Η θεματική «Πέτρα και θάλασσα» αποτελεί το νήμα και την αφορμή για να ξεδιπλωθεί και στην ποιητική συνάντηση μια δημιουργία απαράμιλλης ομορφιάς και έντασης και οι στίχοι, από κορυφαίους ποιητές μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αναδεικνύουν ανάγλυφο τον κόσμο της Κύπρου μας, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και της ποιητικής συνάντησης με Ε/κ και Τ/κ δημιουργούς στην Πάφο.
 
Ο Υπουργός είπε ότι η εκδήλωσε με τίτλο “Πέτρα και Θάλασσα” αποφασίστηκε όπως γίνει στην Πάφο η οποία, με τη μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά, αποτελεί ένα στολίδι για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ενώ φέροντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αξιοποιεί την πολυπολιτισμικότητά της.
 
Ανέφερε ότι εκείνο που διακρίνει τις φωτογραφίες είναι κυρίως η καθαρότητα της φόρμας και η εκπληκτική ισορροπία, όπου τίποτα δεν είναι περιττό και τίποτα σημαντικό δεν απουσιάζει.

“Πέτρα σημαίνει βράχος, βότσαλα, αγάλματα. Οι φωτογραφίες αιχμαλωτίζουν στιγμές, εκφράζουν όμως, ταυτόχρονα, τον εσωτερικό κόσμο των δημιουργών. Το άγαλμα αποτελεί το αισθητικό απόσταγμα του ανθρωπίνου σώματος και είναι ο συνδετικός κρίκος του που συνδέει την αρχαιότητα με το σύγχρονο γίγνεσθαι. Οι πέτρες,  βαθιά ριζωμένες στο χώμα, υποδηλώνουν την ιστορία του τόπου, μεταγγίζοντας ένα αίσθημα ιστορικής διαχρονικότητας. Από την άλλη, η θάλασσα, ως συνιστώσα του θέματος της εκδήλωσης, συλλαμβάνεται ως πολιτισμική αξία, ανοιχτή στην ετερότητα”, ανέφερε.