Και λέγαμε πως ο Αϊλάν θα στοίχειωνε τον ύπνο τους

 

Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τους αριθμούς, αλλά εάν η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει την ανθρωπιά να σώζει ζωές

Το άψυχο σώμα του Αϊλάν Κουρντί, σε τουρκική παραλία πριν από τρία χρόνια, στοίχειωσε τον ύπνο μας. Τον δικό μας, των απλών ανθρώπων, όμως. Των ισχυρών τα δάκρυα ήταν κροκοδείλια. Και μόλις πέρασε ο «κουρνιαχτός», ξέχασαν και τον Αϊλάν και τον κάθε Αϊλάν…

Τρία χρόνια μετά, λοιπόν και μια νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας καταγράφει 1.600 περιστατικά ανθρώπων, μέχρι στιγμής φέτος, που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.


Η έκθεση δείχνει ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη έχει μειωθεί, ο αριθμός των θανάτων ωστόσο, έχει αυξηθεί δραματικά, ιδίως όσον αφορά το πέρασμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, για κάθε 18 ανθρώπους που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, ένα άτομο έχασε τη ζωή του ή αγνοείται, σε σύγκριση με ένα θάνατο ανά 42 ανθρώπους για την ίδια περίοδο το 2017.

«Για μια ακόμη φορά αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως», δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας, Pascale Moreau. «Με τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές να μειώνεται, το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τους αριθμούς, αλλά εάν η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει την ανθρωπιά να σώζει ζωές».


Τους τελευταίους μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν απευθύνει έκκληση για μια περιφερειακή προσέγγιση για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης την Ευρώπη να ενισχύσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα να αυξήσει τις θέσεις επανεγκατάστασης και να απομακρύνει τα εμπόδια για οικογενειακή επανένωση – έτσι θα βοηθήσει στην παροχή εναλλακτικών σε ταξίδια που μπορεί να αποβούν μοιραία.

 

Από τη Λιβύη…
Κατά μήκος της θαλάσσιας οδού από τη Βόρειο Αφρική στην Ισπανία, με σημείο εκκίνησης κυρίως τη Λιβύη, έχουν ήδη χαθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι μέχρι στιγμής φέτος. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το 2017 όταν κατεγράφησαν 200 θάνατοι για ολόκληρο το έτος.

Τον Απρίλιο φέτος, όταν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έφτασαν στην Ισπανία μέσω θαλάσσης, το ποσοστό των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά, με έναν στους 14 ανθρώπους να χάνει τη ζωή του σε αυτό το πέρασμα.

Κατά μήκος της οδού της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία, τουλάχιστον 99 άνθρωποι φέρεται να έχουν πεθάνει στη θάλασσα μέχρι στιγμής φέτος σε μόλις πέντε περιστατικά, πάνω από το διπλάσιο των 38 που είχαν χάσει τη ζωή τους πέρσι την ίδια περίοδο.
Περισσότεροι από 78 θάνατοι προσφύγων και μεταναστών έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος κατά μήκος χερσαίων διαδρομών στην Ευρώπη ή στα σύνορα της Ευρώπης, σε σύγκριση με 45 θανάτους την ίδια περίοδο πέρσι. Σημειώνεται ότι κάποιες χώρες έχουν πάρει μέτρα για να εμποδίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έχουν πρόσβαση στην επικράτειά τους.

Ammar Hammasho from Syria who lives in Cyprus kisses his children who arrived at the refugee camp in Kokkinotrimithia outside Nicosia, Cyprus. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

… μέχρι την Κύπρο
Οι θάνατοι φέτος περιλαμβάνουν 44 άτομα που θεωρούνται νεκρά όταν το σκάφος τους ναυάγησε καθ’ οδόν προς την Κύπρο τον Ιούλιο. Μέχρι στιγμής φέτος, πέθαναν 56 άνθρωποι προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα προς την Κύπρο, μια διαδρομή στην οποία δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι τα τελευταία χρόνια. Με μόλις 73 αφίξεις μέσω θάλασσας να έχουν καταγραφεί στην Κύπρο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η απώλεια ζωής σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Κύπρο διά θαλάσσης είναι Σύροι πρόσφυγες –άνδρες, γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών– οι οποίοι ελλείψει ασφαλών εναλλακτικών λύσεων, καταφεύγουν σε έμπορους και διακινητές ανθρώπων για να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα και να επανενωθούν με τους συζύγους και άλλα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται ήδη στο νησί.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη, και στην περίπτωση της Κύπρου, να ενισχυθούν οι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ άλλων μέσω της άρσης των εμποδίων στην οικογενειακή επανένωση, ώστε να μην καταφεύγουν οι πρόσφυγες σε επικίνδυνα ταξίδια.

Σε δύο βάρκες προσπαθεί να πατήσει η Ιταλία
Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας καλεί τα κράτη να δίνουν σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία άμεσα διαθέσιμη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Απευθύνει επίσης έκκληση στα κράτη να ενισχύσουν τους μηχανισμούς προστασίας των παιδιών που ταξιδεύουν μόνα και αναζητούν άσυλο.

Ενδεικτικά όμως της στάσης που κρατούν κάποια ευρωπαϊκά κράτη είναι τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση για να παρεμποδίσει την αποβίβαση προσφύγων στα λιμάνια της.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της ακροδεξιάς ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, ότι είναι ανοικτός σε συζητήσεις σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, αλλά προτεραιότητά του είναι να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές. «Αυτό που προέχει είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες τους στην Αφρική, επενδύοντας 500 εκατομμύρια ευρώ για αυτή τη δράση», ισχυρίστηκε.

Όταν ρωτήθηκε για την ταύτιση απόψεων που δείχνει να έχει με τον ακροδεξιό Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, τη στιγμή που η Α. Μέρκελ διαφωνεί με τη γραμμή του και επιθυμεί την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε χώρες της ΕΕ, ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές σημειώνοντας όμως ότι η Άνγκελα Μέρκελ υποτίμησε τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων όταν ισχυριζόταν πως υπάρχει χώρος στη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

“Sea Prayer” για τις χιλιάδες που χάθηκαν
Ο γνωστός συγγραφέας και πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Khaled Hosseini, εξέδωσε ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο, με αφορμή τα τρία χρόνια από το θάνατο του Alan Kurdi. Το βιβλίο “Sea Prayer” είναι αφιερωμένο στους χιλιάδες πρόσφυγες που χάθηκαν στον κόσμο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από πολέμους, βία και διώξεις.

«Όταν είδα αυτές τις συγκλονιστικές εικόνες με το άψυχο κορμί του Alan Kurdi, η καρδιά μου έγινε κομμάτια», δήλωσε ο Khaled Hosseini. «Κι όμως, τρία χρόνια μετά και παρ’ όλο που χιλιάδες ακόμα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, η συλλογική μας μνήμη δείχνει να έχει ξεθωριάσει».

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φέτος, ο Khaled Hosseini επισκέφτηκε τον Λίβανο και την Ιταλία και είδε τις καταστροφικές συνέπειες στις οικογένειες που είχαν χάσει συγγενείς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Στη Σικελία επισκέφτηκα ένα μοναχικό, παρατημένο νεκροταφείο γεμάτο με ανώνυμους τάφους ανθρώπων –μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά– που πνίγηκαν σε ταξίδια όπως αυτό του μικρού Alan τα τελευταία χρόνια», είπε ο Khaled Hosseini. «Καθένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι σήμερα παρά ένας αριθμός, ένας κωδικός πάνω σε έναν τάφο, όμως ήταν όλοι τους άντρες, γυναίκες και παιδιά που τόλμησαν να ονειρευτούν ένα πιο φωτεινό μέλλον. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Alan, είναι καιρός να κάνουμε όλοι μαζί περισσότερα για να αποτρέψουμε μελλοντικές τραγωδίες και να πούμε στους φίλους, τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις μας ότι είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες».

Φωτογραφία: Independent

Μέτρα από Κύπρο και… ξενοφοβική ρητορική

Σειρά μέτρων προς αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η υπουργική επιτροπή.
Τα μέτρα αφορούν την επίσπευση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες για προδήλως αβάσιμες περιπτώσεις και τη λειτουργία ειδικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας, αλλά και τροποποίηση του διατάγματος πρόσβασης στην αγορά εργασίας από έξι μήνες σε ένα μήνα, για τους αιτητές πολιτικού ασύλου με παράλληλη διεύρυνση των τομέων στους οποίους δύναται να απασχοληθούν οι αιτητές πολιτικού ασύλου.
Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται και τα αυτονόητα… ο συντονισμός με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και επαφές με τους αρμόδιους επιτρόπους στις Βρυξέλλες για να επιδειχθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και επαφές με τρίτες χώρες για ενεργοποίηση συμφωνιών επανεισδοχής.


Η ανακοίνωση της υπουργικής επιτροπής συνοδεύεται βέβαια με μια ρητορική που καλλιεργεί το φόβο αντί της αλληλεγγύης με τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να ξεφύγουν από πολέμους, βία και διώξεις. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στο «σοβαρό πρόβλημα» των μεταναστευτικών ροών και πως αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι αριθμοί των προσφύγων δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμοι!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy