους πρόσφυγες που βίωσαν την ίδια σκληρότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy