Και η Ιταλία θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο – Αντίδραση ευρωπαϊκών χωρών

Εντείνονται οι αντιδράσεις ευρωπαϊκών κρατών στην απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού γκαζπρομ να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε όσους δεν πληρώνουν για τις παραδόσεις Απριλίου σε ρούβλι.

Η Φιλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να τηρήσει τις πρόνοιες των συμφωνηθέντων και να μην πληρώσει σε ρούβλι για τις παραδόσεις ποσοτήτων αερίου από τη Ρωσία.

Ο Φιλανδός Υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, τόνισε ότι, η απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης βασίζεται στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι πληρωμές σε ρούβλια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται επειδή πρόκειται για παραβίαση συμβολαίων.

Στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom.


Εξάλλου ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας δήλωσε μετά τη συνάντηση με την Πολωνή ομόλογό του, ότι το ρωσικό εμπάργκο στο πετρέλαιο έχει καταστεί διαχειρίσιμο.

Όπως είπε, η Γερμανία είναι σε θέση να βρει λύση τις επόμενες ημέρες για να καλύψει γρήγορα τις ανάγκες της χωρίς την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου.

Το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στις ανάγκες της Γερμανίας είναι μόνο 12%.

  Πληρώνει η Ιταλία


Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, για να πληρώσει το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Eni εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της ΕΕ σχετικά με τους όρους και τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων λογαριασμών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις Ευρωπαϊκές δημόσιες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για να αγοράσουν φυσικό αέριο, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Μόσχας χωρίς να κατονομάζει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.