«Καίνε» οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

 Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν δυσβάστακτα για δεκάδες επιχειρήσεις. Οι τσουχτεροί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνουν σημαντικά τα έξοδα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ενόψει και του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, όπου η ζήτηση του ηλεκτρισμού αυξάνεται, θα μιλάμε για τεράστια έξοδα που θα κληθούν να πληρώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τα έξοδα αυτά δεν μπορούν να μετακυληθούν στις τιμές των προϊόντων, αφού αυτό θα σημαίνει να φορτωθούν και άλλα βάρη οι φορολογούμενοι καταναλωτές, ενώ δημιουργούνται και σοβαρά θέματα ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, στον τουριστικό τομέα, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και διεθνώς, θα ήταν εγκληματικό να αυξήσουμε τις τιμές στο τουριστικό προϊόν και να θέλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες. Ενδεικτικό του τι συμβαίνει με τις τιμές ηλεκτρισμού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η δήλωση-κραυγή απόγνωσης από τον πρόεδρο του ΣΤΕΚ, κ. Άκη Βαβλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τσουχτερές αυξήσεις στον ηλεκτρισμό. Ένας ξενοδόχος, είπε, το 2022 πλήρωσε €1,7 εκ. για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, από τα οποία τα 0,88 εκ. ευρώ αφορούν τους ρύπους. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πληρώνουν και την ανικανότητα του κράτους που δεν μπόρεσε να πάρει έγκαιρα μέτρα και αποφάσεις για να καλύψει τους στόχους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για να έχουμε φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να παράγουμε ρεύμα με μαζούτ και να πολλαπλασιάζονται τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τους ρύπους. Πρόστιμα που δεν μοιράζονται σε εκείνους που ευθύνονται, αλλά σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η προχειρότητα εκείνων που μας κυβερνούν επεκτείνεται και στο γεγονός ότι ενώ δεκάδες επιχειρήσεις και πολίτες υποβάλλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αυτές μένουν στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η προσπάθεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αναζητούν εναλλακτικές και φθηνές πηγές ενέργειας. Υπάρχει ζήτημα και με το δίκτυο αποθήκευσης και τίθενται επιπρόσθετα εμπόδια για την παραγωγή ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που χρειαζόμαστε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για να μειώσουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ακρίβειας, πληθωρισμού, την αύξηση επιτοκίων, την οικονομική αστάθεια και τη φτώχεια…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy