Και κάλεσμα για συνομιλίες στο έγγραφο επιλογών του ΣΕΥ για Βαρώσια

Στοχευμένα μέτρα για κυρώσεις και περικοπές σε κονδύλια για την Τουρκία στις επιλογές του ΣΕΥ

Varosi - Photo: Panayiotis Pentaliotis

Στοχευμένα μέτρα κατά ατόμων και νομικών προσώπων που φέρουν ευθύνη για τις παραβιάσεις που έλαβαν χώρα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, περικοπές στην προενταξιακή χρηματική  βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και περιορισμός των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων οικονομικών οργανισμών στην Τουρκία είναι οι κύριες επιλογές που περιλαμβάνονται στο τελευταίο προσχέδιο του εγγράφου επιλογών της ΕΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Ωστόσο η Λευκωσία φαίνεται να κρατά μικρό καλάθι, έχοντας υπόψη τις συνεχείς αναβολές και την πίστωση χρόνου και υπομονής που δίνονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως η ΕΕ παραμένει πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και ότι όσον αφορά τις Βρυξέλλες, το θέμα των Βαρωσίων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο σε συμφωνία με αυτά τα ψηφίσματα και στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος και καμία αλλαγή δεν πρέπει να επέλθει στο καθεστώς των Βαρωσίων που να μη συνάδει με τα ψηφίσματα ή να προκαταβάλλει μια συνολική λύση.

Υπογραμμίζεται ακόμα η ανάγκη όπως η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό επαναρχίσει το συντομότερο και σημειώνεται πως οι επόμενοι μήνες μπορούν να είναι καθοριστικοί για το μέλλον της διαδικασίας, ενώ τονίζεται πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει στηρίζοντας τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω και του διορισμού εκπροσώπου στο Γραφείο Καλών Υπηρεσιών.

Στο κείμενο τονίζεται πως οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια είναι παράνομες, καθώς και πως η συνεργασία στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας εξαρτάται από το κατά πόσον η Άγκυρα θα έχει εποικοδομητική στάση ή αν θα επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζεται, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Αναφέρεται ακόμα πως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη μιας κοινά επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, κάτι που όμως απαιτεί την ίδια δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και της αποκλιμάκωσης στη βάση των συμπερασμάτων του Μαρτίου 2021.

Κυρώσεις και περικοπές κονδυλίων

Όπως σημειώνεται, το Συμβούλιο ενδέχεται να εξετάσει κατά τρόπο στοχευμένο, αναλογικό και αναστρέψιμο:

– την ανάληψη ενεργειών κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται ευθέως σε φυσικές και διοικητικές ενέργειες επί του εδάφους στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων μετά τις 20 Ιουλίου 2021, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ, με τη δυνατότητα ενός αυτόνομου καθεστώτος στοχευμένων κυρώσεων,

– περαιτέρω περικοπές στην προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία,

– περικοπές στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων οικονομικών οργανισμών στην Τουρκία.

Το έγγραφο επιλογών αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα κάτω από την επικεφαλίδα των θεμάτων επικαιρότητας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.