Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

  • Στις 14 με 16 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα συγκαλέσει στο Μόναχο -στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια- σύνοδο των ομολόγων του, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
  • Όσοι έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από τη συμφωνία της 19ης Ιανουαρίου δεν την τίμησαν, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, εκεχειρία δεν υπήρξε, ενώ οι κύριες δυνάμεις που υποστηρίζουν τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη συνεχίζουν να πράττουν όσα έπρατταν εδώ και καιρό
  • Απόρρητη έκθεση της ΕΕ, που δημοσίευσε το περιοδικό «Σπίγκελ», αναφέρει τις μεγάλες ανησυχίες που υπάρχουν για το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη ενδέχεται να δημιουργήσει νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη

Νέα διάσκεψη για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, χωρίς και πάλι τη συμμετοχή της Ελλάδας, καθώς κανείς από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις δεν φαίνεται να τηρεί τα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο δηλώνουν πως το προσφυγικό θα είναι η βασική προτεραιότητα της γερμανικής Προεδρίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 14 με 16 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα συγκαλέσει στο Μόναχο -στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια- σύνοδο των ομολόγων του, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η Διάσκεψη του Μονάχου θεωρείται η κορυφαία για θέματα ασφάλειας, άμυνας και διπλωματίας και συμμετέχουν σε αυτή ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Είναι ιδιαίτερα πιθανό πως εκεί θα βρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, αλλά σίγουρα μέρος στη διάσκεψη θα λάβει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Από ελληνικής πλευράς είχε αρχικά προγραμματισθεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που τελικά δεν θα γίνει και η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν πήρε πρόσκληση

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν έλαβε ούτε αυτή τη φορά πρόσκληση για να πάρει μέρος στη συνάντηση για τη Λιβύη, που θα γίνει στο περιθώριο της Διάσκεψης, ωστόσο θα έχει διάφορες επαφές –ανάμεσά τους πιθανότατα και με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο Βερολίνο έχουν διαπιστώσει πως τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν για τη Λιβύη δεν ισχύει μέχρι στιγμής.

Όσοι έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από τη συμφωνία της 19ης Ιανουαρίου δεν την τίμησαν, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, εκεχειρία δεν υπήρξε, ενώ οι κύριες δυνάμεις που υποστηρίζουν τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη -δηλαδή βασικά η Ρωσία και η Τουρκία- συνεχίζουν να πράττουν όσα έπρατταν εδώ και καιρό.

Στελέχη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους και παραδέχονται πως όλες οι συμφωνίες που έγιναν στο Βερολίνο παραβιάζονται.

Όπως είπε συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, «στο Μόναχο θα κληθούν να λάβουν μέρος αυτοί που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου και υπέγραψαν τη συμφωνία. Μια σειρά από αυτούς συνεχίζουν να σπάνε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Το γερμανικό ΥΠΕΞ παραδέχεται όλες αυτές τις παραβιάσεις, δεν κατονομάζει ωστόσο ποιες είναι οι συγκεκριμένες χώρες. Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι «έχει συμφωνηθεί πως αυτό είναι ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, της οποίας καθήκον είναι να κατονομάζει όσους παραβιάζουν τη συμφωνία αυτή και έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Η θέση της καγκελαρίας

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ μπορεί να μην κατονόμασε ευθέως το ποιοι είναι αυτοί που παραβιάζουν τη συμφωνία, όμως το έκανε με πλάγιο τρόπο, λέγοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες η Καγκελάριος Μέρκελ είχε μια σειρά τηλεφωνικών επαφών με την ηγεσία της Ρωσίας, της Τουρκίας, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου».

Έτσι η Γερμανία -θεωρώντας πως στο Μόναχο θα γίνει ένα follow up της Διάσκεψης του Βερολίνου- δεν κρίνει απαραίτητο να κληθεί και η ελληνική πλευρά, κάτι που έχουν κατανοήσει και το ελληνικό ΥΠΕΞ και γι’ αυτό αυτή τη φορά δεν υπάρχουν οι διαμαρτυρίες που υπήρξαν τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά, στελέχη του γερμανικού ΥΠΕΞ λένε πως η Ελλάδα θα κληθεί να πάρει μέρος σε μια επόμενη φάση της διαδικασίας αυτής, όταν δηλαδή θα έχει επιτευχθεί μια σταθερή εκεχειρία.

Δηλαδή λένε πως τώρα πρώτος στόχος είναι να σιγήσουν τα όπλα.

Παραδέχονται έτσι πως η Διάσκεψη του Βερολίνου απέτυχε, καθώς τίποτε από όσα έχουν συμφωνηθεί δεν έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, απόρρητη έκθεση της ΕΕ, που δημοσίευσε το περιοδικό «Σπίγκελ», αναφέρει τις μεγάλες ανησυχίες που υπάρχουν για το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη ενδέχεται να δημιουργήσει νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Επίσης οι αυξημένες ροές στο Αιγαίο, οι άσχημες συνθήκες και η τεταμένη ατμόσφαιρα στα νησιά του βορείου Αιγαίου απασχολούν σχεδόν καθημερινά τα γερμανικά ΜΜΕ και δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες ημέρες ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, μιλώντας σε συνέδριο Γερμανών αστυνομικών, επανέλαβε κάτι που είναι εδώ και καιρό γνωστό. Ότι δηλαδή το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα είναι βασική προτεραιότητα της γερμανικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ο Βαυαρός πολιτικός έδωσε και πάλι το στίγμα των μεταρρυθμίσεων που θέλει να φέρει στην ΕΕ η Γερμανία για το καυτό αυτό θέμα. Με άλλα λόγια, την κατάργηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Έτσι, σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, θα γίνεται μια βασική επιλογή όσων έχουν υψηλές πιθανότητες να πάρουν άσυλο στην ΕΕ. Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά, θα επιστρέφονται στις χώρες από όπου ήρθαν με ευθύνη της Frontex.

Οι πρώτοι θα διαμοιράζονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπου και θα γίνεται η τελική επεξεργασία της αίτησής τους για άσυλο.

Εδώ βέβαια υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των χωρών, ιδίως αυτών του Βίζενγκραντ, οι οποίες και αρνούνται πεισματικά μέχρι στιγμής να συμμετέχουν σε μια τέτοια πράξη αλληλεγγύης.

 

Σε τι δεν απαντά το Βερολίνο
Και το βασικό ερώτημα, που μέχρι στιγμής δεν απαντά το Βερολίνο, είναι: «Θα υπάρξουν κυρώσεις για τις χώρες αυτές που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε μια τέτοια συμφωνία; Θα υπάρξει περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες αυτές ή τελικά θα δημιουργηθεί μια ομάδα χωρών πρόθυμων να συμμετέχουν, ενώ οι υπόλοιποι απλά θα κοιτάνε και θα απολαμβάνουν τα προνόμια της ΕΕ;»