Στο Κάιρο ο Υπ. Ενέργειας για να μονογράψει το Ιδρυτικό Καταστατικό του East Mediterranean Gas ForumΟ Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, στο Κάιρο, όπου κατά τη διάρκεια της αυριανής 3ης Υπουργικής Συνάντησης του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) θα μονογράψει το Ιδρυτικό Καταστατικό του Forum, μαζί με τους ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Παρών στη συνάντηση θα είναι, επίσης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Καταστατικό, προϊόν εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των επτά ιδρυτικών μελών του EMGF τόσο κατά τις δύο πρώτες Υπουργικές Συναντήσεις όσο και σε αριθμό συναντήσεων των αντίστοιχων Ομάδων Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για εγκαθίδρυση του Forum. Θα τεθεί, ακολούθως, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και κανονισμούς και θα επικυρωθεί επίσημα με τις υπογραφές των ιδρυτικών μελών.

Στην ημερήσια διάταξη της 3ης Υπουργικής Συνάντησης του EMGF περιλαμβάνονται, επίσης, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη σταδιακή δημιουργία υποδομών για ένα διάδρομο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas – A Master Concept for a Phased Infrastructure Corridor), καθώς και παρουσίαση των εργασιών της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Forum, που αποτελείται από εκπροσώπους της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee). Η Υπουργική Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Κοινής Διακήρυξης.

Ο κ. Λακκοτρύπης επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου.