Και τώρα.. σκυβαλότοπος στους δήμους

Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου*

Ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη κλείνει οριστικά. Ήδη ένα βαρύ πρόστιμο μάς έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα τι; Πού θα παίρνουμε τα σκύβαλά μας και πόσο θα μας κοστίζει;

Η απόφαση λοιπόν για εκτροπή των σκουπιδιών από τον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη στην Κόσιη θα φέρει τα πάνω-κάτω σε όλους τους δήμους και κοινότητες της Λευκωσίας. Και εξηγούμαι: Από €8 τον τόνο που πληρώναμε στον Κοτσιάτη, στον ΧΥΤΥ Κόσιης είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε €43. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνονται με ένα τεράστιο κόστος οι δήμοι. Και αφού το τέλος είναι ανταποδοτικό, είμαστε υποχρεωμένοι το τεράστιο αυτό κόστος να το μετακυλήσουμε στους δημότες μας. Τι θα πει ο φορολογούμενος όταν αύριο θα πάρει φουσκωμένο το λογαριασμό των σκυβάλων;

Το κλείσιμο του σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη δημιουργεί ακόμη ένα πελώριο πρόβλημα. Στον ΧΥΤΥ Κόσιη εκτός από τα οικιακά σκύβαλα δεν έχει γίνει συμφωνία για να δέχονται ούτε ογκώδη απόβλητα (καναπέδες) ούτε τα κλαδέματα. Τι θα γίνουν αυτά; Πού θα μεταφέρονται για να γίνει σωστή διαχείρισή τους και με ποιο κόστος;
Λαμβανομένου υπόψη ότι τα πράσινα σημεία δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη, το πιο εύκολο είναι να πετιούνται στις κοίτες των ποταμών και των ρυακιών ή στα αδειανά οικόπεδα και τα πεζοδρόμια. Το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις γιατί θα επιβάλλεται οι δήμοι να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα σκουπιδότοπο.

Υπάρχει αυτός ο χώρος και αν υπάρχει τι θα απογίνει; Από την ώρα που θα δημιουργηθεί ο χώρος αυτός θα είναι εύκολο και προσβάσιμο στον καθένα να παίρνει τα σκουπίδια και τα μπάζα του εκεί.

Ο χώρος θα φρουρείται; Θα παραμείνει ο χώρος σκυβαλότοπος μέχρι να εξευρεθεί νέος Κοτσιάτης; Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα έπρεπε οι αρμόδιοι να είχαν ήδη προνοήσει και επιλύσει από τότε που πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο του Κοτσιάτη.

Το κράτος έχει και την τεχνογνωσία και τους οικονομικούς πόρους και δεν πρέπει να αφήνει την «καυτή πατάτα» στους δήμους. Το τρίτο που θα πρέπει να γίνει από την Πολιτεία -και βέβαια από τους δήμους- είναι τρόποι προώθησης και ενθάρρυνσης της ανακύκλωσης. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχουμε όλοι ευθύνες να καλέσουμε τους δημότες να χρησιμοποιούν την ανακύκλωση και για δικό τους καλό αλλά και για το γενικότερο όφελος.

Το πρόβλημα όμως των σκουπιδιών και η εξεύρεση χώρου όπου οι δήμοι και οι κοινότητες της Λευκωσίας πρέπει να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους παραμένει. Η εξεύρεση χώρου είναι πολύ επείγουσα. Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί προτού να δημιουργήσουμε ανεξέλεγκτους σκυβαλότοπους σε όλους τους δήμους.

*Δήμαρχος Γερίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.