Και όλα αυτά πριν καν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά

Έλα στο Google News

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Εάν μας έριχνε μπανανόφλουδες η Τουρκία, θα ήταν πιο δύσκολο να τις πατήσουμε από το να ρίχνουμε αυτογκόλ και να αλείφουμε βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής προπαγάνδας με τις πράξεις της ναυαρχίδας πλέον της πολιτικής σκηνής του τόπου, του Υπουργού Παιδείας.

Μια συντονίστρια και ένας επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν ότι ο Ατατούρκ δεν ήταν ο «μεγαλύτερος ήρωας των Τούρκων» και γι’ αυτό εν τη σοφία τους, σε μια κίνηση που παραπέμπει σε άλλες εποχές, έδωσαν οδηγίες να σκιστεί μια σελίδα βιβλίου μπροστά σε υποδιευθυντές και να παραδοθεί ως τεκμήριο!

Το Υπουργείο προφανώς θεώρησε πως μια παράγραφος σε μάθημα Αγγλικών, η οποία είχε για εργασία 3 άγνωστες λέξεις και η οποία κάλυπτε το ⅙ της σελίδας ενός βιβλίου, θα μπορούσε μειώσει το εθνικό φρόνημα των μαθητών.

Ο Ατατούρκ είναι όντως -για την Τουρκία- ένας από τους μεγαλύτερους ήρωές της και ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Θα μπορούσαν να λεχθούν βέβαια και πολλά άλλα. Το κείμενο ωστόσο δεν προοριζόταν για ιστορική ανάλυση, αλλά για τη γραμματική κατανόηση τριών λέξεων.

Το μέλλον των παιδιών της Κύπρου είναι έρμαιο σε σκουριασμένα μυαλά που παρακαλούν να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, που ξέρουν να σχολιάζουν την καμπούρα του γείτονα παρά τη δική τους.

Αυτό όμως δεν ήταν ο πάτος, το βαρέλι χωρίς πάτο ήρθε με την επόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, όπου όχι μόνο υποστήριξε τη θέση του και τις οδηγίες που είχαν δοθεί, αλλά απέσυρε ολόκληρο το βιβλίο το οποίο είχε χρυσοπληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης και που κάποιοι στο υπουργείο είχαν την εποπτεία να αξιολογήσουν πριν γίνει η παραγγελία και πριν φτάσει στην Κύπρο.

Σε μια ανακοίνωση όπου το Υπουργείο ήθελε να βάλει μια θάλασσα από λέξεις σκορπισμένες, μίλησε για «άκριτο ή/και επιφανειακό «διεθνισμό» και μάλιστα υπογράμμισε ότι «στο μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν έχει χώρο για κριτική ανάλυση». Το βιβλίο, καταλήγει η ανακοίνωση, «κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά», «έως ότου να δοθεί κάποια λύση». Να προτείνω μια λύση: να παραγγείλουν αυτοκόλλητα με τη φάτσα του Γρίβα και να τα κολλήσουν στο ίδιο κείμενο, να μην έχει πρόβλημα ο Υπουργός που «τον εκδικείται ο διανοούμενος εαυτός του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τον όλο σάλο και την ευκαιρία που έδωσαν στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να μιλά σε ανακοίνωση του για «το επίπεδο της στρεβλής νοοτροπίας της ε/κ διοίκησης», «άδειασε» τον διανοούμενο υπουργό του, σαν απλός θεατής που δεν ξέρει τι συμβαίνει στην κυβέρνησή του.

Με ό,τι δεν συμφωνούμε το σκίζουμε, με ό,τι διαφωνούμε το κόβουμε ή το κρύβουμε, αλλά προς Θεού, δεν το συζητούμε. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Και ας υπάρχουν οι δακρύβρεχτες ειδήσεις για τις ίδιες πρακτικές που ακολουθεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για τα βιβλία που αποστέλλονται στο ελληνικό σχολείο Ριζοκαρπάσου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ίδιο Υπουργείο -που προφανώς εδρεύει στην Καμπούλ- υποδεικνύει ότι μόνο δύο τραγούδια από τα 1.000 του Μίκη Θεοδωράκη είναι κατάλληλα για να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στα σχολεία: η «Ρωμιοσύνη» και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο». Και όλα αυτά πριν καν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.