Και Βουλγάρικο το Χαλλούμι : Η κυβέρνηση έχασε ακόμη μια δίκη για το …«BBQloumi»

Έλα στο Google News
  • Χαλλούμι: Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε ακόμη μια δίκη για το «BBQloumi»

Το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την εγγραφή βουλγάρικου χαλλουμιού, γνωστού με την ονομασία «BBQLOUMI».

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε με χθεσινή του απόφαση προηγούμενη κρίση του γραφείου πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) ότι «δεν υφίσταται κίνδυνος συγχύσεως μεταξύ του συλλογικού σήματος HALLOUMI, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα μέλη κυπριακής ένωσης, και του σήματος BBQLOUMI, το οποίο προσδιορίζει τα προϊόντα βουλγαρικής εταιρείας».

Ως εκ τούτου, η βουλγάρικη εταιρεία θα είναι ελεύθερη να παράγει το BBQLOUMI, ενώ οι απανωτές προσφυγές και εφέσεις στην εγγραφή του εικονικού σήματος, που άσκησε η Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσαν στο εν λόγω προϊόν διεθνή φήμη αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά του.

Εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το θέμα του χαλλουμιού και την εγγραφή του φακέλου, αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εμπορίου και η Νομική Υπηρεσία θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η αίτηση για ανακοπή εγγραφής του σήματος δεν θα γινόταν αποδεκτή από τα όργανα της ΕΕ και επισημαίνουν στη «Χαραυγή» ότι η όλη διαδικασία, που διαρκεί χρόνια και απαριθμεί πολλές αποφάσεις, έχει δώσει μεγάλη δημοσιότητα στο προϊόν αυτό καθιστώντας το ανταγωνιστικό. Επίσης εκτιμούν πως μια νέα έφεση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει «πάρα πολύ λίγες πιθανότητες να πετύχει σε λόγους ουσίας του ζητήματος».

Halloumi Row Goes On Wrbm Large1

Παρ’ όλα αυτά εκτιμούν ότι δεν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές χαλλουμιού.

Όσον αφορά την ομοιότητα των επίμαχων σημείων, το Γενικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι «αμφότερα τα αντιπαρατιθέμενα σημεία περιλαμβάνουν το στοιχείο “loumi”, το οποίο έχει εγγενώς περιορισμένο διακριτικό χαρακτήρα για μεγάλο μέρος του ενδιαφερόμενου κοινού που θα το αντιληφθεί ενδεχομένως ως αναφερόμενο στο τυρί χαλλούμι».

«Δεδομένου ότι η προσοχή του κοινού θα εστιάσει περισσότερο στο πρώτο συνθετικό του λεκτικού αυτού στοιχείου, δηλαδή στο “bbq”, λόγω της θέσης του, παρά στο δεύτερο συνθετικό “loumi”, το τελευταίο συμβάλλει ελάχιστα στο διακριτικό χαρακτήρα του σήματος του οποίου ζητείται η καταχώριση. Επομένως, ο μικρός βαθμός ομοιότητας των επίμαχων σημείων δεν είναι πιθανό να συντείνει στην ύπαρξη κινδύνου συγχύσεως», αναφέρει το ΓΔΕΕ.

Επίσης εκτιμά ότι «δεν υφίσταται κίνδυνος συγχύσεως για το ενδιαφερόμενο κοινό όσον αφορά την εμπορική προέλευση των προϊόντων που φέρουν το σήμα του οποίου ζητείται η καταχώριση. Πράγματι, ακόμη και αν οι καταναλωτές εστιάσουν την προσοχή τους στο στοιχείο «loumi», πράγμα απίθανο δεδομένου ότι αυτό αποτελεί το δεύτερο συνθετικό, και εκλάβουν το εικονιστικό στοιχείο ως ενδεχόμενη αναφορά σε τυρί χαλλούμι ψημένο σε μπάρμπεκιου, δεν πρόκειται να συσχετίσουν τα δύο σήματα μεταξύ τους, διότι, αφενός, θα συσχετίσουν στην ακραία περίπτωση το προγενέστερο σήμα με το τυρί χαλλούμι και αφετέρου τα αντιπαρατιθέμενα σήματα, εξεταζόμενα συνολικά, παρουσιάζουν μικρό μόνο βαθμό ομοιότητας».

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.