Και στη νέα Κομισιόν ο φάκελος «Χαλλούμι» – Συνάντηση Καδή – Κυριακίδου για το θέμα

Πέντε χρόνια μετά την κατάθεση του φακέλου «Χαλλούμι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιστοποίησή του ως προϊόντος ΠΟΠ, οι προσπάθειες συνεχίζονται αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να πολιτικοποιήσει το ζήτημα, διασυνδέοντάς το με το Κυπριακό.

Μερικούς μήνες προηγουμένως η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι ο φάκελος θα εγκρινόταν πριν τη λήξη της θητείας της Κομισιόν, μετά από προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου, προς τον κ. Γιούνκερ. Ωστόσο πριν μερικές μέρες, ανέλαβε καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ως εκ τούτου, στις 20 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τη νέα Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι και το χαλλούμι, αφού σύμφωνα με τον υπουργό η όποια λύση στο ζήτημα δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψιν την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών και θέματα που είναι ευαίσθητα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Παρατείνεται το διάταγμα για το 2020

Ένα άλλο ζήτημα σχετικό με το χαλλούμι, αποτελεί το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος που πρέπει να περιέχει το κυπριακό αυτό προϊόν, ώστε να πληροί το πρότυπο του φακέλου. Το ποσοστό αυτό παραμένει στάσιμο για πέντε χρόνια και παρά την εξαγγελία του υπουργού ότι πρόκειται να το αυξήσει με νέο διάταγμα, μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό αναμένεται να γίνει εντός του 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται στα χέρια του η έκθεση από την αρμόδια υπηρεσία, ωστόσο απομένει η διαδικασία διαβούλευσης, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για το νέο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος που θα πρέπει να περιέχει το χαλλούμι. Επομένως το διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με το φάκελο που είναι κατατεθειμένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το χαλλούμι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο λόγω της χαμηλής παραγωγής που υπάρχει, τέθηκε χρονοδιάγραμμα επίτευξης του στόχου μέχρι το 2024.

Προς το παρόν, ανάλογα με την παραγωγή που υπάρχει, μετά από σχετική ενημέρωση του Υπουργού Γεωργίας προς τον Υπουργό Εμπορίου, εκδίδεται διάταγμα που καθορίζει το ποσοστό. Το ποσοστό τροποποιείται με νέο διάταγμα, όποτε υπάρχει αύξηση στην παραγωγή.

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν, εδώ και αρκετό καιρό, την έκδοση νέου διατάγματος, αφού η παραγωγή αιγοπρόβειου έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με τις αγροτικές οργανώσεις, το Τμήμα Γεωργίας γνωρίζει πως αυξήθηκε κατά 40% η παραγωγή αιγοπρόβειου, γι’ αυτό το ποσοστό πρέπει να ανέβει στο 25%. Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι για να φτάσουμε στο ποσοστό του 51% το 2024, τότε πρέπει να δίνεται αύξηση 6% κατ’ έτος.

 

Γιάννης Κακαρής

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy