Καδής: Όφελος για προστασία των θαλασσίων χελωνών από το Μνημόνιο Συνεργασίας Τμ. Αλιείας – Terra Cypria

Όφελος ως προς την προστασία των δύο ειδών θαλασσίων χελωνών που ωοτοκούν στην Κύπρο, αναμένεται να προκύψει από τη συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria, είπε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria, ο κ. Καδής είπε ότι είναι «με ιδιαίτερη χαρά» που καλωσορίζει τη νέα αυτή συνεργασία που αναμένεται να αναπτυχθεί μεταξύ των δύο σε θέματα ανάπτυξης προγράμματος εθελοντών, κυρίως από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, για να συμμετέχουν και να βοηθούν, υπό την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Είπε ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο από το 1978, το οποίο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, «ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας».

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενική αύξηση της φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών και ιδιαίτερα της χελώνας Καρέτα», είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας τους, που λαμβάνονται πέραν των 30 τελευταίων χρόνων, «τα οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλον».

«Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, για τέτοιες δράσεις όπου προωθείται ο εθελοντισμός σε περιβαλλοντικά θέματα και κυρίως σε θέματα προστασίας και διατήρησης τόσο του περιβάλλοντος αλλά και των προστατευόμενων ειδών», πρόσθεσε.

Η συμμετοχή των εθελοντών, είπε, μπορεί να συμβάλει σημαντικά και ουσιαστικά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας, στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης και αποδοχής και κατ’ επέκταση στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, πρόσθεσε, μέσω αυτής της συνεργασίας θα προωθηθεί και θα ενδυναμωθεί η δια βίου μάθηση των εθελοντών στα θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με επίκεντρο την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες.

«Με τη συνεργασία αυτή αναμένεται να προκύψει όφελος πρωτίστως ως προς την προστασία των δύο ειδών θαλασσίων χελωνών που ωοτοκούν στην Κύπρο, την Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και τη Χελώνα Καρέτα (Caretta caretta),» είπε ο κ. Καδής.  Επιπρόσθετο όφελος αναμένεται να προκύψει και στα δύο συμβαλλόμενα μέρη, αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους όπως τις τοπικές κοινωνίες, πρόσθεσε.

Τέλος, σημείωσε ότι ο εθελοντισμός λειτουργεί, «ως ιδανικό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές, καθώς αναδεικνύει την αξία της συμμετοχής και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην αύξηση της κοινωνικής συνείδησης, ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας για την προστασία των εμβληματικών αυτών ειδών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy