Και θύτες και σωτήρες… γίνεται;

Της Έλπις Γεωργίου

Λίγο καιρό πριν να αρχίσει η διάσκεψη στη Γλασκώβη για το κλίμα, προηγήθηκε σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος. Εκεί λοιπόν μαζεύτηκαν επιστήμονες! Οι προειδοποιήσεις τους αποτελούν γροθιά στα μούτρα μας, όχι μόνο στο στομάχι.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, αναφερόμενοι στις συνέπειες στο κλίμα από την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, απηύθυναν έκκληση για να ληφθούν μέτρα και παρουσίασαν μια εμπεριστατωμένη μελέτη! Πρόκειται για την πρώτη έκθεση (μετά από 7 χρόνια) που υιοθετήθηκε από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες.

Σε αυτή την έκθεση οι επιστήμονες εξέτασαν 5 βασικά σενάρια για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ξεκίνησαν από το πιο αισιόδοξο σενάριο μέχρι το χειρότερο. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πλανήτης αναμένεται να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το 2030. Και αυτό δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν στην προηγούμενη εκτίμηση της Διακυβερνητικής το 2018.

Προβλέπουν επίσης ότι καμία περιοχή του πλανήτη δεν θα αποφύγει καταστροφές εξαιτίας αυτών των αλλαγών στο κλίμα. Αναμένουν ότι καύσωνες, που εμφανίζονταν μία φορά κάθε 50 χρόνια, θα εμφανίζονται μία φορά τουλάχιστον ανά δεκαετία ή δύο φορές ανά επτά χρόνια. Προβλέπουν επίσης ότι οι τροπικοί κυκλώνες θα είναι πιο ισχυροί και υγροί, πιο γρήγορη τήξη πάγων στην Αρκτική και αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 15 με 30 εκ. έως το 2050.

Εκτιμούν ακόμα ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα ο κόσμος θα είναι θερμότερος κατά 3,3 βαθμούς Κελσίου και επισημαίνουν πως τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε τη μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη των τελευταίων 2.000 ετών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι «ανθρωπογενής» και όπως αναφέρεται, οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2015 με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Ας θυμηθούμε τώρα τι αποφάσισαν οι πολιτικοί ηγέτες στη Γλασκώβη! Οι 100 ηγέτες κρατών υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται ότι θα σταματήσουν την αποψίλωση των δασών ως το 2030. Υπέγραψαν επίσης τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Αυτήν όμως τη δέσμευση δεν έχουν υπογράψει τρεις χώρες με βαριά βιομηχανία: η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδόν συμφωνηθεί και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δις δολάρια το χρόνο, χρήματα που θα επενδυθούν σε προγράμματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Πριν τη σύνοδο ο Αντόνιο Γκουτιέρες έλεγε ότι τυχόν αποτυχία της διάσκεψης της Γλασκώβης «δεν είναι επιλογή, αλλά θανατική ποινή».

Να πω την αλήθεια, νομίζω πρέπει να ετοιμάσουμε πλέον τον επικήδειο!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy